Hyppää sisältöön

Hoitajien siirtokielto pakottaa työnantajat "järkyttävään palapeliin" – Kanta-Häme vastaa kieltämällä ylimääräiset vapaat ja koulutukset

Liittoihin kuuluvia hoitajia ei toistaiseksi saa siirtää omasta työtehtävästään tai työpaikastaan toiseen. Kysyimme kolmelta sairaanhoitopiiriltä, miten uusin työtaistelutoimi vaikuttaa sairaaloissa.

Vuorojen suunnittelu vaikeutuu hoitajien siirtokiellon myötä. Arkistokuva Päijät-Hämeen keskussairaalan koronaosastolta marraskuulta 2021. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Lauri Rautavuori,
Anu Leena Hankaniemi,
Anne-Maria Niskanen

Tehyn ja Superin julistama tilapäisen siirron kielto vaikeuttaa hoitajapulan kanssa taistelevien sairaaloiden työtä entisestään. Liittojen jäseniä ei kiellon voimassa ollessa saa siirtää omasta tehtävästään tai työpaikastaan toiseen.

Sairaanhoitaja Taru Mannerin mukaan terveydenhuollon kantokyky perustuu työtehtävien joustoon enemmän kuin ymmärretään. Hän on myös Tampereen ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan lehtori.

– Siirtokielto tulee haavoittamaan toimintoja uskoakseni nopeasti. On henkilöitä, jotka voivat toimia useissa yksiköissä oman työn ohessa pelastaen ja ylläpitäen toimintaa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri aikoo jatkaa sisäisten sijaisten käyttöä siirtokiellon aikana. Sisäiset sijaiset helpottavat tilannetta, jos jossakin yksikössä on hoitajista pula.

HR-johtaja Raija Ruoranen sanoo, että sairaanhoitopiiri katsoo sisäisen sijaistamisen olevan normaalia toimintaa ja osa näiden työntekijöiden työnkuvaa.

Ruorasen arvion mukaan siirtokielto vaikuttaa hoitajien riittävyyteen.

– Luulen, että tämä hankaloittaa ja tilanne vaikeutuu joissakin yksiköissä. Tulevat päivät näyttävät, miten paljon.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin HR-johtaja Raija Ruoranen sanoo, että työtaistelujen tarkoitus onkin hankaloittaa tilannetta palkkaratkaisun saamiseksi. Arkistokuva. Kuva: Miikka Varila / Yle

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa on Ruorasen mukaan hoitajia siirretty tähän asti lähinnä poikkeustapauksissa. Esimerkiksi koronapandemian aikana teho-osastolle piti siirtää muista yksiköistä hoitajia.

Hoitajien työtaistelu vaikuttaa myös ikäihmisten hoitoon Tampereella.

Henkilöstöpäällikkö: "En tiedä, milloin selkäranka katkeaa"

Liitot ilmoittivat uusista työtaistelutoimistaan sen jälkeen, kun Helsingin käräjäoikeus kielsi ensi viikolla alkavaksi kaavaillut tehohoitajien lakot keskiviikkona. Siirtokiellon lisäksi hoitajajärjestöt päättivät toimeenpanna joukkoirtisanoutumisia.

Päijät-Soten henkilöstöpäällikkö Pirjo Manninen kertoo, että uudet painostuskeinot olivat odotettavissa.

Mannisen mukaan siirtokiellolla ei ole akuutteja vaikutuksia Päijät-Hämeessä.

– Vaikutukset voivat näkyä vasta päivien päästä. Jää nähtäväksi, millä tavalla. Toimimme tilanteen mukaan niin, että palvelutuotanto ja potilasturvallisuus turvataan.

Henkilökunta haluaa kantaa vastuunsa vaikeassa tilanteessa, sanoo henkilöstöpäällikkö Pirjo Manninen Päijät-Sotesta. Kuva: Mika Moksu / Yle

Sairaanhoitopiiri ottaa Mannisen mukaan potilaaseen yhteyden, jos esimerkiksi aikoja joudutaan perumaan.

Lähiesimiehille siirtokielto aiheuttaa lisää vaikeuksia työvuorojen suunnitteluun.

– Henkilöstön saaminen oikeaan paikkaan oikeaan aikaan on järkyttävä palapeli. Kuormittavuus kasvaa ja kasvaa. En tiedä, milloin selkäranka katkeaa. Toivottavasti ratkaisu saadaan mahdollisimman pian, Manninen sanoo.

Kanta-Hämeessä hoitajille ei myönnetä työvapaita

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylihoitaja Kirsi Leino kertoo, että hoitajille ei siirtokiellon vallitessa myönnetä minkäänlaisia työvapaita eli palkatonta vapaata. Hoitajat eivät myöskään osallistu talon ulkopuolisiin koulutuksiin, sillä kaikki tarvitaan hoitotyöhön.

Sairaanhoitopiiri selvittää myös, miten se tulkitsee kaikkien työntekijöidensä allekirjoittamaa työsopimusta Tehyn ja Superin tilapäisen siirtokiellon valossa.

Työsopimuksessa lukee, että tehtävänimikkeeseen kuuluvien tehtävien lisäksi työntekijä tai viranhaltija on velvollinen tekemään myös muuta työnantajan hänelle osoittamaa työtä. Työn suorittamispaikka on koko Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alue.

Hoitajien työehtokiistan sovittelu jatkuu ensi viikolla. Yle seuraa tilanteen kehittymistä tässä artikkelissa.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 16.9.2022 kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle