Hyppää sisältöön

Asukkaat vastustavat suuren virkistysmetsän läpi kulkevaa moottoritietä: "Alue ulottuisi Kalevan kirkolta Ala-Pispalaan", asukas vertaa suuruutta

Tänään selviää, miten kolmostie tulevina vuosina muuttuu. Ratkaisu vaikuttaa merkittävästi Lempäälän ja Pirkkalan asukkaisiin sekä ympäristöön. Yle lähetti suoran lähetyksen mielenilmauksesta.

Metsää, hiekkatie ja pilvinen horisontti ilmakuvassa Pirkkalan ja Lempäälän suunnitellun ohitustien alueella.
Niin kutsuttua Puskiaisten oikaisua vastustava kansanliike järjesti keskiviikkona mielenilmauksen Tampereella. Toimittaja: Petra Ketonen, kuvaaja: Jani Aarnio / Yle.
Anu Leena Hankaniemi,
Petra Ketonen

Pidetäänkö kolmostie paikallaan vai tehdäänkö uusia moottoriteitä Lempäälän ja Pirkkalan metsäalueiden halki? Siinä ovat karkeasti sanottuna vaihtoehdot, joista tänään odotetaan ratkaisua.

Tiehankkeen ohjausryhmä kokoontuu kello 9 Pirkanmaan ely-keskuksen tiloissa. Keskustelun perusteella ryhmä valitsee kolmesta vaihtoehdosta yhden, jonka pohjalta laaditaan kolmostien yleissuunnitelma.

Niin kutsuttua Puskiaisten oikaisua vastustava kansanliike järjesti aamulla mielenilmauksen kokouspaikan edustalla. Kansanliikkeen yhdyshenkilö Teemu Hiltunen kertoo, että mielenosoittajat vastustavat oikaisua, joka toisi moottoritien virkistysmetsän halki. Alueella on muiden muassa ulkoilu- ja hiihtoreittejä ja Pulkajärven Natura-alue.

– Meillä on syvä huoli lähiympäristöstä. Moottoritie tuhoaisi erittäin suuren osan PIrkkalan ja Lempäälän metsistä. Maakuntakaava ei tarkoita sitä, että pitäisi toteuttaa suunnitelmat. Kahdeksassa vuodessa on tullut lisää tietoa ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta.

Kyse tosi isoista metsistä

Hiltusen mukaan tuntuu järjettömältä, että kuuden minuutin matkasäästön tuova moottoritie tuhoaisi tärkeitä virkistysmetsiä.

– Puhutaan massiivisesta metsäalueesta, kun kyseessä on niin suuri alue, mikä ulottuisi Kalevan kirkolta Ala-Pispalaan, Hiltunen havainnollistaa.

Kirsi Riihijärvi, Lempäälä näyttää kameralle keltaista paperia, jossa kerrotaan moottoritiehankkeen ongelmista.
Kirsi Riihijärvi Lempäälästä vastustaa moottoritietä. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Lempääläläinen Johanna Järvinen-Taubert kertoo, että virkistysmetsää käyttää myös paljon tamperelaiset.

– Onko se sen arvoista? Luontotuho on peruuttamatonta.

Kristiina Mäkinen Pirkkalasta sanoo, että alue on erämaatyyppistä ja kaunista.

– Se on arvokasta, että se on kaupunkien lähellä. Siksi se pitää säilyttää.

Kristiina Kaila pitelee kahta kylttiä kameran suuntaan. Toisessa kyltissä on moottoritien kartta, jonka alla teksti #eipuskiaisten oikaisua, ja toisessa teksti "Kyllä: Hiilinielu ja monimuotoinen luontoalue, EI: moottoritie ja teollisuusalue".
Kristiina Kailan mukaan moottoritien rakentaminen ei ole tätä päivää, jos suuria metsiä tuhotaan. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Kristiina Kaila Pirkkalasta sanoo, että oikaisu on ollut kauan suunnitelmissa. Se on jäänne 1960- ja 1970-luvulta Kailan mukaan.

– Ei ole tätä päivää tuhota hiilinieluja. Pitäisi säästää arvokkaita metsäalueita.

Kailan mukaan ei ole tietoa, tarvitseeko edes lentokenttä niin isot liikenneyhteydet.

– Kyseenalaistan tarpeen. Aika hyvin lentokentälle pääsee nytkin.

Kristiina Mäkinen hymyilee kameralle kädessään kartta suunnitellusta moottoritiestä, jonka alla teksti #eipuskiaistenoikaisua.
Kristiina Mäkinen sanoo, että kaupunkien lähellä pitää olla virkistysmetsää. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Suunnitteilla myös uusi kehätie

Kolmostien oikaisutien lisäksi suunnitelmissa on toinen kehätie Hervannasta Tampere-Pirkkalan lentoasemalle. Myös se kulkisi Lempäälän ja Pirkkalan metsäalueiden läpi. Vaihtoehtoja kolmostien kehittämiselle on kolme.

  • Vaihtoehto 0+ on, että nykyisen valtatien liikenneturvallisuuteen, sujuvuuteen ja meluntorjuntaan tehdään vähäisiä parannuksia.
  • Vaihtoehto 1 sisältää nykyisen valtatien parantamisen välillä Marjamäki–Puskiainen, valtatien uuden linjauksen välillä Puskiainen–Linnakallio sekä 2-kehän Hervannasta Tampere-Pirkkalan lentoasemalle.
  • Vaihtoehto 2 sisältää valtatien parantamisen nykyisellä paikallaan Marjamäen ja Pirkkalan välillä sekä 2-kehän Hervannasta Tampere-Pirkkalan lentoasemalle.

Pirkanmaan ely-keskuksen ylijohtajan Juha Sammallahden mukaan rakennustyöt voivat alkaa aikaisintaan kymmenen vuoden kuluttua. Ympäristövaikutusten arviointi valmistui tänä vuonna. Yleissuunnitelma valmistuu noin vuoden kuluessa ja sen laatimiseen kuuluu yleisötilaisuus. Ehdotus tulee myös lausuntokierrokselle ja nähtäville kuntiin.

Päätösesitys likkenne- ja viestintävirasto Traficomille saadaan parin vuoden kuluessa. Traficomin päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen ja mahdollisesti korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Sen jälkeen laaditaan tiesuunnitelma, jossa on samat vaiheet. Koska kyseessä ovat valtion tiet, rahoituksesta päättää eduskunta.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta torstaihin 15. syyskuuta kello 23:een saakka. Keskusteluun tarvitset Yle Tunnukset.

Lue lisää:

Kiistellyssä kolmostien oikaisussa ratkaisun hetket: rakennetaanko moottoritie virkistysmetsien halki?

Pirkkala Puskiaisten tieoikaisusta: Mieluimmin nykyisten tieyhteyksien parannus

Birdlife Pirkanmaa vastustaa kolmostien Puskiaisten oikaisua Lempäälästä Tampereen kehätielle

Suosittelemme sinulle