Hyppää sisältöön

Koronaepidemian suuret vaikutukset alkavat olla ohi, sanoo THL:n ylilääkäri – taudin takia ei ole teholla yhtään potilasta Uudellamaalla

THL:n ylilääkärin Tuija Leinon mukaan nopeat muutokset tautitilanteessa ovat nykyisentyyppisellä viruksella epätodennäköisiä.

Meilahden sairaala-alue.
Meilahden sairaala-alue kuvattuna heinäkuussa 2021. Kuva: Silja Viitala / Yle
Tiina Karppi
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronapotilaat eivät tällä hetkellä juuri kuormita terveydenhuoltoa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Teho-osastolla koronapotilaita ei torstaina ollut lainkaan.

HUSissa oli tällä viikolla hoidossa vajaat 40 koronapotilasta. Heistä enemmän kuin kaksi kolmesta eli valtaosa on hakeutunut hoitoon jonkin muun sairauden kuin koronavirusindektion vuoksi, kertoo infektioylilääkäri Asko Järvinen.

– Vain ani harva tarvitsee lisähappea koronavirusinfektion takia. Taudinkuva, jossa hapensaanti häiriintyy, on muuttunut erittäin harvinaiseksi, Järvinen sanoo.

Tätä selittää kaksi tekijää: rokotusten antama suoja ja heikommat virusvariantit.

– Rokote suojaa vaikealta taudinkuvalta edelleen hyvin. Myöskään uudet omikron-virusvariantit eivät samassa määrin aiheuta vaikeaa keuhkokuumetta, toisin kuin aiemmat variantit.

Tartuntamäärät saattavat nousta lähikuukausina

Syksyn ja talven mittaan koronatartuntamäärät saattavat jälleen kääntyä nousuun. Infektioylilääkäri Asko Järvinen ei kuitenkaan usko, että sairastuneet päätyvät teho-osastolle yhtä suurissa määrissä kuin aiemmin.

– Moni on sairastunut tänä vuonna, mikä heikentää nykyisten virusten kykyä aiheuttaa laajaa epidemiaa. Epidemia kuitenkin jatkuu ja tartuntoja tulee edelleen, hän sanoo.

Myöhemmin syksyllä rokotusten ja sairastetun taudin antama suoja tartuntaa vastaan heikkenee ja tartuntojen määrät todennäköisesti nousevat, Järvinen ennustaa.

– Jos loppusyksystä tulee uudentyyppinen virus, joka kiertää immuunisuojaa, pidän todennäköisenä, että vuodenvaiheessa sairastumisia tulee vieläkin enemmän.

THL: Epidemian suuret vaikutukset alkavat olla ohi

Myös Terveyden- ja hyvinvoinninlaitokselta todetaan, että koronatilanne on loppukesän ja alkusyksyn pienen nousun jälkeen tasoittunut. Jätevesissä koronaviruksen määrä on ollut laskussa.

Ylilääkäri Tuija Leinon mukaan tilanteessa on kuitenkin jonkin verran alueellista vaihtelua, ja joillakin alueilla ilmitulevissa tartuntamäärissä ja sairaalakuormituksessa on ollut hienoista nousua.

– Hoidon syy on kuitenkin yhä harvemmin ollut ensisijaisesti korona, Leino sanoo.

Hän pitää tilannetta hyvin kiinnostavana.

– Meillä tälläkin hetkellä aikalailla vapaana kulkee kovinkin tarttuva omikron-muunnos. Toisaalta meillä on todella paljon väestöimmuniteettia, sekä laajojen rokotusten että tartuntojen aiheuttamaa. Se stabiloi tilannetta.

Leinon mukaan nopeat muutokset tautitilanteessa ovat nykyisentyyppisellä viruksella epätodennäköisiä.

– Sanoisin, että epidemian suuret vaikutukset tämäntyyppisillä viruksilla alkavat olla ohi. Me sairastamme ikään kuin liepeitä.

Hän ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta, että tartuntamäärät jälleen nousevat, jos virus jälleen muuntuu.

– Mutta syksyn rokotuksilla ja alkutalven rokotuksilla pyritään siihen, että saataisiin mahdollisimman vähiin tämän pandemian jäljelläolevat vaikutukset.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 18.9. kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Ylilääkäri Asko Järvinen syksyn tautitilanteesta: "Tästä vuodesta saattaa tulla virusten vuosi"

Valtaosalla lapsista on tartunnan tai rokottamisen seurauksena koronaviruksen vasta-aineita

Päiväkodeissa leviää nyt enterovirus ja koronakin jo kolmatta kertaa – päiväkodin johtaja: "En muista, että olisi ollut tällaista syksyä"

Suosittelemme sinulle