Hyppää sisältöön

LUT-yliopisto tutkii, miten hiilidioksidia voidaan kerätä ja jalostaa hyötykäyttöön – jopa toimistoilmaa voisi kerätä talteen

Uusi kaasunerotuslaboratorio sisältää huipputeknologiaa. Kaasujen tutkimuksen avulla voidaan kehittää ratkaisuja, jotka vähentävät teollisuuden hiilidioksidipäästöjä.

Hiilidioksidista voidaan huipputeknologian avulla tuottaa vaikka synteettisiä polttoaineita
Elisa Paljakka,
Minna Kaipainen
Avaa Yle-sovelluksessa

LUT-yliopistolle Lappeenrantaan juuri valmistuneessa kaasunerotuslaboratoriossa ryhdytään tutkimaan, miten esimerkiksi teollisuuden päästöistä voidaan ottaa talteen hiilidioksidia ja hyötykäyttää sitä.

Hiilidioksidia on tutkijoiden mukaan mahdollista ottaa talteen esimerkiksi teollisuuden savupäästöistä ja rakennusten ilmasta.

Uuden kaasunerotuslaboratorion huipputeknologisen laitteiston avulla tutkitaan, miten tämä onnistuisi. Laitteisto on ainutlaatuinen Suomessa.

Toimistoista voidaan kerätä ihmisten hengitystä

Hiilidioksidin talteenottoa voidaan kemian prosessijärjestelmien professori Tuomas Koirasen mukaan tehdä kaiken prosessiteollisuuden, kuten öljynjalostusteollisuuden ja sementtiteollisuuden, savupäästöistä.

Myös rakennusten, kuten toimistotalojen ilmanvaihdosta, voitaisiin kerätä ja erotella hiilidioksidia, jota syntyy ihmisten hengityksestä.

– Hiilidioksidin talteenotolla on positiivinen vaikutus ihmisten terveydelle. Sisäilmassa hiilidioksidi aiheuttaa väsymystä, LUT-yliopiston professori Koiranen kertoo.

Hiilidioksidi on yksi merkittävimmistä kasvihuonekaasuista. Siten hiilidioksidin talteenotto osuu yksiin kansainvälisten ilmastotavoitteiden kanssa. Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ja sitominen hidastaa ilmaston lämpenemistä.

– Laboratorion avulla pystymme tekemään uusia tieteellisiä avauksia, joista sitten kehitetään teknologisia ratkaisuja teollisuuden käyttöön, Koiranen sanoo.

Hiilidioksidista on moneksi

Ilmasta kerättyä hiilidioksidia voidaan hyödyntää eri tavoin. Näiden eri käyttötarkoitusten tutkimiseen uuden laboratorion ainutlaatuinen laitteisto antaa mahdollisuudet.

Yksi kontista löytyvistä laitteista on reaktorilaite, jolla tutkitaan kaasujen reaktioita.

– Mielenkiintoinen reaktio on esimerkiksi synteettisten polttoaineiden tuottaminen hiilidioksidista ja vedystä, tutkija-tohtori Harri Nieminen esittelee laitteistoa.

Hiilidioksidista voidaan valmistaa erilaisia kemikaaleja teollisuuden käyttöön. Myös uuttaminen ja erottaminen ovat kemianteollisuuden tyypillisimpiä prosesseja, joissa hiilidioksidia käytetään.

LUT-yliopiston yksikkö on Suomen suurin erotus- ja puhdistustekniikan tutkimusyksikkö. Uuden laboratorion myötä sen tavoite on olla kansallisesti sekä kansainvälisesti merkittävä kaasunerotuksen osaamiskeskittymä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida Yle-tunnuksella 15.9. kello 23:een asti.

Suosittelemme