Hyppää sisältöön

"Alimittainen jenkiksi" – Vantaanjoen pohjasta ei noussutkaan vanha amerikanrauta, erikoinen operaatio jatkuu vielä kahden auton nostolla

Ensimmäinen kolmesta Vantaanjoesta löytyneistä henkilöautoista on nostettu tänään tiistaina vedestä pois. Se ei ollutkaan vanha amerikanrauta, vaan 1980-luvun Mazda.

Vantaanjoesta nostettiin tiistaina vuosikausia upoksissa olleita henkilöautoja.
Vantaanjoesta nostettiin tiistaina vuosikausia upoksissa olleita henkilöautoja.

Tänään tiistaina iltapäivällä Vantaanjoesta nostetaan ylös kolme henkilöautoa, jotka löytyivät vahingossa, kun sukeltajat etsivät kadonnutta ihmistä pari viikkoa sitten (siirryt toiseen palveluun). Ensimmäinen on nyt saatu nostettua joesta ylös.

Etukäteen auton arveltiin olevan Buick-merkkinen amerikanrauta 1950- tai 1960-luvulta.

– Taitaa olla 80-luvun puolivälistä Mazda 626, kommentoi autojen nostosta vastaava Tuomas Saarinen Inter-hinauksesta pian, kun auton muoto alkoi hahmottua.

– Alimittainen jenkiksi, totesi joku paikan päällä.

Auton merkiksi varmistuikin 80-luvun Mazda 626, kun auto oli saatu ylös yhtenä kappaleena. Romu kuljetetaan seuraavaksi Helsingin kaupungin ajoneuvojen siirtokeskukseen Tattarisuolle.

Vantaanjoesta ei noussutkaan vanha amerikanrauta, vaan 1980-luvun Mazda. Paikalle oli kerääntynyt paljon väkeä seuraamaan erikoista nosto-operaatiota. Kuva: Reeta Cremin / Yle

Valmistenumerosta selviää luotettavat tiedot autosta

Helsingin kaupungin siirtopäällikkö Pekka Holopaisen mukaan seuraavaksi pitää varmistaa auton valmistenumerosta, mikä ja kenen auto on todella kyseessä. Valmistenumeron selvitys ei ole heti mahdollista, vaan asiaa on tutkittava tarkemmin.

Helsingin kaupunki tekee myös yhteistyötä poliisin kanssa, mutta nostopaikalla poliisi ei ollut mukana.

Vielä ei päästy näkemään, mitä auton sisällä on.

– Viemme auton Tattarisuolle, ja tässä vaiheessa kysymme poliisilta, saako auton romuttaa ja laittaa kierrätykseen, Holopainen kertoi.

Auto pitää tyhjentää mudasta, jotta päästään näkemään, mitä siellä on.

– Ei ole kaikista miellyttävin työ, voin sanoa, sieltä voi löytyä mitä tahansa, Holopainen jatkoi.

Auto tyhjennetään mudasta ja tutkitaan Tattarinsuolla kaupungin tiloissa. Myös poliisille ilmoitetaan löydöstä. Kuva: Reeta Cremin / Yle

Jokiautoista voi löytyä mitä vain

– Viime viikolla yhdestä siirrettävästä autosta löytyi kivääri, Holopainen kertoi.

Tuo auto ei ollut kuitenkaan vedessä. Mutta vedestä on nostettu pääkaupunkiseudulla autoja Holopaisen mukaan myös ennen.

Vuodessa Helsingin kaupunki siirtää noin 20 000 autoa, joista iso osa katujen lumenluonnin tai katupesun takia.

Holopainen on tehnyt työtä siirrettävien autojen parissa Helsingin kaupungissa jo vuodesta 1988. Hän kertoo nähneensä uransa aikana vaikka mitä.

Voisiko joesta nyt nostettavista autoista löytyä luita?

– Kaikki on mahdollista, mutta hyvin epätodennäköistä. En usko, että tämmöisissä jokiautoissa on mitään arvokasta, Holopainen sanoo.

Hän sanoo, että autot nostetaan, koska se on kaupungin vastuu.

– On tärkeää, että ympäristö pidetään siistinä ja kaikki nostetaan joesta pois.

Öljyn valuminen vesistöön on yksi mahdollinen haitta.

Autot tallentuivat viistokaikuluotaimeen

Auto sijaitsi Vantaanjoen ylittävän tien läheisyydessä. Sukeltaja Ari-Pekka Arponen sai vietyä koukun autoon. Autoon vietiin myös toinen vaijeri varmistamaan nostoa. Jos auto olisi ollut pahasti ruostunut, koukku olisi voinut irrota autosta.

Auto sijaitsi noin kolmen metrin syvyydessä. Näkyvyys vedessä on minimaalinen, joten auton muodosta arveltiin sitä ensiksi vanhaksi jenkkiraudaksi.

Autot löytyivät viistokaikuluotauksella, kun Vantaanjoesta etsittiin ruumista.

– Meillä ei ole mitään tietoa tästä autosta, koska siellä on huono näkyvyys eikä kokonaisuuksia näe. Autossa ei ole myöskään rekisterikilpiä. Jännittää, mitä sieltä löytyy, kertoo auton löytänyt Anne Järvinen ennen nostoa.

Järvisen mukaan 80 prosenttia Suomessa kadonneista ihmisistä löytyy vesistöistä. Hän löysi nyt ensimmäistä kertaa autoja. Kadonneen henkilön etsintä jatkuu myöhemmin yläjuoksulta.

Paikalle on tullut myös muutama sivullinen katsomaan, miten nosto onnistuu ja mitä auton sisältä löytyy.

– Näillä kulmilla harvoin tapahtuu mitään. Mysteerit ovat kiehtovia, kertoi paikalle Helsingin puolelta tullut Ismo Haikka.

Autot ovat todennäköisesti varastettuja

Kaksi muuta joesta löytynyttä autoa sijaitsevat vähän virtaa ylöspäin, Haltialan kotieläintilan kohdalla olevan kävelysillan kupeessa. Ne ovat tiettävästi Honda-merkkisiä ja nekin nostetaan tänään.

Helsingin kaupungin siirtopäällikön Pekka Holopainen epäilee, että kaikki autot ovat varastettuja autoja. Niissä voi olla myös vääriä rekisterikilpiä.

– Kerran meille tuli yksi Mersu, jossa oli kolmet kilvet päällekkäin, eikä yksikään kuulunut siihen autoon, Holopainen kertoi.

14.9.2022 kello 12.40 Uutiseen on korjattu virheellisen Tattarinsuo-nimen tilalle oikea muoto Tattarisuo.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 14. syyskuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Vuonna 2012 kadonneen Jussi Peltolan mutaan hautautunut auto löytyi vapaaehtoisten ansiosta – "Täytyy nostaa miehille hattua", kiittelee poliisi

Metsäkoneita kuljettanut proomu upposi Pieliseen Lieksassa – jopa miljoonan euron vahingot

Suosittelemme sinulle