Hyppää sisältöön

Kotimaisen kurkun ja tomaatin saatavuus heikkenee ensi talvena – osa viljelijöistä keskeyttää tuotannon kalliin sähkön takia

Ensi talven sähkölaskut voivat tuottaa vaikeuksia kasvihuoneviljelijöille.

Asiakas kaupan vihannestiskillä.
Kotimaisen tomaatin ja kurkun viljelyala on talveksi pienentymässä sähkön hinnan vuoksi. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Meri Remes

Korkea sähkön hinta koettelee Suomen kasvihuoneyrityksiä laajasti, ja Kauppapuutarhaliiton mukaan osa yrittäjistä ei viljele väliaikaisesti lainkaan ensi talvena sähkön hinnan vuoksi. Osalla yrityksistä on määräaikaisia sähkösopimuksia ja kiinnityksiä sähkön hintaan, mutta osa on pörssisähkön varassa.

Jos sähkölaskut ovat todella suuret, tekee se viljelystä kannattamatonta talvella.

– Tämän hetkisen tiedon mukaan tomaatin viljelyala on tulevana talvena aiempaa pienempi, ja viljelyala pienenee jonkin verran myös kurkulla, salaateilla ja yrteillä, kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas.

Kuluttajille se näkyy kaupoissa ensi talvena ainakin kotimaisen kurkun ja tomaatin normaalia heikompana saatavuutena.

Kurkkujen ja tomaattien viljely ympärivuotisesti edellyttää valotusta, ja se kasvattaa yritysten sähkölaskuja. Sähkö onkin kasvihuoneille merkittävin tuotantopanos talvella.

Kasvihuoneita ei Kauppapuutarhaliiton mukaan lämmitetä sähköllä, vaan esimerkiksi biopolttoaineilla.

Nilsiässä kurkkutuotanto ajettiin talveksi alas sähkön hinnan takia

Niissä yrityksissä, joissa talven sähkölaskujen takia viljelyssä pidetään taukoa, työntekijöitä joutuu lomautetuksi. Niin on esimerkiksi nilsiäläisen yrittäjä Risto Taskisen yrityksessä.

Yrityksessä on ollut muutamia ulkopuolisia työntekijöitä, jotka ovat nyt lomautettuna.

Taskinen on ajanut kurkkutuotannon talveksi alas. Kasvihuone seisoo tyhjänä, ja siellä pidetään peruslämpöä talven yli. Taskisen yrityksessä Nilsiän Taimituote Oy:ssa viljeltiin kurkkuja kausituotantona tämän vuoden kevään ja kesän. Ensimmäinen tauko ympärivuotisesta viljelystä tuli jo viime talvena sähkön hinnan kohoamisen vuoksi.

– Ei meillä ole mitään mahdollisuuksia pitää tuotantoa yllä talven yli näillä sähkön hinnoilla. Tuotantokustannukset nousisivat liian suuriksi kurkkukiloa kohti, Taskinen summaa.

Yrittäjä Risto Taskinen tarkastelee kurkuntaimia kasvihuoneessaan
Näin yrittäjä Risto Taskinen kertoi kasvihuoneensa sähkönkulutuksesta talvella 2021.

Taskinen haluaisi jatkaa ympärivuotista viljelyä heti, kun se on taas taloudellisesti mahdollista.

– Pohjanmaan suunnalta olen kuullut, että monen yrittäjän edullinen sähkösopimus loppuu ensi talvena. Talvella saattaa tulla pulaa kotimaisesta kurkusta, Taskinen pohtii.

Pohjois-Karjalassa viljellään kurkkuja vain osan vuodesta, Järvikylän salaattituotanto säilynee ennallaan

Kasvihuoneyritysten tilanne energianhinnan nousun suhteen vaihtelee yrityskohtaisesti. Luukkaisen puutarhan yrittäjä Reima Luukkainen Kiteeltä kertoo, että yrityksen kurkkutuotantoon sähkön hinta ei vaikuta yhtä paljon kuin moniin muihin yrityksiin, koska talvella tuotannossa on normaalistikin tauko.

Talvikausi käytetään huolto- ja rakennustöihin.

– Emme käytä viljelyssä keinovaloa. Viljely käynnistyy helmikuussa taimien teolla. Siksi sähkölaskut eivät nouse meillä suhteessa niin paljon kuin monissa muissa yrityksissä, Luukkainen kertoo.

Suomen suurimpiin salaattien tuottajiin lukeutuva Järvikylä aikoo pitää tuotannon normaalina talven yli. Yritys työllistää 140 henkilöä Joroisissa. Järvikylä tuottaa ympäri vuoden yrttejä ja salaatteja yhteensä noin viiden ja puolen hehtaarin kasvihuonealalla.

Kustannusten nousu mietityttää myös alan suurta toimijaa.

– Energiakustannusten nousu haastaa yritystä. Pyrimme tehostamaan toimintaa: olemme esimerkiksi osittain siirtyneet led-valoihin ja pyrimme pitämään tuotannon hävikin mahdollisimman pienenä, kertoo kaupallinen johtaja Kyösti Karhunen Famifarm Oy:sta, eli Järvikylästä.

Voit keskustella aiheesta 16.9.2022 klo 23:een saakka.

Aiheesta aiemmin:

Kallistunut sähkö kuristaa useita kasvihuoneyrityksiä – Suomen suurimpiin kuuluva luonnonvaloviljelmä kannattaa, vaikka satokausi on lyhyt

Kotimainen ruuantuotanto pulassa nousevien kustannusten keskellä (Ylen aamu 5.9.)

Suosittelemme sinulle