Hyppää sisältöön

Venäläisturistit kikkailevat rekisterikilvillä Suomen rajalla – autoihin on vaihdettu eurokilpiä muistuttavia laattoja ilkivallan välttämiseksi

Rajavartiolaitoksessa on huomattu kyseinen ilmiö, ja yksi sakkokin on jo kirjoitettu.

Rekisterikilvet Venäjällä eroavat ulkonäöltään EU:n kilvistä.
Jevgeni Bogdanov
Avaa Yle-sovelluksessa

EU:hun autolla matkustaville venäläisille on alettu myydä Venäjällä rekisterikilpiä, joissa ei ole Venäjän lippua. Kilvet muistuttavat EU:n ja Ison-Britannian kilpiä, mutta numerot ovat samat kuin venäläisissä kilvissä.

Myyjät vakuuttavat, että tällaisten kilpien käyttö tekee EU:ssa matkustamisesta turvallisempaa. Autoja uusilla kilvillä voi bongata nyt yhä useammin Suomessakin.

Kysymys on tyypillisestä venäläisestä bisneksestä, jossa kysyntään vastataan tarjonnalla. Venäjällä näitä kilpiä ei ole tarkoitus käyttää, sillä ne olisivat laittomat sielläkin, vaan niitä tarjotaan yksinomaan EU:hun suuntaaville venäläisille, jotka pelkäävät, että Venäjältä tuleviin autoihin reagoitaisiin negatiivisesti Ukrainan sodan takia.

“Päätimme suojella itseämme ja tilasimme EU-tyyliset kilvet”

Helsingissä asuva Aleksander kertoo, että talvella hänen venäläisin kilvin varustettu autonsa joutui ilkivallan kohteeksi. Sen kilvet varastettiin Helsingissä. Aleksander oli onnekas, sillä hän säilytti rekisterikilpien kaksoiskappaleita tavaratilassa. Sen jälkeen hän osti Suomessa rekisteröidyn auton. Mutta Venäjällä asuville vanhemmilleen hän haki kilvet, joissa ei ole Venäjän lippua.

Aleksander ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään turvallisuussyistä.

– Vanhempani matkustavat ympäri Eurooppaa ristiin rastiin. He käyvät usein luonani Suomessa. Päätimme suojella itseämme ja tilasimme EU-tyyliset kilvet, Aleksander sanoo.

Hänen mukaansa EU:ssa oli mukava ajaa näillä kilvillä. Ne eivät hänen havaintojensa mukaan herätä kysymyksiä tai turhaa huomiota.

– Meitä ei ole koskaan edes pysäytetty, Aleksander kertoo hämmästyneenä.

Samalla hän huomauttaa, että mainitunlaisia rekisterikilpiä ei hyväksytä Venäjällä, joten ne on vaihdettava ennen rajanylitystä takaisin Venäjälle.

Kilvet Euroopan matkaa varten

Automatkailuun ulkomailla erikoistuneilla venäläisillä Telegram-kanavilla ja foorumeilla keskustellaan, onko venäläisten rekisterikilpien kanssa ajaminen turvallista. Jotkut venäläiset pelkäävät liikkua EU:ssa venäläisin kilvin varustetulla autolla, koska venäläisiin autoihin on kohdistunut ilkivaltaa tai koska ne herättävät negatiivista huomiota.

Rekisterikilvet, joissa ei ole Venäjän lippua, ovat uusi hitti Venäjällä ainakin lukuisten niitä mainostavien ilmoitusten perusteella. Moskovalainen kauppias tarjoaa “Eurostyle”-kilpiä "Euroopan matkaa varten”. Hinta on 1500 ruplaa (noin 25 euroa).

Samalla summalla Pietarissa tarjotaan "eurooppalaisten standardien mukaisia" rekisterikilpiä. ”Näin autoilijat voivat matkustaa EU-maissa turvallisesti”, mainoksessa luvataan.

Telegram-viestipalvelussa myydään kilpiä ilman Venäjän lippua ja RUS-tekstiä “ulkomaan turvallisia matkoja varten”. Hinta vaihtelee 1 500-2 500 ruplan välillä (25-41 euroa).

Venäläisiä auton rekisterikilpiä myynnissä nettisivuilla.
Venäläisiä auton rekisterikilpiä myynnissä nettisivuilla. Kuva: Maiju Hakalahti / Yle

Miten Suomi suhtautuu ilmiöön?

Liikenne ja viestintävirasto Traficomin asiantuntijat kehottivat asiasta kysyttäessä olemaan yhteydessä poliisiin. Poliisista puolestaan kehotettiin ottamaan yhteyttä Kaakkois-Suomen rajavartiostoon, koska heillä olisi “asiasta paras käsitys”.

Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kerrottiin heidän olevan tietoisia uudesta ilmiöstä. Epätavallisia kilpiä on jo tavattu kesällä rajanylityspaikoilla. Usein kilvet vaihdetaan kuitenkin vasta rajatarkastuksen jälkeen.

Venäläiset turistit kertovat rajavartijoille ostaneensa kilvet muistoksi tai saaneensa ne lahjaksi "ystävältä".

Rajavartiosto on havainnut, että kilpiä on ollut ainakin kahdenlaisia - "eurooppalaisten standardien mukaisia" rekisterikilpiä ja valkoisia kilpiä ilman RUS-merkkiä ja venäläistä lippua.

Kaakkois-Suomen rajavartioston käsityksen mukaan kyseiset kilpimallit eivät ole millään tavalla hyväksytty edes Venäjän kansallisessa käytössä.

Koituuko tällaisten rekisterikilpien käytöstä seurauksia?

Tähän mennessä Vaalimaalla on annettu ainakin yksi sakko asiasta.

– Ajoneuvolain 101 §:n mukaan ajoneuvossa ei saa käyttää eikä siihen kiinnittää muita kuin siihen kuuluvat rekisterikilvet tai siirtomerkit eikä muita sellaisia kilpiä taikka kirjain- tai numeroyhdistelmiä, jotka harhauttavasti muistuttavat rekisterikilpeä tai –tunnusta, siirtomerkkiä tai jonkin valtion kansallisuustunnusta, Kaakkois-Suomen rajavartioston viestintäsihteeri Enni Matikainen muistuttaa.

Tapauskohtaisesti rajalla voidaan jopa harkita vaihtoehtoa, että ajoneuvoa ei päästetä Suomeen.

– Kansainvälisessä liikenteessä olevassa moottoriajoneuvossa tulee olla takana rekisterinumeron lisäksi rekisteröintivaltion tunnusmerkki, säädetään Wienin tieliikennesopimuksen 37 artiklan 1. kohdassa.

"Euroopan matkaa varten” suunnitelluista kilvistä puuttuu rekisteröintivaltion tunnusmerkki.

– Maatunnusta ei rekisterikilven lisäksi ole myöskään ollut tarrana, johtuen todennäköisesti siitä, että asiakkaiden perimmäinen tarkoitus on nimenomaan peitellä ajoneuvon rekisteröintivaltiota, Matikainen arvelee.

Sen lisäksi Wienin tieliikennesopimuksen liitteen 2 kohdassa 1 sanotaan: ”Tämän yleissopimuksen 35 ja 36 artiklassa mainitun rekisterinumeron tulee muodostua numeroista tai numeroista ja kirjaimista. Numeroiden tulee olla arabialaisia numeroita ja kirjainten isoja latinalaisia kirjaimia”.

– Tuossa kilvessä, joka muistuttaa EU-kilpeä ilman maatunnusta, fontti poikkeaa normaalista ja O-kirjaimen sijasta kilvissä käytetään numeroa 0. Tässä tapauksessa myös rekisterikilpiä lukevat kamerat/järjestelmät tulkitsevat rekisterinumeron väärin, sanoo Enni Matikainen Kaakkois-Suomen rajavartiostosta.

Suosittelemme sinulle