Hyppää sisältöön

Avi peruuttaa Kuusamon suurpetokeskuksen eläintarhaluvan – eläimet pitää siirtää toiseen eläintarhaan tai lopettaa lokakuun loppuun mennessä

Kuusamon suurpetokeskuksella oli kesän ajan aikaa tehdä selvitys toiminnastaan aville sekä korjata eläinten olosuhteisiin liittyvät puutteet.

Suurpetokeskuksen Pasi Jäntti kuvasi karhuja Kuusamossa syyskuussa 2022. Yleä ei päästetty paikalle.
Suurpetokeskuksen Pasi Jäntti kuvasi karhuja Kuusamossa syyskuussa 2022. Yleä ei päästetty paikalle.
Tekijät

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt peruuttaa Kuusamon suurpetokeskuksen eläintarhaluvan. Avi sai elokuun lopussa yritykseltä kirjallisen selvityksen ja syyskuun puolivälissä lisäselvityksen.

Aluehallintoviraston mukaan suurpetokeskus ei ole annetuista ohjeista, määräyksistä ja määräajoista huolimatta korjannut toimintaansa eläinsuojelulainsäädännön vaatimusten eikä lupaehtojen mukaiseksi. Avi katsoo, että suurpetokeskus rikkoo olennaisella tavalla eläinsuojelulainsäädännön vaatimuksia ja eläintarhaluvan ehtoja, eikä se myöskään täytä luvan myöntämisen edellytyksiä.

Eläimiä saa pitää avin mukaan vain eläintarhassa, joten suurpetokeskuksen eläimet tulee joko sijoittaa toisiin eläintarhoihin tai lopettaa. Siirrettävät eläimet tarvitsevat Euroopan unionin lainsäädännön mukaisen CITES-todistuksen, jolla säännellään eläinten ja kasvien kauppaa ja siirtoja.

Määräaika eläinten toisiin eläintarhoihin siirtämiselle tai lopettamiselle on lokakuun 31. päivä.

Päätöksessä 30 vuorokauden valitusoikeus

Suurpetokeskuksen tarhavastaava Pasi Jäntti kertoi olevansa järkyttynyt avin päätöksestä.

– Kyllähän tämä on vähän järkytys. Kuitenkin näistä eläimistä on hyvä huoli pidetty ja hammashoitosuunnitelmat ja kaikki on tehty. Siinä mielessä aika raaka veto, kertoo Jäntti.

Jäntti lisää, että suurpetokeskus on tehnyt kaikki aluehallintoviraston pyytämät toimet.

– Aluehallintoviraston valvovat eläinlääkärit ovat todenneet kevään tarkastuksessa, että eläimet ovat terveitä, hyväkuntoisia, hyvässä turkissa ja rauhallisia, kertaa Jäntti.

Virkamiesten toiminta asiassa on ollut Jäntin mukaan epäammattimaista, ja suurpetokeskus aikoo antaa siitä palautetta. Avin päätös aiotaan käydä rauhassa kohta kohdalta läpi.

Seuraavaksi keskuksessa yritetään miettiä keinoja siihen, ettei eläimiä tarvitsisi lopettaa.

– Juuso-karhun kanssa haemme ulkomailta turvapaikkaa.

Läänineläinlääkäri Laura Karvonen selventää, että päätöksessä on 30 vuorokauden valitusoikeus, joka alkaa siitä kun asianosainen on saanut päätöksen tietoonsa todisteellisesti.

Avilla ei ole eläinten kohtalosta vielä tarkempaa tietoa.

– Jää toimijan itsensä harkittavaksi yritetäänkö eläimet sijoittaa muualle vai lopetetaanko ne. Paljon riippuu varmasti siitä, pystytäänkö CITES-lajeille (karhu, ilves, koirasusi) myöntämään CITES-todistukset, kommentoi Karvonen.

Poliisi jatkaa esitutkintaa

Myös poliisi tiedotti maanantaina suurpetokeskuksen keskeneräisestä esitutkinnasta.

Tapausta tutkitaan törkeänä eläinsuojelurikoksena ja luonnonsuojelurikoksena. Oulun poliisin rikosylikomisario Janne Koskelan mukaan epäiltyjä ei ole paljoa, ja heillä on ollut keskeinen merkitys keskuksen toiminnassa. Koskelan mukaan poliisi selvittää nyt tapahtumia useiden vuosien ajalta, ei vain viime aikaisia karhun karkaamisia.

Koskelan mukaan kyseessä on laaja ja poikkeuksellinen rikostutkintakokonaisuus, sillä tutkinta kohdistuu kokonaiseen eläintarhaan ja sen toimintaan. Hän ei muista, että vastaavaa kokonaista eläintarhaa koskevaa tutkintaa olisi ennen ollut.

Poliisi on tutkinut Kuusamon suurpetokeskuksen toimintaa kesäkuusta 2022 lähtien. Tutkinta alkoi siitä, kun aluehallintovirasto teki tutkintapyynnön poliisille tarkastuksissa havaitsemistaan asioista. Avin tarkastukset taas johtuivat siitä, että tarhalta oli karannut karhu, joka vahingoitti keskuksen perustajaa Sulo Karjalaista.

Eläintarhatoiminnan loppuminen merkitsee poliisille päätepistettä epäiltyjen rikosten tapahtuma-ajalle.

Tutkinta tulee kestämään vielä kuukausia. Tutkintaa varten on pyydetty lausuntoja muun muassa avilta ja Ruokavirastolta. Kaikkia pyydettyjä lausuntoja ei ole vielä toimitettu.

Päätöksen taustalla karkaamisia ja puutteita

Kuusamon suurpetokeskus on ollut kesällä 2022 suljettuna. Sulo Karjalainen on perustanut eläintarhan 1996 orvoille karhunpennuille. Osa karhuista on syntynyt tarhaolosuhteissa.

Karhujen lisäksi suurpetokeskuksessa on ilveksiä, koirasusia, poroja ja kettu. Avi, Tukes ja poliisi ovat selvittäneet eläintarhan tapahtumia sen jälkeen, kun kaksi karhua karkasi keväällä.

Media on uutisoinut suurpetokeskuksen puutteista, joita on kirjattu läänineläinlääkärin tarkastuskertomuksiin aiempien vuosien aikana.

Kuva: Matti Kurkela / Yle

Uutista on täydennetty kello 13.52 Pasi Jäntin ja Laura Karvosen kommenteilla, sekä poliisin tiedotteella.

Uutista on täydennetty kello 14.55 ylikomisario Janne Koskelan kommenteilla sekä tarkkemmilla tiedoilla poliisin tutkinnasta.

Lue lisää:

Kuluneita karhuaitauksia ja vaarallisia piikkejä – Kuusamon suurpetokeskuksella on ollut lukuisia puutteita eläinten hoidossa vuosien varrella

Kuusamon suurpetokeskusta uhkaa sulkeminen – syynä muun muassa vakava eläinsuojelulain vastainen toiminta

Söpöstelyjournalismi karhuista ja hirvistä kääntyi nopeasti, kun epäkohdat paljastuivat – myös palkintojen antajat pohtivat, missä meni vikaan

Karhu oli karkuteillä vuorokauden ennen kuin poliisi sai tietää – lue tästä, mitä Kuusamon suurpetokeskuksen uusimmasta vahingosta tiedetään

Suosittelemme sinulle