Hyppää sisältöön

Helsinki jakaa ilmaisia kuukautissuojia kouluissa – Kokeilulla kartoitetaan kuukautisköyhyyttä

Kuukautissuojien hankkiminen voi olla liian iso investointi joillekin opiskelijoille.

Terveyssiteet ja tamponit maksavat käyttäjälle kuukaudessa parista eurosta jopa kymmeneen euroon. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Helsingin kaupunki jakaa tänä syksynä ilmaiseksi kuukautissuojia kolmessa oppilaitoksessa ja yhdessä peruskoulussa.

Kyseessä on kolme kuukautta kestävä kokeilu, josta Helsingin kaupunginvaltuusto päätti viime joulukuussa. Ensimmäiset kuukautisvälineet jaetaan syyskuussa.

Kokeilussa kartoitetaan niin sanottua kuukautisköyhyyttä ilmiönä perusasteen ja toisen asteen opetuksessa eli sitä, voiko kuukautistuotteiden maksullisuus vaikuttaa opetukseen osallistumiseen tai jopa estää koulunkäynnin kokonaan.

Kuukautisvälineisiin kuluva summa voi muodostaa merkittävän osan oppilaan tai opiskelijan kuukauden tai viikon budjetista. Terveyssiteet ja tamponit maksavat käyttäjälle kuukaudessa parista eurosta jopa kymmeneen euroon.

– Kuukautisvälineiden hankkiminen voi olla liian iso investointi joillekin opiskelijoille. Jokaisen opiskelijan on voitava osallistua lähiopetukseen kuukautisista huolimatta. Kokeilun aikana saamme arvokasta tietoa aiheesta ja voimme samalla jatkaa yhteiskunnallista keskustelua esimerkiksi naisten välttämättömien terveystuotteiden verotuksesta, sanoo opiskelijoiden hyvinvointipäällikkö Riina Ståhlberg Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta.

Ståhlbergin mukaan kuukautistuotteiden verotusta laskemalla lisättäisiin tasa-arvoa.

Mukana kokeilussa ovat Hiidenkiven peruskoulu (6.–9. luokat), Sibelius-lukio, Tölö Gymnasium ja Stadin ammattiopiston Vilppulantien toimipiste.

Lue myös:

Helsinki seuraa Skotlannin esimerkkiä ja kokeilee kuukautissuojien jakamista nuorille ilmaiseksi

Täältä tuoreimmat alueen uutiset Radio Suomessa

Suosittelemme sinulle