Hyppää sisältöön

Maakunnassa on tehty paljon rottahavaintoja – Siun sote muistuttaa suojaamaan roskikset ja loukuttamaan tuholaisjyrsijät

Ensisijainen vastuu jyrsijöiden torjunnasta on kiinteistönomistajalla. Mikäli omat keinot eivät ole riittäviä, tulee turvautua tuholaistorjunnan ammattilaiseen.

Anticimexin tuholaistorjuntaloukku.
Rotanloukkuun jääneet kuolleet eläimet tulee hävittää poltettavan jätteen mukana. Kuvituskuva. Kuva: Katja Halinen / Yle
Emilia Saukkonen

Maakunnassa on tehty runsaasti rottahavaintoja. Siun soten ympäristöterveydenhuolto on saanut runsaasti ilmoituksia jyrsijöistä ja etenkin rotista useilta alueilta.

Ensisijainen vastuu jyrsijöiden torjunnasta on kiinteistönomistajalla, Siun sote muistuttaa. Varsinaisen loukuilla tapahtuvan torjunnan lisäksi jokaisen tulisi omassa pihapiirissään huolehtia siitä, ettei jyrsijöillä ole paikkoja ruokailla tai piileksiä.

Etenkin jäteastioihin ja komposteihin tulee kiinnittää huomiota, etteivät jyrsijät pääse ruokailemaan roskilla. Lisäksi lemmikkien ruokintaa ulkona on vältettävä. Myös lintujen ruokintapaikat on pidettävä puhtaana.

Jyrsijät voivat pesiä vähällä käytöllä olevissa vajoissa ja ulkorakennuksissa ja piileksiä ulkona tavaroiden alla.

Jos rottia tai niiden jälkiä havaitaan, tapahtuu niiden pyynti loukuttamalla. Loukut tulee suojata niin, etteivät lapset tai muut eläimet pääse niihin käsiksi. Kuolleet eläimet hävitetään polttokelpoisen jätteen mukana.

Mikäli oma torjunta ei näytä tehoavan riittävästi, tulee kääntyä tuholaistorjunnan ammattilaisen puoleen.

Suosittelemme sinulle