Hyppää sisältöön

Haukiputaan kirkon alla lepää muumioituneita lapsia, jotka on laitettu "nukkumaan" satoja vuosia sitten – tekstiilit ovat säilyneet poikkeuksellisen hyvin

Lapsikuolleisuus oli korkeaa ja monet lapset haudattiin kirkon lattian alle aina 1700-luvun puoliväliin asti. Haukiputaan kirkon muumiot ovat eurooppalaisittain poikkeuksellinen kurkistusikkuna historiaan.

Vanha vauvan myssy kukkakoristein.
Arkuista löytyi muumioituneiden ruumiiden lisäksi vainajien mukaan laitettuja koristeellisia vaatteita ja kankaita. Kuvassa vauvan myssy, jonka kukkakoristeet ovat säilyneet erittäin hyvin. Kuva: Sanna Lipkin / Oulun yliopisto
Päivi Köngäs
Avaa Yle-sovelluksessa

Haukiputaan kirkon lattialautojen alla on piilossa osa ainutlaatuista kulttuuriperintöämme, poikkeuksellisen hyvin säilyneitä ihmisen muumioita.

Muumioituneita ruumiita on löydetty kymmenkunta, ja ne ovat peräisin 1700-luvun alkupuolelta tai puolivälistä.

Ne ovat kuuluneet pääosin lapsivainajille, kertoo Oulun yliopiston tutkija, arkeologi Sanna Lipkin. Muumioituminen on ollut mahdollista, sillä kyseisiä arkkuja ei ole peitetty hiekalla.

– Lapsen hauta säilyy aikuisen hautaa paremmin, koska lapsi on pienikokoinen, eikä hajoamisprosessi pääse käyntiin arkun sisällä samalla tavalla.

Vanha lapsen pitsimyssy arkeologisessa kaivauksessa.
Haudattujen vaatteista on löytynyt kauniita ja hyvin säilyneitä pitsejä. Kuva: Sanna Lipkin / Oulun yliopisto

Muumioiden lisäksi niissä on erittäin hyvin säilyneitä hautatekstiilejä.

– Ne ovat yhä edelleen elastisia, pehmeitä, vähän pölyisiä ja repaleisiakin osittain. Siellä on kauniita pitsejä, kauniita myssyjä ja koristeltuja vaatekappaleita vainajien päälle laitettuna, Lipkin kuvailee.

Kappalaisen tytär haudattiin alttarin alle

Ajatus kirkon lattian alla olevista lapsivainajien muumioista pitsikauluksissa ja -koristeissa voi tuntua karmaisevalta. Tutkijoiden mukaan löydöt kertovat vainajien kunnioittamisesta.

– Vainajat laitettiin arkkuun nukkumaan eli arkku sisustettiin sängyksi ja vainaja peiteltiin yleensä valkoisella kankaalla. Hän siellä nukkui ja odotti ylösnousemusta, Sanna Lipkin kertoo.

Vanhaa tekstiiliä.
Löytyneet koriste-esineet on kuvattu, mutta ne on jätetty arkkuihin. Kuva: Sanna Lipkin / Oulun yliopisto
Vanhaa pitsiä juuttikankaan päällä.
Tekstiilit ovat säilyneet arkuissa hyvin. Kuva: Sanna Lipkin / Oulun yliopisto

Yksi muumioituneista lapsivainajista on sijoitettu suoraan alttarin alle. Hän oli silloisen kappalaisen Erik Frosteruksen 7-vuotiaana kuollut tyttö.

Myös Frosteruksen kaksi muuta lasta on haudattu kirkkoon viimeisten joukossa.

– Hautojen sijainti kertoo lapsen asemasta yhteiskunnassa. Pappien perheiden jäseniä on haudattu alttarin lähelle.

Lapsikuolleisuus oli tuolloin yleistä. Lipkinin mukaan 25 prosenttia, ajoittain jopa 40 prosenttia alle neljävuotiaista lapsista kuoli tauteihin. Ripuli oli yleinen lasten kuolinsyy.

Kun tavasta alettiin 1700-luvun puolivälistä lähtien luopua, viimeiset kirkon alle haudatut henkilöt ovat olleet lapsia. Lasten viattomuus oli ehkä syy, miksi lapsia haudattiin kirkkoon vielä senkin jälkeen, kun aikuisten osalta se oli lopetettu.

Haukiputaalla kirkon lattian alle hautaaminen päättyi pian sen jälkeen, kun uusi kirkko oli valmistunut 1762.

Lue lisää: Yhteys vainajiin oli ennen läheinen – näin kuolemankulttuurimme on muuttunut

Pohjoiset olot ovat otollisia muumioitumiselle

Vainajien muumioituminen on eurooppalaisessa mittakaavassa poikkeuksellista, mutta pohjoismaiden pohjoisosissa niiden muodostumiselle on ollut otolliset olosuhteet.

Lipkinin mukaan pitkät, kylmät talvet saivat aikaan sen, että varsinkin kylmänä aikana kirkon lattioiden alle haudatut ruumiit kuivuivat ja muumioituivat.

– Olosuhteet kirkon lattian alla ovat säilymiselle erittäin hyvät. Ne ovat pysyneet pitkin vuosisatoja hyvin samankaltaisina.

Kaksi vanhaa puista hauta-arkkua.
Peittämättömät arkut ovat säilyneet viileässä jo vuosisatoja. Kuva: Sanna Lipkin / Oulun yliopisto

Muumioissa tapahtuu edelleen hajoamista, mutta se on hidasta. Haukiputaan muumiot ovat hyvässä kunnossa, joten siinä mielessä niiden tutkimisen kanssa ei Lipkinin mukaan ole kiirettä.

Arkkuja tutkimalla on saatu tietoa esimerkiksi hautaamiskulttuurista ja -perinteestä. Tutkimus tuottaa yhä myös uutta tietoa.

Arkuista on esimerkiksi tietokonetomografisesti kuvannettua materiaalia. Muumioista on otettu myös hius- ja kynsinäytteitä.

– Niitä tutkimalla saadaan uutta tietoa millaista elämää on eletty, millaista ravintoa vainajat ovat syöneet tai onko pieniä lapsia esimerkiksi imetetty.

"Mitä vähemmän niihin kosketaan, sitä parempi"

Haukiputaan kirkon lattian alla tutkijat ovat käyneet viimeksi vuonna 2014. Tutkimusta on tehty myös 1990-luvulla.

Muumioita tutkimalla voidaan saada lisää tietoa esimerkiksi tautien historiasta, sanoo tutkijatohtori Tiina Väre Oulun yliopistolta.

Kaksi naista suojavarusteissa tutkii vanhaa puista arkkua laboratoriossa.
Tiina Väre (edessä) ja Sanna Lipkin tutkivat lapsen arkun sisältöä. Osa arkuista tutkittiin yliopiston tiloissa ja palautettiin sen jälkeen takaisin kirkkoon. Kuva: Annemari Tranberg / Oulun yliopisto

Hän on tutkinut Haukiputaan kirkkohautojen lisäksi myös 1600-luvulla Kemin kirkkoherrana toimineen Nikolaus Rungiuksen muumiota. Se on ollut Keminmaan kirkon turistinähtävyys 1700-luvulta alkaen.

Väreen mukaan tutkimusmenetelmät ja -välineet ovat kehittyneet siitä, kun hautojen luona on viimeksi käyty. Ne kehittyvät yhä, ja siksikään tutkimusta ei kannata tehdä kiireellä. Muumiot ovat heiveröisiä, eikä niitä ole tarkoitus rikkoa.

– Mitä vähemmän niihin kosketaan, sitä parempi, Väre sanoo.

Haukiputaalla tutkimusta on tehty yhteistyössä seurakunnan kanssa, joka avaa näyttelyn tutkimustuloksista kirkon vanhaan sakastiin. Kirkkohautamuseo avautuu kirkon 260-vuotisjuhlamessun yhteydessä 18.9.2022.

Nainen suojavarusteissa tutkii kahta vanhaa puista lastenarkkua pimeässä tilassa.
Kirkon alla olevat tilat ovat ahtaat. Kuva: Sanna Lipkin / Oulun yliopisto

Kappalainen Outi Pohjanen kertoo, että seurakuntalaiset ovat kyllä tietoisia kirkon alle haudatuista vainajista, mutta se osa historiaa ei ole aktiivisesti keskustelussa.

– Tutkimusten tulosten esille saaminen toivottavasti lisää tietoisuutta ja kiinnostusta menneisiin sukupolviin.

Ruumiiden muumioituminen ja niiden määrä on tullut yllätyksenä myös Pohjaselle. Ne tulevat myös mieleen kirkossa työskennellessä.

Vaikka Haukiputaan kirkkohaudat ja niiden esineistö ovat säilyneet hyvin, niitä ei kuitenkaan tuoda yleisön nähtäville, eikä yleisöllä ole pääsyä myöskään lattian alle, Outi Pohjanen sanoo.

– Säilytämme vainajien hautarauhan, eikä lähdetä sinne katsomaan. Pääsemme kurkistamaan hautoihin tutkijoiden työn kautta, Pohjanen sanoo.

Herättikö juttu ajatuksia? Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella 17.9. kello 23 saakka.

Lue myös: Yli 500-vuotiaan kirkon lattia on arkeologin aarreaitta: sen alle on haudattu satoja ihmisiä, eikä alttariosaan ole kurkistettu vuosisatoihin

Suosittelemme