Hyppää sisältöön

Metsäkoneita kuljettanut proomu upposi Pieliseen Lieksassa – jopa miljoonan euron vahingot

Alustavien tietojen mukaan uponneita metsäkoneita on kolme. Öljyntorjunta tulee kestämään jopa vuorokauden.

Kolme metsäkonetta upposi Pieliseen Lieksassa, kun niitä kuljettanut proomu kaatui.
Kolme metsäkonetta upposi Pieliseen Lieksassa, kun niitä kuljettanut proomu kaatui.
Emilia Saukkonen,
Alberto Politi

Metsäkoneita kuljettanut iso proomu on kaatunut Pielisellä tänään hieman ennen kello 11.

Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Karjalainen (siirryt toiseen palveluun). Lautta oli matkalla Nurmeksesta kohti Lieksaa, mutta Varpasen kohdalla se kaatui.

Varisvaaran venesataman sijainti Pielisen rannalla -kartta.
Metsäkoneita kuljettanut proomu kaatui maanantaina Varisvaaran venesataman lähettyvillä. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Pelastuslaitos sai hälytyksen tapahtuneesta kello 10.55. Päivystävä palomestari kertoi Ylelle hieman ennen kello 13, että paikalla on täysi operaatio käynnissä.

– Varisvaaran venesataman lähettyvillä kaatui proomu, jonka kyydissä oli kolme metsäkonetta. Koneet ovat nyt oletettavasti järven pohjassa, kertoo Pohjois-Karjalan päivystävä palomestari Jani Nevalainen.

Henkilövahinkoja ei tapahtuneessa tullut, sillä lautan kuljettaja pelastettiin uppoavalta lautalta veneellä.

Oletettavasti koneiden kyydissä on tuhansia litroja polttoainetta ja öljyä. Ympäristövahingon riski on olemassa. Nevalaisen mukaan öljyntorjunta tulee jatkumaan todennäköisesti noin vuorokauden ajan.

Uponnut proomu
Metsäkoneita kuljettanut proomu upposi lähellä rantaa. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Sukeltajat arvioivat nostomahdollisuuksia

Puoli kahden maissa maanantaina lähirantoja ja vesistöä oli suojattu imeytyspuomeilla niin, ettei mahdollisesti veteen päässyt öljy leviä laajemmalle alueelle. Toistaikseksi vaikuttaa siltä, että koneiden tankit ovat vielä ehjiä.

Myöhemmin sukeltajat menivät tutkimaan metsäkoneita ja arvioimaan, miten ne saataisiin nostetuksi.

– Mittava operaatio siitä tulee. Täytyy saada kalustoa paikalle ja suunnitella nostoa, kyseessä kuitenkin raskaat ja isot koneet, Jani Nevalainen kertoo.

Karjalan Koneyrittäjien varapuheenjohtaja Pasi Kilpeläinen pitää tilannetta harvinaisena. Myös omaisuusvahingot ovat suuret.

– Riippuen uponneiden metsäkoneiden tyypistä, niiden arvo voi olla jopa miljoona euroa ja päälle lautan hinta, hän arvioi.

Uponneet metsäkoneet omistaa Koneurakointi S. Kuittinen. Toimitusjohtaja Simo Kuittinen vahvistaa tiedon Ylelle, mutta ei halua kommentoida tilannetta tarkemmin, sillä ei hän ei itsekään tiedä tilanteesta juuri mitään.

"Äärimmäisen harvinainen" onnettomuus

Onnettomuuspaikalla oleva palopäällikkö Mika Viertola kertoo, että metsäkoneiden nostaminen on yrittäjän vastuulla. Viertola arvioi, että metsäkoneet upposivat noin 14 metrin syvyyteen.

Viertola kertoi noin kello 15 sukeltajien olevan valmistautumassa kartoitustehtävään.

– Sukeltajien tehtävä on tarkastaa, miten päin koneet ovat pohjassa ja ottaa muutama valokuva. Sitten informoimme yrittäjää.

Viertolan mukaan Pohjois-Karjalassa sattuu silloin tällöin huviveneilijöiden aiheuttamia onnettomuuksia. Nyt uponneen proomun kokoiset alukset joutuvat kuitenkin Pohjois-Karjalassa onnettomuuksiin hyvin harvoin.

– Tällainen on äärimmäisen harvinaista, Viertola toteaa.

Uutista päivitetty 12.9.2022 kello 15.35: Lisätty palopäällikkö Mika Viertolan kommentit.

Suosittelemme sinulle