Hyppää sisältöön

Levottomuuksia levisi jopa naapurikuntaan – poliisi haluaa kitkeä mopomiittien häiriöt Tampereella

Viikonlopun mopomiitin häiriköinti on puhuttanut Tampereella. Poliisi tuskin lisää resursseja ensi viikonlopuksi, mutta pohtii jo, miten se voi ennaltaehkäistä häiriöitä ensi kesänä.

Ilmasta otettu kuva suuresta nuorisojoukosta, joka on kerääntynyt palavan mopon ympärille.
Viikonlopun mopomiitissä sytytettiin palamaan mopo, jonka bensa räjähti. Kuva: Kuvakaappaus Poliisin videolta
Pasi Punkari

Poliisi on kirjoittanut useita sakkoja Tampereella viikonloppuna häiriötä aiheuttaneesta mopomiitistä. Moni kuljettaja on myös menettänyt ajokorttinsa. Poliisin arvion mukaan kokoontumiseen kerääntyi noin 700 erilaista ajoneuvoa ja toista tuhatta ihmistä. Suurin osa osallistujista oli alaikäisiä.

Komisario Ismo Nykopp Sisä-Suomen poliisista oli kyseisenä yönä poliisin yleisjohtajana. Hän kuvailee yön tapahtumia yleiseksi kohellukseksi. Mopoilijat olivat ajaneet muun muassa pitkinä letkoina liikenteenjakajan molemmilta puolilta ja jalankulkijat olivat jäädä alle.

Yle kertoi aiemmin, että yön aikana mopo sytytettiin tuleen ja se räjähti. Poliisin mukaan räjähdyksessä olisi voinut jopa kuolla ihmisiä.

Tampereen mopomiitti lähti käsistä: tulipalosta räjähdys ja poliisia kivitettiin

Kun partiot keskittyivät Pyynikin alueen tapahtumiin, levisivät ongelmat naapurikunnan puolelle.

Valottomilla, kilvettömillä ja viritetyillä mopoilla ajettiin yli satasen vauhtia Pirkkahallin ohi menevällä tiellä. Pirkkalan keskustassa ajoi lisäksi yksi henkilöauton kuljettaja reilusti yli satasen nopeutta, kun nopeusrajoitus oli 50 kilometriä tunnissa.

– Valitettavasti rikosilmoitusten ja annettujen sakkojen määrä jää vähän pieneksi siihen nähden, mitä tapahtumia on ollut.

Rosendahlin tapahtumat pitivät hotellin asukkaita hereillä

Hätäkeskukseen tulvi yön aikana huolestuneita soittoja. Pyynikin rannan lähistöllä olevan Rosendahlin hotellin asukaat häiriintyivät yön tapahtumista.

– Suunnilleen kaikki Rosendahlin hotellin majoittujat soittivat yöllä hätäkeskukseen. Jos siellä kumia poltetaan ja kiihdytellään, ei hotellissa kukaan nuku, toteaa Ismo Nykopp.

Poliisipartio kävi häätämässä hotellin parkkipaikalla ympyrää ajaneet mopoilijat pois.

Ismo Nykopp arvioi, että kyseessä oli kesän viimeinen kokoontumismiitti.

– Toivomme varhaista talvea. Se hoitaisi osaltaan asiaa, sanoo Nykopp.

Tulevaan viikonloppuun poliisi ei aio varustautua lisäpartioilla, jos vinkkiä isosta tapahtumasta ei tule.

Ensi kesälle jo suunnitelmia

Poliisissa pohditaan nyt, miten varautua ensi kesään. Ajatuksia aiotaan heittää alueen kaupunkien edustajille ja erityisesti nuorisotoimelle.

– Täytyy koittaa yhdessä pohtia, mikä olisi sellainen hyväksytty paikka, missä näitä miittejä voisi järjestää. Pitäisi olla turvallinen alue, jossa ei aiheutuisi häiriötä naapurustolle.

Nuoret keulivat mopoilla parkkipaikalla Imatralla.
Poliisi pohtii ensi kesälle luvallisia paikkoja mopomiiteille. Arkistokuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Suosittelemme sinulle