Hyppää sisältöön

Alle 25-vuotiaat saavat nyt maksuttoman ehkäisyn Etelä-Savossa

Terveydenhoitaja auttaa valitsemaan ehkäisytavaksi esimerkiksi kondomin, pillerit tai kierukan.

Ehkäisyrengas ja muita ehkäisyvälineitä pöydällä, Helsinki, 21.8.2019.
Tavoitteena on, että tulevaisuudessa nuori voi saada ehkäisyasiat kuntoon etänä. Kuva: Jari Kovalainen / Yle
Vilma Ruokoski
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaikilla eteläsavolaisilla alle 25-vuotiailla on nyt mahdollisuus saada maksuton ehkäisy.

Nuori tai nuori aikuinen saa ilmaisen ehkäisyn koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon tai perhesuunnitteluneuvolan kautta.

Esimerkiksi toisen asteen oppilaitoksessa eli ammattikoulussa tai lukiossa opiskeleva voi keskustella ehkäisystä oman oppilaitoksen terveydenhoitajan kanssa.

Ehkäisyasiat saattaa saada tulevaisuudessa kuntoon myös etävastaanotolla.

Valikoimassa on erilaisia ehkäisymenetelmiä eli kondomi, ehkäisypillerit, -laastari, -rengas, -kapseli ja kierukka. Terveydenhoitaja auttaa sopivan ehkäisymenetelmän valinnassa.

Maksuton ehkäisy on osa Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelmaa eli sama kokeilu on käynnissä laajasti eri puolilla Suomea. Etelä-Savosta mukana ovat kaikki kunnat.

Maksuton ehkäisy vähentää teiniraskauksia ja sen puuttuminen eriarvoistaa nuoria, kertoo tuore tutkimus – "Seksuaaliterveyttä ei ole nähty merkittävänä tai tärkeänä asiana"

Nuorten ja nuorten aikuisten maksutonta ehkäisyä kokeillaan ensi vuoden loppuun saakka. Nyt kokeillaan, onko maksuttomalle ehkäisylle tarvetta, ja miten se vaikuttaa esimerkiksi aborttien määrään Suomessa.

Maksuttoman ehkäisyn lisäksi hankkeessa halutaan edistää seksuaali- ja lisääntymisterveyden neuvontaa sekä seksuaalisuuskasvatusta. Nuorille halutaan myös jakaa nykyistä enemmän tietoa hedelmällisyydestä.

Käynnissä olevan hankkeen rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö, ja sitä koordinoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Lue lisää:

Ilmaista ehkäisyä odotettiin Päijät-Hämeessä vuosia – Elena Riekkinen, 21: "Ei tarvitse miettiä, onko varaa ostaa pillerit"

Suosittelemme