Hyppää sisältöön

Kaadatko sinäkin pannunpohjat usein viemäriin? – Keitettyä kahvia heittää hukkaan moni muukin

Kuluttajaliitto on selvittänyt ensimmäistä kertaa valtakunnallisesti kattavalla kyselyllä kuluttajilta ruokahävikkiin liittyviä asioita.

Hävikkiä syntyy eniten keitetystä kahvista. Kuvituskuva. Kuva: Antti Seppälä / Yle
Heli Kaski

Keski-Suomessa syntyy kaikista maakunnista vähiten leipähävikkiä, ilmenee Kuluttajaliiton kyselystä.

Muilta osin keskisuomalaisten ruokahävikki on samankaltaista kuin muualla maassa.

Eniten keskisuomalaiskodeissakin heitetään hukkaan keitettyä kahvia, seuraavaksi eniten hedelmiä, vihanneksia, juureksia, riisiä, pastaa sekä perunaa ja leipää.

Kuluttajaliitto selvitti (siirryt toiseen palveluun) (kuluttajaliitto.fi) ensi kertaa valtakunnallisesti kattavalla kuluttajakyselyllä kuluttajilta ruokahävikkiin liittyviä asioita.

Vastaajien asenteet ruokahävikin vähentämistä kohtaan olivat pääosin myönteisiä. Ruokahävikin vähentäminen koettiin myös tärkeäksi.

Kyselytutkimuksen perusteella enemmistö suomalaisista on omasta mielestään onnistunut vähentämään oman taloutensa ruokahävikin määrää viimeisen vuoden aikana. Myös tulevaisuudessa suurin osa aikoo pitää ruokahävikin minimissä.

Kyselytulosten mukaan ikä ja talouden koko vaikuttavat kuluttajien hävikin määrään.

Ruokahävikki näyttää olevan erityinen haaste nuorille, 18-30-vuotiaille aikuisille.

Nuoret aikuiset hukkaavat selvästi useammin syömäkelpoista ruokaa kuin muut ikäryhmät. Nuoret aikuiset myös kokevat vähemmän onnistumista hävikin hallinnassa. Toisaalta he eivät ole myöskään niin innokkaita hävikin vähentämisessä nyt tai tulevaisuudessa kuin heitä vanhemmat ikäpolvet.

Vastaajista vanhemmilla ikäluokilla, yli 50-vuotiailla, hävikki on pienempää. Myös aie vähentää hävikkiä näyttää kasvavan vastaajien iän myötä.

Lue myös:

Kuluttajaliitto selvitti suhtautumista ruokahävikkiin – suurimpia tuhlaajia ovat nuoret aikuiset

Suosittelemme sinulle