Hyppää sisältöön

Suomi varautuu laittomaan maahantuloon – Frontexin rajavartijat harjoittelevat itärajalla tositilannetta varten

Jos Suomen rajoille alkaisi yllättäen kertyä runsaasti laittomia maahantulijoita, Suomi voi saada nopeasti apua Euroopasta.

Frontex-joukot harjoittelivat Suomessa ensimmäisen kerran viime vuoden lopulla. Saksalainen Torsten Teschke oli tuolloinkin mukana.
Alberto Politi
Avaa Yle-sovelluksessa

Eurooppalaiset rajavartijat harjoittelevat Suomen rajojen valvontaa itärajalla tänä syksynä.

Euroopan unionin raja- ja merivartiovirasto Frontex on lähettänyt Pohjois-Karjalaan kuusi työntekijää pysyvistä joukoistaan.

Harjoitus kestää vajaat kolme kuukautta. Harjoitusta isännöivän Pohjois-Karjalan rajavartioston luutnantti Riku Heinonen kertoo, että Frontexilta voisi saada rajavartijoita Suomeen myös tositilanteessa.

– Testaamme toimintamalleja sen varalta, että joskus joutuisimme pyytämään nopeaa rajaturvallisuusinterventiota Euroopan unionilta.

Heinosen mukaan Frontexin apua voitaisiin tarvita esimerkiksi tilanteessa, jossa suuri joukko ihmisiä yrittäisi tulla laittomasti maahan.

Jotta eurooppalaiset rajavartijat osaisivat toimia Suomessa myös tositilanteessa, harjoituksesta on tehty hyvin käytännönläheinen.

– He eivät ole täällä niinkään vierailulla, vaan työskentelevät rajavartioston alaisuudessa, Heinonen kertoo.

Suomalaisten ammattitaito saa kiitosta

Harjoitukseen saapunut Frontexin saksalainen rajavartija Torsten Teschke odottaa juuri käytännön yhteistyötä suomalaisten kanssa.

– Toivon, että voimme jakaa kokemuksiamme rajavartioinnin ohessa, hän sanoo.

Teschke on vieraillut aiemmin Kaakkois-Suomessa vastaavassa harjoituksessa. Hän kertoo olevansa vaikuttunut suomalaisten ammattimaisesta työskentelyotteesta.

Nyt alkanut harjoitus kuuluu Frontexin säännölliseen harjoitustoimintaan. Pohjois-Karjalan rajavartioston Heinosen mukaan harjoituksesta on sovittu jo viime vuonna, eikä Ukrainan sota ole vaikuttanut sen suunnitteluun.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 14.9. kello 23:een saakka.

Juttua korjattu 13.9.2022 kello 12.40: Pohjois-Karjalassa harjoittelee tällä hetkellä kuusi Frontexin työntekijää. Jutussa puhuttiin aiemmin seitsemästä työntekijästä.

Lue lisää:

EU luo omaa rajajoukkoa – ranskalainen Clement harjoittelee jo Suomen itärajalla: "Suomalainen metsä muistuttaa viidakkoa"

15 Frontexin rajavartijaa harjoittelee kaakkoisrajalla työskentelyä – osallistuvat rajatarkastuksiin ja partioivat maastossa

Suosittelemme sinulle