Hyppää sisältöön

Myös Oulun yliopistollinen sairaala haluaa käräjäoikeuden kieltävän teho-osastoa uhkaavan hoitajalakon – potilaiden siirtoa valmistellaan kuitenkin jo

Myös Pohjois-Pohjanmaalla on jätetty käräjäoikeuteen hakemus hoitajalakon kieltämisestä Oulun yliopistollisen sairaalan teho-osastolla. Vastaavanlaisen pyynnön jättivät maanantaina myös Kanta-Häme ja Varsinais-Suomi.

Oysin teho-osastoa uhkaa työtaistelu 27.9. alkaen, Lakonuhkaa siirrettiin aiemmin kahdella viikolla. Kuva: Risto Degerman
Risto Degerman

Kanta-Hämeessä ja Varsinais-Suomessa hoitajajärjestöt ovat uhanneet aloittaa lakon teho-osastoilla perjantaina. Kanta-Hämeessä teho-osastoa koskeva lakko siirtyy uuden tiedon mukaan viikonlopun yli maanantaille.

Kyseessä on ensimmäinen teho-osastoihin kohdistuvista lakoista.

– Tehy ja SuPer päättivät, että Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osaston vuorokauden mittainen lakko toteutetaan maanantaina 19.9.2022, Tehyn verkkosivuilla kerrotaan.

Valtakunnansovittelijan pyynnöstä jo kertaalleen siirretyn lakon piti alkaa perjantaina 16.9.

Pohjois-Pohjanmaalla nelipäiväinen lakko uhkaa 27. syyskuuta alkaen.

Maanantaina uutisoitiin, että sekä Kanta-Hämeessä että Varsinais-Suomessa lakot halutaan estää oikeusteitse ja Pohjois-Pohjanmaalla harkitaan asiaa. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin vs. johtaja Juha Korpelainen vahvistaa nyt, että hakemus lakon kieltämisestä on jätetty käräjäoikeuteen myös Oulussa.

Pyyntö koskee Oysin tehohoitoa ja sitä perustellaan potilasturvallisuudella. Oysin lisäksi lakonuhka koskee Oulussa myös Oulun kaupungin kotihoitoa, mutta kaupunki ei ole vastaavaa pyyntöä käräjäoikeuteen toimittanut.

Tehyn ja SuPerin lakonuhkia on jo aiemmin siirretty valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran pyynnöstä kahdella viikolla. Hoitajajärjestöt haluvat lakoilla vauhdittaa työehtoneuvotteluja.

Potilaiden siirrot alkavat pian

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin vs. johtaja Juha Korpelainen sanoo, että neuvotteluja teho-osaston potilaiden siirtämisestä muihin sairaaloihin on käyty jo viikkoja. Potilaita siirrettäisiin erityisvastuualueen muihin sairaaloihin, eli käytännössä Kemiin, Kokkolaan ja Rovaniemelle, sekä lähimpään yliopistolliseen sairaalaan eli Kuopioon. Korpelaisen mukaan potilaiden siirtäminen alkaisi tämän viikon torstaina, eli yli viikkoa ennen lakkoa.

Lakko on nelipäiväinen, mutta Korpelaisen mukaan se vaikuttaa pitkällä ajalla ennen lakkoa esimerkiksi siten, että pitkää tehohoitoa vaativia toimenpiteitä kuten sydän- ja aivoleikkauksia pitää välttää. Toiminnan käynnistäminen uudestaan lakon jälkeen vie myös Korpelaisen arvion mukaan yli viikon.

Oysissa on parikymmentä tehohoitopaikkaa ja lisäksi suunnilleen yhtä monta tehovalvonnan paikkaa. Kaikkia potilaita ei voi siirtää, koska siirtoihin liittyisi liian suuria riskejä.

Uutista muutettu 13.9.2022 klo 10.45: Lisätty tieto lakonuhan siirtymisestä Kanta-Hämeessa viikonvaihteen yli.

Juttua on täydennetty 13.9 kello 14.15: Juttuun on lisätty Juha Korpelaisen kommentteja.

Suosittelemme sinulle