Hyppää sisältöön

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä vastustaa ministeri Lindénin julistamaa sopua potilasturvallisuuslaista

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo joutui korjaamaan puolueen pää-äänenkannattajan Kansan Uutisten tulkintaa, jonka mukaan puolue olisi nostamassa potilasturvallisuuslain hallituskysymykseksi.

 Aki Lindén ja Jussi Saramo.
Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) kertoi hallituksen päässeen sopuun laista, joka takaa potilasturvallisuuden lakkotilanteessa. Hallituspuolue vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo kertoi ryhmänsä vaativan esitykseen vielä muutoksia. Kuva: Silja Viitala / Yle
Kristiina Tolkki,
Hannele Muilu

Hallitus on päässyt sopuun laista, joka takaa potilaiden ja asiakkaiden turvallisuuden lakkotilanteessa. Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) kertoo asiasta Demokraatissa (siirryt toiseen palveluun).

Potilasturvallisuuslaki on Lindénin mukaan rajattu terveydenhuoltoon ja kotihoitoon. Lindén luonnehtii lakiesitystä "hengenpelastamislaiksi". Hän toteaa myös että lain edellyttämät toimet ovat viimesijaisia. Lakiluonnoksen mukaan laki velvoittaisi hoitajajärjestöjä huolehtimaan esimerkiksi siitä, että lakkojen aikana sairaaloissa on riittävästi henkilökuntaa suojelutyöhön.

Lindén arvioi, että laki voidaan hyväksyä valtioneuvoston istunnossa tiistaina tai keskiviikkona.

Tähän mennessä potilasturvallisuus on ollut työnantajien vastuulla. Tästä jutusta voit lukea lisää lakiluonnoksesta.

Vasemmistoliitto haraa vastaan

Hallituspuolue vasemmistoliitto ilmoittaa kuitenkin, ettei se hyväksy lakia nykymuodossaan. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo toteaa, että työtaisteluoikeutta ei voi rajoittaa "varmuuden vuoksi" laajemmin kuin on välttämätöntä.

Vasemmistoliitto ei aio äänestää eduskunnassa lain puolesta, ellei lakiin tehdä merkittäviä muutoksia.

Saramon mukaan vasemmistoliitto on hyväksynyt lähtökohdaksi, että suojelutyölaki annetaan eduskunnalle.

– Sen sijaan me olemme koko ajan vastustaneet sitä, että siitä tulisi lakonmurtolaki, joka laajemmin estäisi lakkoilun ja puuttuisi sellaisiin asioihin, jotka eivät ole perusteltavissa ihmisten välittömän hengen ja terveyden suojelulla.

Saramo toivoo valiokuntien muuttavan esitystä

Lakiesitys on Saramon mukaan muuttunut matkan varrella paremmaksi mutta se ei vieläkään kelpaa vasemmistoliiton eduskuntaryhmälle.

Vasemmistoliiton pää-äänenkannattaja Kansan uutiset (siirryt toiseen palveluun) kertoi aiemmin maanantaina, että potilasturvallisuuslaki olisi vasemmistoliitolle hallituskysymys, mutta Saramo korjasi myöhemmin tulkintaa. Hänen mukaansa kyse ei ole hallituskysymyksestä.

– Haluamme jatkaa hallituksessa, mutta tiedostamme, että vastaan äänestäminen voi johtaa seurauksiin, Saramo täsmensi Kansan Uutisille.

Vasemmistoliitto toivoo nyt eduskunnan valiokuntien muuttavan esitystä.

– Jatketaan työtä, jotta laki olisi mahdollisimman tarkkarajainen ja keskittyisi ihmisten hengen turvaamiseen mutta ei estäisi lakko-oikeutta laajemmin hoitajilta.

Saramo ei vielä puhuisi yhteisymmärryksestä lain takana.

– Jos lakiesitys pysyy nykyisenä, sillä ei ole kaikkien hallituspuolueiden hyväksyntää.

Hän arvelee, että potilasturvallisuuslaki saataisiin käsiteltyä eduskunnassa tällä viikolla.

Vasemmistoliitto muistuttaa, että ainoa ratkaisu kriisiytyvälle tilanteelle on neuvottelemalla löytyvä sopu. Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara on arvioinut antavansa hoitajien työriidassa sovintoesityksen viikon puolivälissä.

Hoitajajärjestöltä kipakat terveiset

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen moittii Twitterissä vasemmistoliittoa politikoinnista.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ovat jo aiemmin ilmoittaneet vastustavansa lakiesitystä yhteisessä lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun).

Juttua on korjattu 12.9.2022 kello 21.17 Kansan Uutisten korjattua tietoaan, jonka mukaan potilasturvallisuuslaki olisi vasemmistoliitolle hallituskysymys.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 13.9.2022 kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle