Hyppää sisältöön

Runoileva sporakuski Jarkko Jokinen voitti poetry slamin Suomen mestaruuden – lavarunous nostaa taas päätään koronavuosien jälkeen

Matkustajien keskustelut ja raitiovaunun ohjaamoon aukeavat näkymät antavat inspiraatiota urbaanille runoilijalle.

Poetry slamin tuore Suomen mestari Jarkko Jokinen on ammatiltaan raitiovaununkuljettaja.
Vesa Marttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsinkiläinen raitiovaununkuljettaja Jarkko Jokinen on poetry slamin tuore Suomen mestari.

Poetry slam on lavarunouden alalaji, leikkimielinen kilpailu, jossa osallistujat esittävät omia runojaan kolmen minuutin aikarajassa. Runot pisteyttää viisihenkinen yleisöstä valittu tuomaristo.

Jokiselle voitto oli mieluisa yllätys, mutta hän korostaa kilpailun olevan vain pieni osa moniulotteista harrastusta.

– Se on mun mielestä hieno saavutus, mutta en halua liikaa sitä kilpailupuolta korostaa. Ja täytyy muistaa että poetry slameissa on aina mukana tietty leikkimielisyys, ei pidä ottaa liian vakavasti näitä asioita.

Samasta asiasta muistuttaa myös Harri Hertell, joka pyörittää Suomen ainoaa säännöllistä poetry slam -klubia Helsingin Kalliossa. Hertellin mukaan poetry slamissa runous on aina varsinainen voittaja, vaikka varsinaisen kisan voittajaksi valikoituu yksi yksittäinen henkilö.

– Perusidea on, että pyritään tarjoilemaan runoutta ihmisille, myös sellaisille jotka eivät tiedä olevansa runoudesta kiinnostuneita. Sinne on helppo tulla mukaan kuuntelemaan ja seuraamaan, ja kilpailu tuo siihen vielä omanlaisensa kiinnostavuuselementin.

Inspiraatiota raitiovaunun ohjaamossa

41-vuotias Jokinen on harrastanut kirjoittamista ja runoutta jo teini-ikäisestä. Raitiovaunua hän on ajanut vuodesta 2006. Nämä kaksi maailmaa sopivat Jokisen mukaan luontevalla tavalla yhteen.

– Olen löytänyt niistä paljonkin yhtymäkohtia. Liikenteessä esimerkiksi näkee ja kuulee paljon asioita, joista saa ideoita. Ja pääteasemilla on joskus aikaa myös kirjoittaa.

Harri Hertell
Harri Hertell perusti vuonna 2008 Helsinki Poetry Connectionin, joka on tuonut lavarunoutta tunnetuksi. Kuva: Joonas Josefsson/Yle

Suomessa lavarunous oli vielä 2000-luvun alkuvuosiin saakka melko marginaalinen ilmiö. Joitain tapahtumia toki oli, mutta isompi muutos käynnistyi vuoden 2008 tietämillä, jolloin Harri Hertell perusti lavarunoustapahtumia järjestävän yhteisön nimeltä Helsinki Poetry Connection.

Hertellin mukaan taustalla oli osin hänen henkilökohtainen tilanteensa. Hän oli kirjoittanut jo pitkään, mutta mitään ei oltu vielä julkaistu, esille pääseminen oli hyvin vaikeaa.

– Käytännössä vain julkaisseet runoilijat saivat ääntään kuuluviin, omakustannerunoilijoille ja muille se oli lähes mahdotonta.

Hertellin mukaan suunnilleen samaan ajankohtaan osui laajempikin kulttuurinen murros, joka liittyi osaltaan 80-luvulla syntyneiden sukupolvien aikuistumiseen. Entistä yhteisöllisemmät ja kaikille avoimet toimintamallit tekivät tuloaan.

– Jos minä en olisi ollut tätä silloin aloittamassa, sen olisi tehnyt joku muu.

"Kasvutarina, jota on ollut ilo seurata"

Hertell muistaa hyvin myös Jarkko Jokisen ensiesiintymiset. Kymmenisen vuotta sitten Hertell pyöritti töölöläisessä Vastarannan kiiski -ravintolassa open mic -klubia. Näihin iltoihin osallistui myös Hertellin muistikuvien mukaan silminnähden jännittynyt ja luonnollisen epävarma Jarkko Jokinen.

– Ja tämä siis kuuluu asiaan, jännitys saakin näkyä lavarunoudessa! Joka tapauksessa siitä on tapahtunut huima matka julkaisseeksi ja esiintyväksi runoilijaksi. Valtava kasvu jota ollut ilo seurata.

Hertell luonnehtii Jokista vaatimattomaksi mieheksi, joka ei tee itsestään numeroa. Hän esiintyy vähäeleisesti ja välttelee turhia kikkailuja, ja näin itse runo mahdollisesti korostuu edukseen.

Jokinen myös esittää tekstinsä yleensä ulkomuistista, mikä ei Hertellin mukaan ole pakollista, mutta nykyään entistä yleisempää.

Jarkko Jokinen Koskelan raitiovaunuvarikon hallissa.
Koskelan raitiovaunuvarikko on Jarkko Jokiselle tuttu paikka. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Edellisen kerran poetry slamin Suomen mestaruus ratkottiin vuonna 2019. Pahimpien koronavuosien jälkeen tapahtuma sai nyt jatkoa, ja lavarunorintamalla pyyhkii Hertellin mukaan muutenkin nyt hyvin.

– Esimerkiksi open mic -iltoja ja kutsuvieraspohjaisia klubeja järjestetään aika mukavasti eri puolilla Suomea. Ja jokaisella paikkakunnalla on omat erityispiirteensä, mikä on mielettömän hienoa.

Lahden Runomaraton -festivaalilla ratkaistun poetry slamin Suomen mestaruuden finaalissa kisasivat Jarkko Jokisen lisäksi Emma Leppo Turusta sekä Sema Hokkanen Tampereelta.

Jokinen pääsee voittonsa myötä edustamaan Suomea ensi vuonna sekä Pohjoismaiden että Euroopan mestaruuskilpailuihin. Tekstit esitetään kansainvälisissä kisoissakin suomeksi, ja tuomarit saavat teksteistä käyttöönsä käännökset.

Voit keskustella jutun aiheesta sunnuntaihin 18.9.2022 kello 23:een saakka.

Lue lisää:

"On surullista, jos juututaan Eino Leinoon", sanoo suomalainen runoilija – oikeasti runous on TikTokissa ja lavoilla

Mitä tapahtuu lavarunoilijalle, kun lava katoaa? Jonna Nummela eli Nihkee Akka pitää pandemiaa kulttuurin henkisenä lamana

Sanataitureiden läppä lentää Stadin baareissa – lavarunous on nyt suositumpaa kuin koskaan

Suosittelemme