Hyppää sisältöön

Ruotsalaisyhtiö julkisti 30-paikkaisen sähkölentokoneen – koneilla voisi hoitaa suuren osan Suomen sisäisestä lentoliikenteestä

Heart Aerospace aikoo saada 30-paikkaisen sähkölentokoneen kaupalliseen liikenteeseen vuonna 2028. Yhtiö rakentaa Göteborgiin uudet tutkimus- ja tuotantotilat.

Air Canada tilasi torstaina ruotsalaisyhtiöltä 30 sähkölentokonetta. 30-paikkaisten koneiden valmistus tapahtuu Göteborgissa.
Air Canada tilasi torstaina ruotsalaisyhtiöltä 30 sähkölentokonetta. 30-paikkaisten koneiden valmistus tapahtuu Göteborgissa.
Jari Tanskanen

Heart Aerospace on luopunut suunnitelmista rakentaa 19-paikkainen sähkölentokone. Sähkölentokoneesta tulee jo alkuvaiheessa 30-paikkainen, ja samalla sen kantama pitenee 800 kilometriin.

Päivitetty versio vastaa muotoilun ja matkustamon osalta nykyisiä lyhyillä lennoilla käytettyjä potkuriturbiinikoneita. Koneissa on enemmän säilytys- ja tavaratilaa, istuinten yläpuolelle tulee hylly vaatteille sekä käsimatkatavaroille. Lisäksi koneessa ovat wc- ja keittiötilat.

Matkustamoon saadaan lisää tilaa sijoittamalla akut rungon alle tulevaan erilliseen tilaan. Koneilla voidaan operoida kaikissa sääolosuhteissa.

Täyssähköisenä koneen kantama on parhaimmillaan 200–400 kilometriä, mutta siihen voidaan asentaa myös kaksi uusiutuvalla lentopolttoaineella toimivaa generaattoria tuottamaan virtaa akuille, jolloin koneen kantama pitenee 800 kilometriin.

– ES-30 on sähkölentokone, joka mahdollistaa lentoyhtiöille helpon siirtymisen vanhoista koneista uusiin sähkölentokoneisiin useilla eri reiteillä, sanoo Heart Aerospacen toimitusjohtaja Anders Forslund lentokoneen julkistustilaisuudessa.

Heart Aerospacen mukaan suunnitelmien muuttuminen lykkää sähkölentokoneiden tuloa markkinoille. 19-paikkaisen koneen piti aloittaa kaupalliset lennot vuonna 2026, mutta nyt yhtiö arvioi kaupallisten toimitusten alkavan vuonna 2028.

Lentoyhtiöt toivoivat suurempia sähkölentokoneita

Uusien suunnitelmien taustalla on lentoyhtiöiltä tullut toive. 30-paikkainen matkustajakone soveltuu paremmin useimpien lentoyhtiöiden lyhyille reiteille. Tällöin myös käyttökustannukset matkustajaa kohti jäävät alhaisemmiksi kuin pienemmillä koneilla operoitaessa.

Heart Aerospace ehti saada yli 200 tilausta 19-paikkaisesta koneesta. Forslundin mukaan tähän mennessä yhtiöt ovat tehneet uusia aiesopimuksia lähes sadasta ES-30-koneesta. Pohjoismaisista lentoyhtiöistä aiesopimuksen ovat tehneet Braathens, Icelandair sekä SAS.

– Kun saamme sähkölentokoneet laajasti käyttöön, lentoyhteyksien määrä kasvaa merkittävästi Ruotsissa. Samalla kuitenkin hiilijalanjälkemme pienenee merkittävästi, kuvailee Braathens Regional Airlinesin toimitusjohtaja Ulrika Matsqård.

Eniten sähköllä toimivia matkustajakoneita on tulossa alkuvaiheessa liikenteeseen Yhdysvalloissa. United Airlines ja Mesa AirGroup ovat tilanneet yli 200 sähkölentokonetta. Yhtiöt vahvistavat vaihtavansa tilauksen päivitettyyn ES-90-versioon.

Uusimpana asiakkaana Air Canada ilmoitti torstaina tilaavansa 30 sähkölentokonetta. Samalla yhtiöstä tuli Heart Aerospacen uusi vähemmistöosakas.

Suomessa sähkölentomatkustajakoneella voitaisiin lentää Helsinki-Vantaalta ilman välilaskua Rovaniemelle ja Kuusamoon asti. Koneen alhaisemmat käyttökustannukset tekisivät mahdolliseksi operoinnin myös vähäliikenteisiltä kentiltä, joihin ei tällä hetkellä kannata lentää kaupallisesti.

Kannattavaa lentoliikenne olisi siis myös tällä hetkellä valtion ostamilla lentoyhteyksillä kuudelle kentälle Suomessa.

Heart Aerospacen toimitusjohtaja Anders Forslund ES-30 -sähkölentokoneen kehitysversion sisässä
Heart Aerospacen toimitusjohtaja Anders Forslund ES-30-sähkölentokoneen rungossa yhtiön tuotantolaitoksessa Göteborgissa. Yhtiö aikoo valmistaa koneita vuoden 2027 jälkeen 120 kappaleen vuosivauhtia. Kuva: Patrik Olsson / Heart Aerospace

Tutkimus- ja kehityskeskus Göteborgiin

Sähköisen lentämisen nopeaa kehittymistä vauhdittaa tutkimus- ja kehityskeskuksen Northern Runwayn perustaminen Säven lentokentälle Göteborgiin.

Kehitystyöhön on tulossa mukaan myös ruotsalainen puolustusteollisuusyhtiö Saab, josta on tullut Heart Aerospacen vähemmistöosakas. Yhtiöt ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen osajärjestelmien toimittamisesta sekä konetyypin sertifioinnista ja valmistamisesta.

Lentokoneiden valmistus alkaa Göteborgissa vuonna 2027, jolloin valmistuvat uudet kokoonpanotilat. Alkuvaiheessa koneita valmistetaan 120 kappaleen vuosivauhdilla.

Voit keskustella aiheesta 16.9. klo 23 asti.

Lue lisää:

Murros on tapahtumassa nopeammin kuin kuviteltiin: Sähkölentokoneet tulevat käyttöön jo lähivuosina – Lentohäpeä ja koronakriisi saivat lentoyhtiöihin vauhtia

Tässä ovat ensimmäiset sähkölentokoneilla lennettävät reitit Suomessa – Lapissa lääkärimatka voi kutistua neljästä tunnista puoleen tuntiin

Suosittelemme sinulle