Hyppää sisältöön

Tervon kunta aikoo esittää postinumeromuutoksia Karttulan rajalla asuville: nyt Postin paketteja kuljetettu 50 kilometrin päähän Kuopioon

Karttulan ja Tervon rajalla asuvien ihmisten postipaketteja on kuljetettu Kuopioon asti, eikä lähelle Tervoon, jos Karttulan postipakettiautomaatti on ollut täynnä. Kuntalaiset toivovat asiaan muutosta.

Postin kirjekuori
Kuvituskuva postipaketista. Kuva: Kari Saastasmoinen/ Yle
Meri Remes
Avaa Yle-sovelluksessa

Tervon kunta on esittämässä Postille, että Karttulan keskus-postinumeroalueella asuvien Tervon kunnan asukkaiden postinumero muutettaisiin Tervon postinumeroalueelle eli siltä osin kuntarajoja vastaavaksi.

Karttula keskus- postinumeron (72100) alueella on yhteensä noin 20 Tervon kuntaan kuuluvaa nimettyä tietä.

Tällä hetkellä näiden teiden asukkaiden postipaketteja on toimitettu jopa noin viidenkymmenen kilometrin päähän Kuopioon asti, eikä lähelle Tervoon, jos Karttulan pakettiautomaatissa on ollut täyttä. Asukkaat ovat kokeneet tämän arjessaan haastavaksi.

– Kuopion Karttulan ja Tervon rajalla asuville on hankalaa, jos Tervoon olisi kymmenen kilometriä matkaa, mutta paketti ohjautuu Kuopioon. Silloin tulee yhteensä noin sata kilometriä paketin haulle matkaa, kertoo Tervon kunnan hallintopäällikkö Tiina Pietiläinen Tervon kunnasta.

Tervon paikallisesta K-marketista löytyy täydet postipalvelut, eli Tervossa ei ole pulaa palveluista. Karttulassa on vain pakettiautomaatti S-marketissa, eikä sieltä voi noutaa esimerkiksi arvolähetyksiä. Kaikki lähetykset eivät myöskään mahdu pakettiautomaatteihin.

Tervon kunnanhallitus käsittelee muutosesitystä ensi viikon tiistaina eli 20.9.

Kunta on jo kysynyt postinumeroalueen asukkailta, että hyötyisiväkö asukkaat muutoksesta. Suurin osa kyselyyn vastanneista uskoi hyötyvänsä muutoksesta. Kunta tavoitti kyselyllä noin 65 prosenttia kyseisellä postinumeroalueella asuvista tervolaisista.

Kunta aikoi esittää postinumeromuutoksia myös Niiniveden, Suonenjoen keskuksen, Jokijärven ja Säviäntaipaleen postinumeroalueiden Tervon kunnan asukkaille, mutta kunta ei saanut riittävästi asukkailta vastauksia edistääkseen asiaa.

Posti: muutos mahdollinen, jos Kuopion kaupunki suostuu osoiterekisterimuutoksiin

Postin mukaan postinumeroiden muutos voisi olla mahdollinen, mutta se edellyttää asukkaiden yhteneväistä halua muutokseen ja Kuopion kaupungin myönteistä suhtautumista osoiterekisterin muutoksiin.

– Se vaatii osoitepuolen muutoksia. Nyt asukkaiden postinumero on Karttulaan. Kuopion kaupungin kanssa tulee neuvotella osoiterekisteri uusiksi, jotta se päivittyisi Postin sivuille ja postien ohjaus tulisi oikeasti Tervoon, kertoo Postin Itä-Suomen aluepäällikkö, Sirkka-Liisa Korpi.

Korven mukaan asukkaat voivat omilla valinnoillaan jo nyt ohjaamaan lähetyksiä lähemmäksi omaa asuinpaikkaa valitsemalla postipaketin toimituspaikaksi tilatessa Tervon K-marketin.

Postilla on lakivelvoite tarjota täydet postipalvelut jokaisessa kunnassa.

– Pienistä kunnista yritykset karkaavat muualle, ja siksi täydet postipalvelut joillakin pienemmillä paikkakunnilla ovat pitkien etäisyyksien päässä. Täysien postipalveluiden on oltava auki maanantaista perjantaihin ja jos joku yritys on yhden päivän niistä kiinni, sellaiseen paikkaan postipalvelua asiakaspalveluineen ei voi perustaa, Korpi sanoo.

Suosittelemme