Hyppää sisältöön

Jyväskylän keskustassa sijaitseva virastotalo tyhjennettiin vaarallisen aineen vuoksi – palomestarin mukaan työntekijöillä on ollut oireita jo useiden päivien ajan

Kaksi henkilöä toimitettiin myrkytysoireiden vuoksi aamulla sairaalahoitoon ambulanssilla ja kolme hakeutui hoitoon itse. Rakennus tyhjennettiin ihmisistä täksi päiväksi. Oireiden aiheuttajaksi on varmistunut otsoni.

Matalan kerrostalon edessä pelastusajoneuvoja.
Tietotalolla pelastustoimet olivat käynnissä torstaina ennen aamukymmentä. Kuva: Heli Kaski / Yle
Heli Kaski,
Tuukka Lukinmaa

Jyväskylän keskustassa Hannikaisenkadun ja Kilpisenkadun kulmassa sijaitsevassa Tietotalossa sattui puoli kymmenen aikaan torstaina aamulla otsonivuoto, joka aiheutti pahoinvointityyppisiä oireita ainakin viidelle henkilölle.

Heistä kaksi on toimitettiin ambulanssilla sairaalaan ja kolme hakeutui hoitoon itse. Pelastuslaitoksen mukaan voimakkaimpia oireita saivat henkilöstöravintolan työntekijät, mutta oireiden vakavuudesta ei ole tarkkaa tietoa. Keskisuomalaisen mukaan (siirryt toiseen palveluun) sairaalaan joutuneet henkilöt ovat jo pääseet pois.

Pelastuslaitos kertoi aamukymmeneltä, että rakennusta tyhjennetään. Ulos ohjattiin kymmeniä talossa työskennelleitä ihmisiä. Tietotalo on osa Jyväskylän hallintokorttelia ja siellä on useita kaupungin virastotiloja ja alakerrassa henkilöstöravintola.

Tietotalon edustalla ihmisiä ja pelastuslaitoksen väkeä ulkona.
Kymmenet työntekjät tulivat torstaina ulos rakennuksesta rauhallisesti ja monet jäivät seuraamaan tilannetta talon ulkopuolelle. Kuva: Heli Kaski / Yle

Rakennus on käyttökiellossa kuluvan torstain ajan, kunnes tilat on tuuletettu. Työntekijöitä on kehotettu etätöihin.

Työntekijöillä on ollut oireita jo useita päiviä

Keski-Suomen pelastuslaitoksen palomestari Toni Jurmu kertoo, että hälytys tuli pelastuslaitokselle tarkastuspyyntönä. Ennakkotietojen mukaan kaasun lähde oli keittiötilassa sijaitsevan rasvasuodattimen automaattinen puhdistusjärjestelmä, joka käyttää otsonia.

Pelastuslaitos vahvisti tiedotteessaan puolenpäivän jälkeen, että kaasumyrkytysoireiden aiheuttajaksi on varmistunut otsonointilaitteen vika. Tiedotteen mukaan kohteessa on asennettu kiinteä otsonointilaite ilmanvaihtohuuvaan. Toimintahäiriön takia otsonointikaasua päätyi rakennuksen sisätiloihin.

– Tavallisesti otsoni ohjautuu katolle ja ulos, mutta järjestelmään on tullut vika ja otsoni on jäänyt ainakin osittain sisätiloihin, kertoo päivystävä palomestari Kimmo Voutilainen Keski-Suomen pelastuslaitoksen tilannekeskuksesta.

Oireita on ollut joillakin Tietotalossa työskentelevillä ilmeisesti jo useiden päivien ajan. Pelastuslaitos selvittää, kuinka pitkään mahdollista kaasuvuotoa ja oirehdintaa on jatkunut.

– Talossa työskenteleviä ihmisiä on kehotettu hakeutumaan tarkastukseen, jos oireita ilmenee, Jurmu kertoo.

Otsonille altistuminen voi aiheuttaa muun muassa hengitysvaikeuksia ja pahoinvointia sekä pahimmillaan jopa tajunnan häiriöitä.

– Tilanne oli siinä mielessä vaarallinen, että ihmisille ehti jo tulla oireita. Talossa työskentelee paljon ihmisiä, joten olisi ollut mahdollisuus siihen, että suurempikin joukko altistuisi kaasulle. Toisaalta hyvä, että kyseessä ei ollut tämän vaarallisempi kaasu ja tilat saatiin nopeasti tuuletettua, Voutilainen kertaa.

Tietotalo on käytössä jälleen huomenna

Tietotalon otsonivuodon syyn selvittyä vikaa päästään nyt korjaamaan ja tilojen tuuletuksen jälkeen rakennus on normaalisti käytettävissä perjantaina.

Voutilaisen mukaan vastaavat kaasuvuodot ovat poikkeuksellisia. Se hankaloitti myös pelastustyötä.

– Tämä oli ensimmäinen otsonointiin liittyvä tehtävä, josta minä olen kuullut. Meillä ole suoria mittareita otsonin mittaamiseen,Voutilainen sanoo.

Pelastuslaitoksella oli Tietotalolla käytössään monikaasumittari, jolla mitataan muun muassa syttymisvaaraa ja häkäpitoisuuksia. Häkämittari hälytti tiloissa, minkä vuoksi uutisoinnisakin epäiltiin jossain vaiheessa häkävuotoa.

– Mittauslukemat olivat kuitenkin niin alhaisia, että tiedettiin ettei häkä ole oireiden aiheuttaja. Laitteen valmistajalta ja maahantuojalta saatiin varmistus, että myös otsoni voi antaa tämmöisiä lukemia, Voutilainen kertoo.

Tietotalon tilojen tuuletusta jatketaan tämän päivän ajan. Keittiön otsonointijärjestelmälle on jo tilattu korjaus.

Tietotalon henkilöstöravintolan ikkuna ulkoapäin kuvattuna.
Jyväskylän Tietotalossa sijaitsee useita kaupungin virastotiloja ja alakerrassa on iso henkilöstöravintola. Kuva: Heli Kaski / Yle

Juttua päivitetty klo 11.47 palomestarin kommenteilla.

Lisätty kuvia ja muutettu otsikkoa klo 11.59.

Juttua päivitetty klo 13.00 vuodon syyn selvittyä.

Juttua muokattu klo 13.55 palomestari Kimmo Voutilaisen haastattelun tiedoilla.

Suosittelemme sinulle