Hyppää sisältöön

Kryptomaailma mullistuu torstaiaamuna, kun Ethereum luopuu louhinnasta – maailman toiseksi suurimman lohkoketjun energiankulutus putoaa murto-osaan

Vuonna 2015 käynnistetty Ethereum toimii alustana valtaosalle kryptosovelluksista. Ethereumin on tarkoitus vaihtaa lohkoketjun ylläpitoon käytettyä todistusmenetelmää aamulla.

Ethereumin taustalla olevaa järjestelmää ylläpidetään Sveitsissä toimivan yleishyödyllisen järjestön kautta. Kuva: Askar Karimullin / AOP

Torstaina aamulla – noin kello 8 Suomen aikaan – kryptomaailma siirtyy uuteen aikaan, kun maailman toiseksi suurin lohkoketju Ethereum luopuu louhinnasta ja alkaa käyttämään osuustodistukseksi kutsuttua menetelmää transaktioiden varmistamisessa. Muutoksen arvioidaan pienentävän Ethereumin energiankulutusta 99,9 prosentilla.

Aamuksi ennustettua tapahtumaa kutsutaan nimellä The Merge, eli yhdistyminen. Käytännössä tapahtumassa nykyinen Ethereum-lohkoketju sulautuu osuustodistusta käyttävän Beacon-ketjun kanssa.

Osuustodistus on vaihtoehto louhimisille eli työtodistukselle, jossa lohkoketjua ylläpidetään ratkaisemalla monimutkaisia matemaattisia tehtäviä. Tähän asti kaikki merkittävät lohkoketjut ovat pohjautuneet työtodistukseen.

Osuustodistuksessa lohkoketjun käyttäjät asettavat kryptovaluuttaa pantiksi, jota vastaan he saavat oikeuden varmistaa lohkoketjussa tehtyjä transaktioita. Oikein tehdyistä varmistuksista he saavat palkkioksi pienen määrän kryptovaluuttaa. Huijausyrityksistä käyttäjät voivat menettää osan tai kaikki pantiksi laittamistaan kryptovaluutoista.

Tällä hetkellä noin 11 prosenttia Ethereumin omasta kryptovaluutasta etheristä on asetettu valmiiksi pantiksi.

Kryptovaluutoista kaksi kirjaa kirjoittanut Elias Ahonen vertaa muutosta bensa-autosta sähköautoon siirtymiseen.

– Nyt kun olen kymmenen vuotta ollut tässä mukana, niin ainakaan viiteen vuoteen ei ole ollut mitään näin suurta tapahtumaa. Voidaan sanoa, että tämä on kryptovaluuttamaailman suurin mullistus, Ahonen kuvailee.

Yhdistymistä on suunniteltu vuosia

Ethereumin siirtymistä osuustodistukseen on suunniteltu pitkään. Ethereumin luomisessa mukana ollut Vitalik Buterin mainitsi uudesta vahvistustavasta ensimmäisen kerran jo vuonna 2014 (siirryt toiseen palveluun), eli vuosi ennen Ethereumin käyttöönottoa.

Suunnitelman toteutusta on kuitenkin jouduttu lykkäämään useaan otteeseen.

Todellinen nytkähdys eteenpäin tapahtui joulukuussa 2020, kun osuustodistusta käyttävä rinnakkaisketju Beacon Chain saatiin pystyyn. Kahden vuoden ajan Ethereum-yhteisö on ylläpitänyt ja kehittänyt tätä lohkoketjua, jotta sen konsensus-kone eli validointimalli voidaan yhdistää Ethereum-lohkoketjun kanssa.

Itse yhdistyminen on teknisesti monimutkainen operaatio. Sitä on verrattu suihkukoneen moottorin vaihtamiseen kesken lennon. Mitään vastaavaa ei ole aikaisemmin tehty.

Panokset ovat korkeat, sillä Ethereumia voidaan pitää tällä hetkellä kryptomaailman tärkeimpänä lohkoketjuja – jopa Bitcoinia tärkeämpänä.

Lähes kaikki kryptosovellukset on rakennettu Ethereum-lohkoketjun päälle. Älysopimukset, eli koodilla valvottavat sopimukset, ja esimerkiksi NFT:t toimivat pääsääntöisesti juuri Ethereumissa. Ethereum mahdollistaa päivittäin miljardien eurojen arvoisen liiketoiminnan. Etherin ja muiden Ethereumin päälle rakennettujen kryptovaluuttojen osuus kaikesta kryptovarallisuudesta lähentelee 400 miljardia euroa.

Jos yhdistymisessä menee jotain vikaan, tuhannet Ethereumin päälle rakennetut kryptosovellukset ovat vaarassa hajota. Ahonen on kuitenkin luottavainen.

– Minä kyllä uskon tässä vaiheessa, että se menee läpi ilman suuria ongelmia. Tätä voi verrata ydinreaktoriin, jonka piti olla jo pitkään sitten käynnissä. Uskon, että lopputulos on samanlainen, Ahonen sanoo.

Ethereum-lohkoketjun kehittämisessä mukana ollut Vitalik Buterin syntyi Venäjällä, mutta muutti jo lapsena Kanadaan. Buterin yksi hajautetun järjestelmän keskeisimmistä toimijoista. Kuva: Valentin Flauraud / EPA

Paraneeko kryptojen imago?

Tällä hetkellä Ethereum kuluttaa sähköä noin Suomen ja Viron yhteiskulutuksen verran. Lohkoketjujen energiankulutus heittelehtii voimakkaasti, mutta silti puhutaan kymmenistä tai jopa sadoista terawattitunneista vuosittain. Yhdistymisen jälkeen Ethereumin energiankulutus on murto-osa tästä.

– Osuustodistus on imagoltaan parempi, koska ympäristökysymys on ollut yksi suurimmista kryptovaluuttoihin liittyvistä ongelmista. Tämä muuttaa hyvin merkittävästi koko kuvion, Ahonen sanoo.

Yhdistyminen saattaa siis tehdä Ethereumista ja sen päälle luoduista kryptovaluutoista salonkikelpoisia. Ahonen arvioi, että uusi validointitapa parantaa myös Ethereumin toimintakykyä ja nopeutta.

Ethereumista saattaa myös tulla entistä hajautetumpi, kun varmentamiseen osallistumiseen ei tarvitse kalliita näytönohjaintorneja syömään entistä kalliimpaa sähköä. Toisaalta aivan pienellä summa ei pääse mukaan. Osallistuminen vaatii 32 etherin panttaamista, mikä vastaa nykykurssilla noin 51 000 euroa.

Tällä hetkellä Beacon Chain -ketjun validoinnissa on mukana esimerkiksi kryptopörssi Coinbase. Isojen toimijoiden osallistuminen ketjun validointiin on herättänyt huolta vallan keskittymisestä muutamiin solmukohtiin. Tämä voisi mahdollistaa ulkopuolisten hallitusten painostusyritykset. Yhdysvaltain viranomaiset voisivat esimerkiksi vaatia, että validaattorit eivät hyväksyisi tiettyjen tahojen tekemiä transaktioita.

Esimerkiksi Coinbase on jo valmiiksi finanssivalvojien suurennuslasin alla. Elokuussa Coinbasen toimitusjohtaja Brian Armstrong vakuutteli Twitterissä, ettei yhtiö taipuisi painostukseen vaan ennemmin se vetäytyisi validointitehtävästä.

Digitaalisten taideteosten autentikointiin kehitetystä NFT-teknologiasta kasvoi ilmiö viime vuoden alussa. Hypen kasvoiksi nousi Bored Ape Yacht Club -teossarja, joka koostuu 10 000 erilaisesta apinakuvasta. Jopa miljoonia euroja maksaneita Bored Ape -teoksia on ollut esille gallerioissa eri puolilla maailmaa. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Voisiko Bitcoin siirtyä osuustodistukseen?

Jos Ethereumin siirtyminen osuustodistukseen onnistuu, katseet kääntyvät maailman suurimpaan lohkoketjuun Bitcoiniin.

Bitcoin on ensimmäinen lohkoketju. Se synnytti koko käsitteen ja teknologian.

Ahonen vertaa Bitcoinia kultaan, jolla on arvoa, mutta jonka käyttötavat ovat rajalliset. Bitcoin lähinnä mahdollistaa bitcoin-kryptovaluutan siirtelyn tililtä toiselle. Ethereum sen sijaan vertautuu sähköön tai öljyyn – hyödykkeisiin, jotka mahdollistavat uusien sovellusten rakentamisen.

Toinen merkittävä ero kahden suurimman lohkoketjun välillä löytyy johdosta. Bitcoinilla ei ole johtohahmoa, eikä kukaan edes tiedä, kuka tai ketkä lohkoketjuteknologian kehittivät. On vain keksitty nimi Satoshi Nakamoto.

Ethereumin kehittäjät ovat tunnettuja ja heidän ympärilleen on rakentunut voittoa tavoittelematon yhteisö, joka toimii Sveitsistä käsin. Ethereumia voisi verrata internetiin, joka on kaikille avoin, mutta jonka tärkeimpiä protokollia valvovat yleishyödylliset järjestöt.

Voisiko Bitcoin seurata Ethereumia ja hylätä energiaa kuluttavan louhimisen?

– Se on teoreettisesti mahdollista, mutta se olisi hyvin yllättävää. En usko, että bitcoinin kannattajat hyväksyisivät tätä, Ahonen pohtii.

Yle aamun Jälkidigissä pohdittiin, millaiseen valoon sähköä runsaasti kuluttavaan louhintateknologiaan perustuvat kryptovaluutat joutuvat energiakriisin myötä?

Lue myös:

Kryptomarkkinoilta katosi yli biljoona euroa – yhden valuutan kuolemankierre paljasti kryptojen mielettömyyden

Digitaalisista tiedostoista taotaan uniikkeja kappaleita, joita myydään miljoonilla euroilla

Lohkoketjut demokratisoivat internetin ja mullistavat maailman – mutta huomaammeko mitään?

Suosittelemme sinulle