Hyppää sisältöön

Armenian mukaan lähes 50 sotilasta on kuollut yhteenotoissa Azerbaidžanin kanssa – Venäjä sanoo neuvotelleensa tulitauon

Armenian ja Azerbaidžanin rajalla puhkesi laajoja yhteenottoja tiistaiyönä paikallista aikaa. Ranska vie yhteenotot YK:n turvallisuusneuvostoon.

Armenian mukaan lähes 50 sotilasta on kuollut yhteenotoissa Azerbaidžanin kanssa
Armenian mukaan lähes 50 sotilasta on kuollut yhteenotoissa Azerbaidžanin kanssa
STT

Armenian ja Azerbaidžanin välillä puhkesi tiistaiyönä paikallista aikaa laajoja yhteenottoja, joissa on Armenian mukaan kuollut ainakin 49 armenialaissotilasta. Pääministeri Nikol Pašinjanin mukaan kyseessä ei ole lopullinen luku.

Myös Azerbaidžan on ilmoittanut kuolonuhreista omissa joukoissaan, mutta ei ole kertonut lukumäärää.

Venäjä sanoo neuvotelleensa tulitauon Armenian ja Azerbaidžanin välille. Armenian pääministeri kertoi aiemmin taistelun laantuneen yön jälkeen.

Osapuolet syyttävät toisiaan

Armenian puolustusministeriö sanoi Azerbaidžanin joukkojen käyttäneen iskuissaan tykistöä, kranaatinheittimiä ja drooneja. Armenian mukaan Azerbaidžan iski sekä sotilas- että siviili-infrastruktuuriin ja sen joukot yrittivät edetä Armenian alueelle.

Azerbaidžanin puolustusministeriö puolestaan sanoi maan joukkojen vastanneen provokaatioon Armenian puolelta ja kiisti väitteet siviili-infrastruktuuriin iskemisestä.

Sotilas kyykyssä maastossa.
Nyt käyty yhteenotto on pahin taistelu Armenian ja Azerbaidžanin välillä sitten syksyn 2020, jolloin maat sotivat Vuoristo-Karabahin alueella. Kuva on otettu 20. lokakuuta 2020. Kuva: Sipan Gyulumyan / Armenian Defence Ministry / AFP

Ranska vie tuoreet yhteenotot käsiteltäväksi YK:n turvallisuusneuvostoon. Asiasta ilmoitti presidentti Emmanuel Macronin kanslia. Ranska on tällä hetkellä turvallisuusneuvoston puheenjohtajamaa.

Armenian pääministerin kanslian mukaan Pašinjan soitti aiemmin Macronille, Venäjän presidentti Vladimir Putinille ja Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinkenille vaatien "asiaankuuluvaa reaktiota" Azerbaidžanin toimiin.

Blinken sanoi lausunnossaan olevansa syvästi huolissaan tilanteesta, mukaan lukien raportoiduista iskuista siviilikohteisiin, ja vaati vihollisuuksien lopettamista välittömästi. EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell on myös julkaissut lausunnon ja vaatinut osapuolia neuvottelupöytään.

Armenian turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa päätettiin esittää Venäjälle virallinen avunpyyntö sotilasavusta. Armenia kuuluu Venäjän johtamaan Kollektiiviseen turvallisuusjärjestöön (CSTO), jonka jäseniä ovat myös Valko-Venäjä, Kazakstan, Kirgisia ja Tadžikistan.

Armenia taipui alueluovutuksiin vuoden 2020 sodassa

Kyseessä on pahin taistelu Armenian ja Azerbaidžanin välillä sitten syksyllä 2020 kiistellyllä Vuoristo-Karabahin alueella käydyn sodan, jossa kuoli yli 6 500 ihmistä.

Sota päättyi Venäjän välittämään tulitaukosopimukseen, jossa Armenia joutui taipumaan alueluovutuksiin.

Osana sopimusta Venäjä lähetti Vuoristo-Karabahiin noin 2 000 rauhanturvaajaa.

Maat sotivat armenialaisväestön asuttamalla Vuoristo-Karabahin alueella myös 1990-luvulla.

Suosittelemme sinulle