Hyppää sisältöön

Autoilijat lähestyvät suojatietä kolmenkympin alueella liian kovaa – myös Oulussa

Liikenneturva tarkkaili ajonopeuksia viiden kaupungin koulujen lähellä. Kolmenkympin rajoitusta noudatti Oulussa reilu kuudennes autoilijoista, ja suurin piirtein yhtä moni ajoi ylinopeutta vähintään 11 kilometriä tunnissa.

Suojatie
Liikenneturva muistuttaa, että pienelläkin nopeuserolla on merkitystä suojatietä lähestyttäessä Kuva: YLE/Antti Kuusiniemi
Hanna Holopainen

Suojatietä lähestytään kaupunkiajossa liian kovaa, kertoo Liikenneturvan tuore tutkimus.

Näin on myös Oulussa, joka oli yksi elokuisen kahden viikon tarkkailujakson viidestä kaupungista. Nopeuksia tarkkailtiin koulujen lähellä suojateillä, 30 kilometrin tuntirajoitusalueilla.

Oulussa kuljettajista vain 16 prosenttia ajoi rajoituksen sallimaa kolmeakymppiä Liikenneturvan tarkkailupisteessä. Keskimäärin kaikissa viidessä kaupungissa rajoitusta noudatti 17 prosenttia autoilijoista.

Yli 11 kilometrin tunnissa ylinopeutta ajoi 18 prosenttia kuljettajista valtakunnallisen luvun ollessa 25 prosenttia.

Havaitut keskinopeudet olivat Oulun kuljettajien keskuudessa 35,6 kilometriä tunnissa, joka oli myös valtakunnallinen keskinopeus.

Liikenneturvasta kuitenkin muistutetaan, että pienikin nopeusero merkitsee suojatietä lähestyttäessä. Neljääkymppiä ajavalla jarrutus vasta alkaa siinä vaiheessa, kun kolmeakymppiä kulkeva auto on jo pysähtynyt.

Muut elokuun kahden viimeisen viikon tarkkailussa mukana olleet kaupungit olivat Helsinki, Turku, Rovaniemi ja Jyväskylä.

Aiheesta voi keskustella torstaihin 15. syyskuuta kello 23:een asti.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle