Hyppää sisältöön

Pirkanmaan suosittujen hiihto- ja ulkoilualueiden läpi tulee kiistelty moottoritie

Monet asukkaat ja ympäristöjärjestöt ovat huolissaan mahdollisten teiden alle jäävistä metsäalueista. Oikaisutietä vastustava aloite on kerännyt yli 5 800 allekirjoitusta.

Metsää, hiekkatie ja pilvinen horisontti ilmakuvassa Pirkkalan ja Lempäälän suunnitellun ohitustien alueella.
Niin kutsuttua Puskiaisten oikaisua vastustava kansanliike järjesti keskiviikkona mielenilmauksen Tampereella. Toimittaja: Petra Ketonen, kuvaaja: Jani Aarnio / Yle.

Suosittujen ja suurten virkistys- ja ulkoilualueiden läpi tulee moottoritie Pirkanmaalla. Uusi moottoritie tulee Lempäälän ja Pirkkalan metsäalueiden halki. Moottoritie oikaisee Pirkkalan ja Lempäälän väliä valtatie kolmosella noin kymmenellä kilometrillä.

Pirkanmaan ely-keskuksen ylijohtajan Juha Sammallahden mukaan rakennustyöt voivat alkaa aikaisintaan kymmenen vuoden kuluttua.

Varaus tiehen on ollut pitkään maakuntakaavassa. Sitä on perusteltu matka-ajan lyhenemisenä, yritystonteilla ja mahdollisuudella rakentaa asuntoja Tampereen seudulle.

Kolmostien tiehankkeen ohjausryhmä valitsi jatkosuunnitteluun vaihtoehdon, joka sisältää Puskiaisten oikaisun eli uuden moottoritien ja uuden kehätien Sääksjärveltä Tampere-Pirkkalan lentoasemalle. Kuva: Sanni Isomäki / Yle

Keskiviikkona tiehankkeen ohjausryhmä päätti vaihtoehdosta, jonka pohjalta laaditaan kolmostien yleissuunnitelma. Ohjausryhmässä ovat ely-keskuksen lisäksi edustajat Lempäälän ja Pirkkalan kunnista, Tampereen kaupungilta, Pirkanmaan liitosta, Finaviasta, Satakunnan lennostosta ja Väylävirastosta.

Kolmostien oikaisutien lisäksi suunnitelmissa on toinen kehätie Hervannasta Tampere-Pirkkalan lentoasemalle. Myös se kulkee Lempäälän ja Pirkkalan metsäalueiden läpi. Vaihtoehtoja kolmostien kehittämiselle oli kolme, joista valittiin tämä vaihtoehto:

  • Vaihtoehto 1 sisältää nykyisen valtatien parantamisen välillä Marjamäki–Puskiainen, valtatien uuden linjauksen välillä Puskiainen–Linnakallio sekä 2-kehän Hervannasta Tampere-Pirkkalan lentoasemalle.
Esimerkiksi Iso-Naistenjärvi on suosittu retkikohde Pirkanmaalla. Kuva: Anu Leena Hankaniemi / Yle

Tuhannet vastustivat

Niin kutsuttua Puskiaisten oikaisua on vastustettu, koska alueella on suosittuja ulkoilu- ja hiihtoreittejä ja Pulkajärven Natura-alue. Asukkaat järjestivät asiasta mielenilmauksen keskiviikkoaamuna, myös järjestöt ovat vastustaneet hanketta.

Oikaisutietä vastustava aloite on kerännyt yli 5 800 allekirjoitusta.

Kansanliikkeen yhdyshenkilö Teemu Hiltunen pitää metsäalueen tuhoa suurena ja peruuttamattomana.

– Puhutaan massiivisesta metsäalueesta, kun kyseessä on niin suuri alue, mikä ulottuisi Kalevan kirkolta Ala-Pispalaan, Hiltunen havainnollistaa.

Kunnat ovat olleet erimielisiä hankkeesta. Pirkkala on vastustanut sitä ja Lempäälä kannattanut. Lempäälän mukaan moottoritie mahdollistaa Sääksjärven asukasmäärän kasvattamisen ja uuden rautatieaseman.

Pirkkala puolestaan edellyttää esimerkiksi tunneliratkaisua, jossa nykyinen metsäinen yhteys osin säilyisi koskemattomana Iso-Naistenjärven ja Pulkajärven välisellä alueella.

Näin hanke etenee:

  • Päätösesitys liikenne- ja viestintävirasto Traficomille parin vuoden kuluessa
  • Traficomin päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen ja mahdollisesti korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
  • Sen jälkeen laaditaan tiesuunnitelma, jossa on samat vaiheet. Koska kyseessä ovat valtion tiet, rahoituksesta päättää eduskunta.
  • Koska tietä on vastustettu laajasti, odotettavissa on valituksia.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta torstaihin 15. syyskuuta kello 23:een saakka. Keskusteluun tarvitset Yle Tunnukset.

Lue lisää:

Kiistellyssä kolmostien oikaisussa ratkaisun hetket: rakennetaanko moottoritie virkistysmetsien halki?

Pirkkala Puskiaisten tieoikaisusta: Mieluimmin nykyisten tieyhteyksien parannus

Birdlife Pirkanmaa vastustaa kolmostien Puskiaisten oikaisua Lempäälästä Tampereen kehätielle

Suosittelemme sinulle