Hyppää sisältöön
Tehy ja Super järjestivät mielenosoituksen sateisena perjantaina Helsingissä syyskuussa.
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja Superin puheenjohtaja Silja Paavola hoitajien mielenilmauksessa eduskunnan edessä 16. syyskuuta. Kuva: Silja Viitala / Yle
hoitajalakko

Tehy maksaa 100 euron päiväavustuksen joukkoirtisanoutumiseen osallistuville ja lupaa, että työpaikan saa sopimuksen synnyttyä takaisin

Eduskunta hyväksyi tiistaina potilasturvallisuuslain, jolla voidaan määrätä työntekijöitä töihin työtaistelun aikana. Hoitajien työriidan sovittelu jatkuu tiistaina. Yle seuraa hoitajakiistan käänteitä tässä jutussa.

Tekijät
Anniina LuotonenMarica PaukkeriBenjamin SuomelaHanna HanhinenTulikukka Fresnes deJyrki HaraMaria StenroosAnne OrjalaEelis BjurströmAri HakahuhtaSakari PiippoKirsi Heikel
  • Eduskunta äänesti maanantaina hallituksen potilasturvallisuuslakiesityksen puolesta. Presidentti vahvisti lain, ja se tulee voimaan tiistaina.
  • Laki antaa aluehallintovirastoille mahdollisuuden määrätä työtaistelun aikana välttämättömään terveydenhuoltoon ja kotihoitoon työntekijöitä.
  • Hiukan aikaisemmin Helsingin käräjäoikeus kielsi tiistaiksi kaavaillut eteläisen Helsingin kotihoitoon kohdistuvat lakot.
  • Hoitoalan työkiistan sovittelu jatkuu valtakunnansovittelijan johdolla tiistaina.
  • Suurin kiista koskee palkkoja: Super ja Tehy ovat halunneet viisivuotisen palkkaohjelman, jossa palkkoja nostettaisiin joka vuosi 3,6 prosenttiyksikköä yli yleisen tason.
Kirsi Heikel

Hoitoalan työriidan sovittelu jatkuu

Hoitajien ja kunta-alan työriidan sovittelu jatkuu tänään kello 15.30 alkaen valtakunnasovittelijan toimistolla. Valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran mukaan sovittelua jatketaan tällä viikolla joka päivä.

Molemmat hoitajajärjestöt ovat ilmoittaneet jatkavansa joukkoirtisanoutumisen valmistelua neuvotteluita vauhdittaakseen.

Esimerkiksi Turussa ja Oulussa on ollut tänään Tehyn irtisanoutumisbussi yliopistollisen sairaalan ulkopuolella.

Hoitajat ovat voineet kirjoittaa nimensä paperiin, jossa työntekijä sitoutuu irtisanoutumaan osana ammattiliittojen joukkoirtisanoutumista.

Jyrki Hara

Tehy maksaa irtisanoutuville satasen lakkoavustusta päivässä

Hoitajajärjestö Tehy valmistautuu joukkoirtisanoutumisiin muun muassa ohjeistamalla jäseniään erityisellä "joukkoirtisanoutumisoppaalla".

Tehyn kotisivuilla julkaistun oppaan mukaan irtisanoutuvat saavat lakkoavustusta 100 euroa päivässä, korkeintaan 45 päivän ajan. Avustusta ei makseta, jos irtisanoutunut saa tänä aikana muita tuloja.

Oppaassa todetaan, että osallistuminen joukkoirtisanoutumiseen on jokaisen henkilökohtainen ratkaisu.

Tehy korostaa, että kyseessä on työtaistelutoimi ja liitto lupaa, että kun työtaistelu on päättynyt ja uudet työehtosopimukset solmittu, irtisanoutuneet saavat työpaikkansa takaisin.

– Tehy ei tule hyväksymään sellaista sovintoehdotusta eikä tekemään sellaista työehtosopimusta, jolla joukkoirtisanoutumiseen osallistuvat työntekijät eivät pääsisi entisiin työtehtäviinsä entisin työsopimuksen mukaisin ehdoin ns. vanhoina työntekijöinä.

Tehy ilmoitti viime viikolla toimeenpanevansa joukkoirtisanoutumiset erikoissairaanhoidossa myöhemmin kerrottavana ajankohtana. Hoitajaliitto Super on ilmoittanut edistävänsä joukkoirtisanoutumisia kotihoidossa.

Oppaassa todetaan lisäksi, että Tehy tulee keräämään irtisanoutuvien nimet ja hoitamaan irtisanoutumiset keskitetysti.

– Kenenkään ei pidä missään tapauksessa itse toimittaa mitään erillisiä irtisanoutumisilmoituksia työnantajalle.

Tehy toi TYKSin parkkipaikalle irtisanoutumisbussin – pääluottamusmies: "Tarjoamme mahdollisuutta tulla käyttämään kynää ja paperia"

Anne Orjala

Presidentti vahvisti potilasturvallisuuslain – tulee voimaan tiistaina

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on vahvistanut potilasturvallisuuslain.

Laki tulee voimaan huomenna tiistaina ja on voimassa tammikuun 2023 loppuun saakka.

Anne Orjala

Hoitajajärjestöt eivät aloita käräjäoikeuden kieltämää lakkoa Helsingin kotihoidossa

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ilmoittavat, että ne eivät aloita käräjäoikeuden kieltämää lakkoa Helsingin kotihoidossa.

Järjestöt ovat toimineet samoin myös muiden käräjäoikeuden kieltämien lakkojen kanssa.

– Kaikki hoitajien tähän mennessä alkamaan ilmoitetut lakot on nyt kielletty käräjäoikeuden päätöksin. Toisaalla eduskunta puolestaan on ahkeroinut viedäkseen hoitajilta loputkin mahdollisuudet työtaisteluihin. Vähän on vaikea ymmärtää, mihin eduskunnan säätämää pakkotyölakia tässä tarvitaan, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tiedotteessa.

Hoitajien työehtokiistaa sovitellaan tällä viikolla joka päivä.

Tehy ja Super järjestivät mielenosoituksen sateisena perjantaina Helsingissä syyskuussa.
Tehyn ja Superin järjestämässä mielenosoituksessa 16. syyskuuta muun muassa vastustettiin potilasturvallisuuslakia. Kuva: Silja Viitala / Yle
Anne Orjala

Lindén: Laki on tärkeä myös joukkoirtisanoutumisten kannalta, mutta "tuskin parantaa neuvotteluilmapiiriä"

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) sanoo, että potilasturvallisuuslain hyväksyminen oli tärkeä asia, mutta kyseessä ei ole “mikään ilon päivä”.

– Haluan korostaa sitä, että tämä on vakava paikka. Kaikki me odotamme, että todellinen ratkaisu eli neuvotteluratkaisu löytyisi, hän sanoi viitaten hoitajien työehtokiistaan.

Helsingin käräjäoikeus kieltää hoitajajärjestöjä aloittamasta Helsingin kaupungin eteläisen alueen kotihoidon lakkoa tiistaina miljoonan euron sakon uhalla.

Lindénin mukaan lakia tarvitaan silti mahdollista Oulun kotihoitoon kaavailtua lakkoa ajatellen.

– Tiedossa on myös ollut, että joukkoirtisanoutumisia valmistellaan, ja siinä mielessä tämä on tärkeä laki. Siitä tilanteesta ei varmasti selvittäisi eri puolilla Suomea tehtävillä yksittäisillä käräjäoikeuksien päätöksillä.

Aki Lindén (sd.) ja Jussi Saramo (vas.)kommentoivat potilasturvallisuuslakiäänestystä

Lindénin mukaan on kuitenkin turha lähteä arvailemaan, kuinka laajasti potilasturvallisuuslakia joudutaan käyttämään.

– Kaikki riippuu siitä, mitä neuvottelupöydässä tapahtuu.

Lindénin mukaan laki on välttämätön potilaiden hengen turvaamiseksi, mutta hän sanoo tietävänsä, että se suututtaa hoitajia.

– Neuvotteluilmapiiriä tämä tuskin parantaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja perhe- ja peruspalveluministeri Aki Linden keskustelevat eduskunnan täysistunnossa.
Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) keskusteli eduskunnan täysistunnossa 19. syyskuuta kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon kanssa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Anne Orjala

Saramo pettyi vasemmistoliiton rivien repeämiseen: "Ei tässä ollut mitään erioikeuksia kenelläkään"

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo (vas.) sanoo olevansa pettynyt siihen, että viisi vasemmistoliiton kansanedustajaa äänesti potilasturvallisuuslakia vastaan.

Hänen mukaansa vasemmistoliitto sai merkittäviä parannuksia lakiin.

– Siinä mielessä olisin toivonut, että koko ryhmä olisi ollut neuvottelusovun takana.

Mahdolliset seuraamukset vastaan äänestäneille käsitellään puolueen eduskuntaryhmässä torstaina.

– Ei tässä ollut mitään erioikeuksia kellään, Saramo sanoo.

Hän toivoo, että vaikutukset hallitusyhteistyöhön jäisivät pieniksi.

– Toivoisin, että loppuun asti voitaisiin mennä siten, että ei tulisi sellaista kuten edellisten hallitusten loppuajat olivat, melkoisen ongelmallisia.

Saramo sanoo vasemmistoliiton haluavan pysyä hallituksessa.

Tulikukka Fresnes de

Potilasturvallisuuslaki pian presidentin vahvistettavaksi

Potilasturvallisuuslaki on tarkoitus saada presidentin esittelyyn kello 18.45. Lakiprosessi on edennyt ja etenee pikaisesti, koska hallitus on halunnut lailla estää Tehyn ja Superin tiistaksi kaavailemat kotihoidon lakot eteläisessä Helsingissä.

Kiire hellitti siltä osin maanantaina iltapäivällä, kun Helsingin käräjäoikeus kertoi kieltävänsä kyseisen lakon.

Presidentti Sauli Niinistö osallistuu presidentin esittelyyn etäyhteyden avulla. Niinistö otti osaa tänään Lontoossa kuningatar Elisabet II:n hautajaisiin

Eduskunta äänesti potilasturvallisuuslain puolesta äänin 109–38

Potilasturvallisuuslain hyväksymisen puolesta äänesti 109 kansanedustajaa. Lakia vastaan äänesti 38. Tyhjän äänen antoi yksi edustaja, poissa oli 51 kansanedustajaa.

Eduskunnan äänestys potilasturvallisuudesta
Kuva: Eetu-Mikko Pietarinen / Yle

Viisi vasemmistoliiton edustajaa äänesti lakia vastaan, muuten hallitusryhmät äänestivät joko lain puolesta tai edustaja oli poissa.

Oppositiossa perussuomalaiset äänestivät yhtä tyhjää ääntä lukuunottamatta lakia vastaan, kristillisdemokraateissa vastaan äänesti kolme. Kokoomusryhmässä kukaan ei äänestänyt lakia vastaan.

Lue lisää: Eduskunta hyväksyi kiistellyn potilasturvallisuuslain äänin 109–38 – katso, miten kansanedustajasi äänesti

Tulikukka Fresnes de

Keskustelu päättyi, äänestys tauon jälkeen noin 17.05

Viisi tuntia kestäneen keskustelun jälkeen pidetään lyhyt tauko. Istunto jatkuu kello 17.05, minkä jälkeen potilasturvallisuuslaista äänestetään.

Hallitusryhmät tukevat lakia, mutta vasemmistoliitossa muun muassa kansanedustaja Anna Kontula on sanonut, ettei voi äänestää sen puolesta.

Perussuomalaiset ovat ilmoittaneet äänestävänsä lakia vastaan.

Suosittelemme sinulle