Hyppää sisältöön

Suunnistuksen SM-viestien tuloksia mitätöidään hajontavirheen takia – "Vääriä karttoja väärille joukkueille"

Suunnistusliitto kertoi maanantaina, että osa viime viikonloppuna Hämeenlinnassa kilpailtujen suunnistuksen SM-viestien tuloksista on jouduttu mitätöimään.

Orienteringstävling, på bilden syns en station.
Viikonvaihteeessa juostuihin suunnistuksen SM-viesteihin osallistui noin 1 900 joukkuetta. Arkistokuva. Kuva: Yle/Sofi Nordmyr
Kati Turtola
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Suunnistusliiton mukaan syynä tulosten mitätöintiin on hajontavirhe sarjojen H21, D21, H35, H50 ja H20 reiteissä. Suunnistusliitto selvittelee parhaillaan, onko mahdollista järjestää mitätöidyksi tulleille sarjoille uusintakilpailut vielä kuluvan kauden aikana.

Mikäli kisoja ei pystytä järjestämään, kyseisten sarjojen SM-sijoja ei jaeta tänä vuonna lainkaan, kertoo Suunnistusliiton tapahtuma- ja seurapäällikkö Timo Saarinen.

Saarinen pitää hajontakaaviovirhettä harvinaisena. Suunnistusviesteissä yhdelle sarjalle tehdään useita eri karttoja. Joukkueet juoksevat kartan osuudet eri järjestyksessä.

– On tapahtunut inhimillinen virhe. Kilpailussa on käytännössä mennyt vääriä karttoja väärille joukkueille, sanoo Timo Saarinen.

Virhe sattui valvonnasta huolimatta

Kisan tiedottaja Anniina Paronen kilpailun järjestäneestä Hämeenlinnan Suunnistajista harmittelee erhettä.

– Siellä on ollut sarjoja, joissa esimerkiksi joukkueen ensimmäinen ja joukkueen toinen juoksija ovatkin juosseet saman rastivälin, sen sijaan, että heillä olisi pitänyt olla oma, sanoo Paronen.

Parosen mukaan kyse on sekä aika- että metrimäärissä pienestä virheestä, mutta kaavio on kuitenkin laadittu väärin.

– Se on selkeä virhe, josta tietysti olemme pahoillamme, sanoo Paronen.

Hajontavirhe haittasi suunnistuksen SM-viestejä
Suunnistusliitto kertoi maanantaina, että osa viime viikonloppuna Hämeenlinnassa kilpailtujen suunnistuksen SM-viestien tuloksista on mitätöity. Tulosmuutosten syynä on hajontavirhe. Kati Turtola soitti kilpailujen tiedottajalle, Hämeenlinnan Suunnistajien Anniina Paroselle.

Suunnistusratojen laatimisessa käytetään nykyään tietokoneohjelmia. Virhe kaaviossa on Anniina Parosen mukaan päässyt joihinkin karttoihin valvonnasta huolimatta.

– Tietysti tämä on suuri harmi, vaikka kisapäivä oli varsin onnistunut. Liitto teki yllättävän nopean päätöksen. Seuraavat pari viikkoa näyttävät, aiheutuuko tästä meille taloudellisia tappioita, sanoo Paronen.

Parosen mukaan vastaavanlaisia hajontakaaviovirheitä on sattunut suunnistusviesteissä toisinaan, muun muassa Jukolan Viestissä sekä Tiomila-viestissä.

Suosittelemme