Hyppää sisältöön

Vaasan Sähkön toimitusjohtaja kehottaa asiakkaita kärsivällisyyteen – Stefan Damlin: "Uskon ehdottomasti, että hintataso laskee jossain vaiheessa"

Damlin vakuuttaa, että yhtiö ei tee sähköllä voittoa. Damlin kehottaa ihmisiä ottamaan nyt rauhallisesti ja välttämään tekemästä suuria päätöksiä.

Man, klädd i blå kostym, ser in i kameran med allvarligt ansiktsuttryck. I bakgrunden sommargrönska.
Vaasan Sähkön toimitusjohtaja Stefan Damlin sanoo ymmärtävänsä asiakkaiden ahdistuksen tulevista sähkölaskuistaan. Kuva: Johannes Björkqvist /Yle
Merja Siirilä

Vaasan Sähkön viime viikolla ilmoittama hinnankorotus on herättänyt asiakkaissa tunteita. Osa on ollut huolissaan, kuinka selviää sähkölaskusta ja monet ovat olleet raivoissaan. Keskustelu hinnoista käy vilkkaana sosiaalisessa mediassa.

Vaasan sähköntoimitusjohtaja toimitusjohtaja Stefan Damlin kertoo, että osa on jo irtisanonut sähkösopimuksensa. Damlin kehottaa ihmisiä ottamaan nyt rauhallisesti.

– Tästä tilanteesta ei pidä tehdä liian nopeita johtopäätöksiä. Elämme kuitenkin poikkeuksellisia aikoja ja tämä menee ohi, Damlin kertoo.

Useampia korotuksia lyhyessä ajassa

Vaasan Sähkö ilmoitti keväällä, että energiamarkkinoiden poikkeustilanne johtaa todennäköisesti hintojen nousuun. Siitä huolimatta viime viikon ilmoitus tuli yllätyksenä ja järkytyksenäkin monille yhtiön asiakkaalle.

Perjantaina yhtiö ilmoitti, että toistaiseksi voimassa olevien sopimusten sähkön hintaa nostetaan 29,90 senttiin kilowattitunnilta 15. lokakuuta alkaen loppuvuoden ajaksi.

Aiemmin kesäkuussa yhtiö tiedotti, että elokuun alussa hinnat nostettaan 10,70 senttiin kilowattitunnilta. Korotus kesään verrattaessa on huomattava, mutta Damlinin mukaan hinnankorotus oli pakko toteuttaa.

– Vaihtelut sähkön hinnassa ovat todella suuret ihan päivätasolla, mutta myös viikkotasolla ja kuukausitasolla. Riskit ovat kymmenkertaistuneet.

Yhtiö ei tarjoa oman paikkakunnan asiakkaille halvempaa sähköä, kuten jotkut muut sähköyhtiöt tekevät. Vaasan sähkö perustelee päätöstä sillä, että heidän asiakaskunnasta lähes puolet on ulkopaikkakuntalaisia, ja he haluavat kohdella kaikkia tasavertaisesti.

Toiseen ratkaisuun on päädytty Seinäjoella, jossa yhtiö ei enää ota muita kuin seinäjokelaisia asiakkaikseen. Syynä on 10,2 sentin kilowattituntihinta lokakuun alusta lähtien. Viimeisen kuukauden aikana on solmittu 1 000 uutta sähkösopimusta.

"Tuotantoon verrattuna meillä on liikaa kulutusta"

Brysselissä on käyty EU-tasolla viime viikolla keskusteluita sähkön hintakatosta, joka olisi esimerkiksi 20 senttiä kilowattitunnilta.

– Perusongelma meidän energiajärjestelmässä on, että tuotantoon verrattuna meillä on liikaa kulutusta. Peruslääke tähän ongelmaan on, että kulutusta pitäisi saada vähemmäksi ja oikeille tunneille, Damlin kertoo.

Damlin kertoo, että Vaasan Sähkö sai paljon näkyvyyttä myös ulkomailla "sauno, kun tuulee" -kampanjassa. Sähkön käyttö oikeaan aikaan on Damlinin mukaan ratkaisevan tärkeää juuri nyt. Erityisesti talven lähestyessä sähköä kulutetaan enemmän kuin sitä tuotetaan.

Damlinin mukaan tuotantoa on lisättävä ja sitä on tulevaisuudessa tulossa muun muassa tuulivoiman ansiosta. Mutta toisaalta se tulee lisäämään vaihteluita ja ongelmia.

– Tuulella hinnat ovat alhaiset ja kun ei tuule, hinnat ovat korkeat. Sähkötuotantoon pitäisi saada joustavaa tuotantoa, joka toimii silloin, kun ei tuule, Damlin kertoo.

Investoinnit tulevaisuuteen

Damlin kertoo, että useat sähköyhtiöt ovat kaventaneet tarjontaansa ja usealla on valikoimissaan vain pörssisähköhinta.

– Mekin katsomme meidän tarjontaamme loppuvuodelle ja tavoitteena, että meillä olisi mahdollista saada markkinoille flex-tuote. Sen avulla asiakkailla on itsellään mahdollisuus vaikuttaa hintaan ja ohjata omaa sähkönkulutustaan, Damlin kertoo.

Damlin korostaa, että heidän tavoitteenaan ei ole tehdä ylisuuria voittoja.

– Haluamme tehdä kestäviä investointeja tulevaisuuteen. Meillä on meneillään suuret investoinnit vihreässä siirtymässä. Uskon ehdottomasti, että hintataso laskee jossain vaiheessa, Damlin rauhoittelee.

Damlinin mukaan vihreä siirtymä vaatii investointeja, jotta myös yhtiön asiakkailla olisi tulevaisuudessa kilpailukykyistä sähköä.

Vaasan Sähkö kehottaa asiakkaita, joilla on ongelmia laskujen maksamisessa, ottamaan yhteyttä ennen eräpäivää. Maksuajan pidentämisestä voidaan neuvotella, yhtiö toteaa.

Lue lisää: Vaasan sähkön vuosi on ollut tappiollinen – loppuvuoden hinta on kaikille asiakkaille sama, paikkakunnasta riippumatta

Seinäjoen Energia jäädytti sähkön myynnin kaupungin ulkopuolelle

Kokkolan Energian asiakaspalveluun tulvii huolestuneita soittoja, kun sopimus irtisanottiin tuhansilta asiakkailta – Kuluttajavirasto: Ihan uusi tilanne

Sähkön hinnat moninkertaistuvat – samalla yli puoli miljoonaa kotia turvautuu sähkölämmitykseen: "Tuli mieleen, että joutuu muuttamaan pois"

14.9. klo 14:49 korjattu "lokakuun alussa hinnat nostettaan 10,70 senttiin kilowattitunnilta." muotoon "elokuun alussa hinnat nostettaan 10,70 senttiin kilowattitunnilta." Sekä lisätty että "uusi hinta astuu voimaan 15. lokakuuta alkaen loppuvuoden ajaksi."

Suosittelemme sinulle