Hyppää sisältöön

Stora Enso on myynyt kaksi paperitehdasta, kaksi on edelleen myynnissä – Kemissä suljettiin tehdas ja myytiin paperikoneet muualle

Stora Enso on myynyt Ruotsissa sijaitsevan Nymöllan ja Saksassa sijaitsevan Maxaun paperitehtaan. Molemmissa tehtaissa ostajat aikovat jatkaa paperintuotantoa.

Stora Enson Kemin sellutehdas
Stora Enso on sulkenut Veitsiluodon sellu- ja paperitehtaat. Yhtiö on luopumassa vielä neljästä paperitehtaasta. Niitä ei olla sulkemassa vaan myymässä. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Jarno Tiihonen

Metsäyhtiö Stora Enso on tehnyt kaupat kahdesta paperitehtaasta.

Yhtiö on torstaina kertonut, että se myy Ruotsissa sijaitsevan Nymöllan paperitehtaan yhdysvaltalaiselle Sylvamolle. Kaupan yritysarvo on 150 miljoonaa euroa.

Sylvamon suunnitelmana on integroida Nymöllan tehdas osaksi globaalia paperiliiketoimintaansa.

Myös Maxaun tehdas Saksassa on myyty

Tiistaina Stora Enso ilmoitti myyvänsä Maxaun tehtaan Saksassa Schwarz Produktionille. Tämän kaupan yritysarvo on noin 210 miljoonaa euroa.

Schwarz Produktion on Schwarz Groupin tuotantoyhtiöiden kattobrändi. Schwarz Produktionin yrityksissä työskentelee yhteensä yli 4 500 työntekijää, jotka tuottavat elintarvikkeita sekä pakkauksia ja materiaaleja Lidlille ja Kauflandille.

Schwarzin suunnitelmana on jatkaa paperintuotantoa tehtaalla.

Myynnissä on edelleen kaksi tehdasta

Stora Enso on myymässä neljä sen viidestä paperitehtaasta. Myynnissä ovat Anjalan ja Ruotsissa sijaitsevan Hylten paperitehtaat.

Myyntilistalta pois jätetyn Belgiassa sijaitsevan Langerbruggen tehtaalla yhtiöllä on käynnissä kannattavuusselvitys toisen paperilinjan muuntamisesta aaltopahvin pintakartongin valmistukseen.

Kemissä Stora Enso päätyi toisenlaiseen ratkaisuun. Ensin yhtiö sulki Veitsiluodon tehtaat, minkä jälkeen se on myynyt paperikoneet ja pakkauskoneen.

Veitsiluodon tehtaiden sulkemisesta päätettäessä yhtiön silloinen paperiliiketoiminnan johtaja Kati ter Horstin kertoi, että yhtiö oli pyrkinyt etsimään vaihtoehtoisia ratkaisuja tehtaiden lakkauttamiselle, mutta niitä ei löydetty.

– Vaihtoehtoja on katsottu vakavasti, mutta tässä tilanteessa ei ole löydetty sellaista ratkaisua, joka toisi kilpailukykyä pitkällä tähtäimellä, hän sanoi huhtikuussa 2021.

Lue myös: Stora Enson Kemissä sulkeman tehtaan paperikoneet ja pakkauskone on myyty

Luottamusmies: "Sysimustat tunnelmat" – Stora Enso sulkee Veitsiluodon tehtaan Kemissä, työt loppuvat 670 ihmiseltä

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle