Hyppää sisältöön

Vanhuksen kuolemaan johtanut epäilty laiminlyönti järkyttää – pöytyäläinen Merja Kaukovalta: "Arveluttaa, voiko itselle käydä samalla tavalla"

87-vuotias pöytyäläinen nainen löytyi kotoaan menehtyneenä. Hänen puolisonsa, 76-vuotias mies, on poliisin mukaan heikkokuntoisena sairaalahoidossa.

Merja Kaukovalta katsoo kameraan. Taustalla mies laittaa taksin ovia kiinni.
Pöytyäläinen Merja Kaukovalta pelästyi kuullessaan uutisen kotikunnassaan tapahtuneesta tragediasta. Kuva ja video: Kimmo Gustafsson
Jenni Joensuu

Epäilty vanhusten vakava laiminlyöntitapaus Pöytyällä järkyttää ihmisiä.

Lounais-Suomen poliisi kertoi keskiviikkona selvittävänsä vakavaa laiminlyöntitapausta, jossa 87-vuotias pöytyäläinen nainen löytyi kotoaan menehtyneenä. Hänen puolisonsa, 76-vuotias mies, on poliisin mukaan heikkokuntoisena sairaalahoidossa.

Poliisi selvittää tapausta pelastustoimen laiminlyöntinä, mutta tutkinnan edetessä rikosnimike saattaa vielä muuttua tai nimikkeitä voi tulla mahdollisesti lisää.

– Arveluttaa, voiko itselle käydä samalla tavalla, pohtii pöytyäläinen Merja Kaukovalta.

Kaukovalta on itse käyttänyt Pöytyän vammaispalveluita, kotihoidon asiakas hän ei ole. Hän kertoo pelästyneensä kovasti uutisen kuultuaan.

– Täytyykö aina tapahtua jotain pahaa ennen kuin asioihin voidaan puuttua?

Työntekijät hyvin järkyttyneitä

Lounais Suomen poliisi kuulee Pöytyän kotihoidon edustajia rikoksesta epäillyn asemassa.

Tarkempaa tietoa ei ole siitä, keitä rikoksesta mahdollisesti epäillään. Tähän ei ota kantaa myöskään Pöytyän perusturvajohtaja Eveliina Kiiski. Häntä itseään ei epäillä rikoksesta.

– Kotihoidon työntekijät ovat ottaneet tapauksen erittäin raskaasti.

Poliisi kertoi tapauksesta aiemmin, että laiminlyönnin kohteeksi joutunut pariskunta ei ollut kotihoidon vakituinen asiakas, mutta he olivat pyytäneet apua, ja heidän luonaan oli myös elokuun lopussa käyty useampaan otteeseen.

– Normaali prosessi kotihoidon asiakkuuteen on sellainen, että soitetaan palvelutarpeen arvioijalle, joka sitten tekee arvion ja sen perusteella tehdään päätös kotihoidon myöntämisestä. Akuuteissa tapauksissa apua saa välittömästi, Kiiski kertoo.

Tiedossa ei ole, oliko kyseiselle pariskunnalle aloitettu palvelutarpeen arviointi.

Perusturvajohtaja Kiiski kertoo, että Pöytyän kotihoidon toiminta jatkuu normaalisti poliisitutkinnasta huolimatta. Hän kertoi Ylelle aiemmin, että kunta tekee asiasta myös sisäisen selvityksen.

Pöytyän peruspalvelujohtaja Eveliina Kiiski.
Pöytyän perusturvajohtaja Eveliina Kiiski kertoo, että kotihoidon toiminta jatkuu normaalisti. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Etujärjestö: Missään nimessä ei saa toistua

Ikääntyvien ja eläkeläisten oikeuksia ja etuja valvovan Kansallisen senioriliiton toiminnanjohtaja Maarit Kuikka sanoo, että tapaus tulee melko "uskomattomaan aikaan", kun pinnalla on keskustelu hoitajapulasta ja lakonuhka on päällä.

– Tätä kyseistä tapausta tai kuntaa kritisoimatta on pakko sanoa, että tällainen kuvastaa kyllä valtakunnallista tilannetta valitettavan hyvin, Kuikka sanoo.

Kuikka kuvaa kotihoidon ja palveluasumisen välistä tilannetta haasteelliseksi.

– Tiedetään, että ympärivuorokautiseen hoivaan tarvitaan hoitajia, jotka siirtyvät kotihoidosta. Ja kotihoidossa olevat vanhukset taas ovat entistä huonommassa kunnossa, joten sielläkin palveluntarve kasvaa.

Sillä ei Kuikan mielestä ole merkitystä, ettei Pöytyän tapauksessa ollut pariskunta ollut kotihoidon asiakas.

– He olivat kuitenkin pyytäneet apua kotihoidosta, joten toisin sanoen he olivat kotihoidon asiakkaita, ainakin avopalveluiden.

Ikääntyvien määrän lisääntyessä ja hoitajapulan pahentuessa riski Pöytyän tapauksen toistumiseen muualla Suomessa on olemassa.

– Missään nimessä tällaisia ei saisi tulla lisää. Kaikkiin tapauksiin on puututtava, jottei tällainen toistu missään päin Suomea. Kaiken kaikkiaan tilanne hoivapalveluiden osalta on uskomaton, kun mietitään, että elämme hyvinvointivaltiossa.

Karttagrafiikka Pöytyän sijainnista
Pöytyä on reilun 8 200 asukkaan kunta Varsinais-Suomessa. Kuva: Paula Collin / Yle

Lue myös:

Poliisi löysi 87-vuotiaan kotoaan kuolleena ja puolison hyvin heikossa kunnossa – kotihoitoa epäillään rikoksesta Pöytyällä

Suosittelemme sinulle