Hyppää sisältöön

Joukko inarinsaamelaisia otti kantaa saamelaiskäräjälain uudistamiseen – nimilista päätyi someen, julkaisija saattoi toimia vastoin lakia

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen sanoo, että kyseisenlaisen nimilistan julkaiseminen voi olla tietosuojalain vastainen menettely.

Inarilainen Inka Musta on yksi allekirjoittaneista. Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvasen mukaan vetoomuksen allekirjoittaneiden nimilistan julkaisemista voi pitää henkilötietojen käsittelynä. Kuva: Katariina Musta / Inka Mustan albumi, Berislav Jurišić / Yle, kuvankäsittely Linda Tammela / Yle
Linda Tammela

Joukko inarinsaamelaisia allekirjoitti vetoomuksen, jolla he halusivat vedota päättäjiin saamelaiskäräjälain uudistamisen puolesta. Vetoomuksen allekirjoitti 40 inarinsaamelaista ja se lähetettiin kansanedustajille. Nimilista päätyi kuitenkin sosiaaliseen mediaan.

Allekirjoittaneiden henkilöiden nimet oli tarkoitus pitää salaisena. Useat henkilöt kokevat julkisen keskustelun olevan niin tulenarkaa, että julkiset kannanotot pelottavat.

Nimilista päätyi kuitenkin eteenpäin, ja se julkaistiin vastoin allekirjoittaneiden tahtoa sosiaalisessa mediassa. Julkaisu poistettiin myöhemmin. Yle on nähnyt vetoomuksen kokonaisuudessaan.

Inarilainen Inka Musta on yksi allekirjoittaneista. Hänen lisäkseen tiettävästi vain yksi muu on kertonut julkisesti allekirjoittaneensa vetoomuksen.

– Ihmiset eivät uskalla ottaa kantaa saamelaispolitiikkaan liittyviin asioihin julkisesti, koska se on todella raskasta, siitä saa todella karua palautetta ja ihmisiä pilkataan. Aihe on poliittisesti arkaluontoinen ja herkkä, sanoo Inka Musta Ylen haastattelussa.

Mustan mukaan kirje haluttiin lähettää muun muassa siksi, että julkisuudessa on ollut käsitys, jonka mukaan inarinsaamelaisten keskuudessa ei ollenkaan tueta saamelaiskäräjälakiehdotusta eikä saamelaiskäräjien politiikkaa.

– On kuitenkin paljon inarinsaamelaisia, jotka haluavat nostaa esiin sen, että oikeasti monet meistä tukee lakia, vähän erilaista saamelaismääritelmää ja tukee muutoinkin saamelaiskäräjien politiikkaa. Olemme kokeneet, että joku puhuu meidän puolestamme, Musta toteaa.

Professori: vetoomuksen nimilistan julkaiseminen saattoi olla henkilötietolain vastaista

Inka Musta kertoo, että pieni joukko keräsi allekirjoituksia kirjeeseen. He saivat kokoon neljäkymmentä nimeä. Käytössä ei ollut esimerkiksi nettiadressia, jossa vetoomuksen olisi voinut allekirjoittaa, vaan he kysyivät halukkuutta allekirjoittamiseen lähinnä lähipiiristään.

Vetoomus toimitettiin elokuun alussa kansanedustajille. Elokuun lopulla vetoomus tuotiin sosiaalisessa mediassa julki niin, että Inka Musta julkaisi sen Facebook-tilillään.

– Pian tulikin esiin, että joku oli antanut nimilistan julkisuuteen, vaikka olimme halunneet ja myös luvanneet allekirjoittaneille, että sitä ei julkisteta, Musta kertoo.

Tapahtumaketju on herättänyt kysymyksen siitä, saako tällaista nimilistaa julkaista.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen toteaa Ylen haastattelussa, ettei mikään lakipykälä estä nimilistan julkaisemista. Hän kertoo, etteivät kansanedustajat ole viranomaisia, jolloin laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta ei tapaukseen sovellu. Salassapitorikos ei siis voi olla aiheessa kyseessä.

Kyseinen nimilista voi kuitenkin olla henkilötietolainsäädännössä tarkoitettu henkilörekisteri, jolloin tilanne muuttuu.

– Siinä vaiheessa, kun lista sellaisenaan laitetaan nettiin, niin saatetaan olla sen rajoilla, että se saattaa olla tietosuojalainsäädännön vastainen menettely, Tolvanen sanoo.

Tolvanen toteaakin, että listan jakaneen henkilön olisi tullut ottaa huomioon, mitä laissa on säädetty henkilötietojen käsittelemisestä.

– Tällaisen listan julkaisemista voi pitää henkilötietojen käsittelynä.

Nimet julkaissut henkilö on toimituksen tiedossa, mutta hän ei halua kommentoida tapahtunutta Ylelle.

Musta: "Nykyinen laki rikkoo itsemääräämisoikeuttamme"

Vetoomuksessa toivotaan, että Sanna Marinin hallitus tukisi Pekka Timosen työryhmän saamelaiskäräjälakiesitystä sellaisenaan. Vetoomuksessa todetaan lisäksi myös, että nykyinen saamelaiskäräjälaki sekä korkeimman hallinto-oikeuden siitä tekemät tulkinnat liittyen oikeuteen hakeutua saamelaiskäräjien vaaliluetteloon rikkovat saamelaisten itsemääräämisoikeutta.

– Taustalla oli se, että on paljon inarinsaamelaisia, jotka ovat halunneet edistää saamelaiskäräjälakia ja olemme kokeneet, että nykyinen laki ei ole hyvä ja se rikkoo itsemääräämisoikeuttamme, Musta kertoo.

Vetoomuksen nimilistan julkistaminen teki tilanteesta Mustan mukaan raskaan ja järkyttävän. Vetoomuksen tekijät ovat ottaneet yhteyttä puolueiden puheenjohtajiin, joista osa on vastannut muun muassa aikovansa käsitellä aihetta puolueissaan.

Mustalla ei toistaiseksi ole tietoa siitä, onko asiasta tehty rikosilmoitusta.

Suosittelemme sinulle