Hyppää sisältöön

Avun tavoittamattomiin katoaa aiempaa enemmän ihmisiä, koska palvelut siirtyvät verkkoon – kaikilla ei ole edes puhelinta

Valtaosa diakoniatyöntekijöistä kohtasi korona-aikana avun tarvitsijoita, jotka eivät osaa käyttää sähköisiä palveluita. Vaikeasti tavoitettavien auttamiseksi on täytynyt keksiä uusia tapoja.

Diakonissa Meri Kalanti tutki koronan vaikutuksia diakoniatyöhön. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle
Jarno Kajova

Monet avuntarvitsijat tippuvat palveluiden ulkopuolelle, kun asiointi siirtyy yhä tukevammin verkkoon. Asia käy ilmi torstaina julkaistusta diakoniabarometrista (siirryt toiseen palveluun).

Kaikkien ei ole mahdollista asioida etänä. Diakoniatyöntekijöistä 71 prosenttia kohtasi koronan aikana asiakkaita, jotka eivät osaa käyttää sähköisiä palveluita.

Kirkon diakoniassa on pandemiasta johtuneiden rajoitusten aikana otettu käyttöön runsaasti sähköisiä työkaluja. Samanaikaisesti on jouduttu tekemään erityisjärjestelyjä, jotta sähköisten palvelujen tavoittamattomissa olevat tavoitetaan.

"Kohtaamisen tarve ei hävinnyt mihinkään"

Pandemia toi mukanaan muutoksia ihmisten väliseen kanssakäymiseen. Diakoniatyöntekijät pyrkivät kehittämään ihmisten kohtaamiseen perustuvaa toimintaa rajoitusten mukaiseksi.

– Kohtaamisen tarvehan ei hävinnyt mihinkään, vaikka korona tuli ja piti välttää kontakteja, tutkimusta tekemässä ollut diakonissa Meri Kalanti sanoo.

Sisällä tapahtuvan tilalle keksittiin ulkona tapahtuvaa toimintaa.

– Kehitimme pihakahveja ja muita ulkoilujuttuja, että voi edes jollakin tavalla kohdata ja kommunikoida. Puhelimessa käytävät sielunhoitokeskustelut lisääntyivät.

Päihdeongelmaisten kohtaaminen väheni

Mutta kaikilla ei ole edes puhelinta. Diakoniatyötä tekevät ovat huolissaan, kuinka nämä ihmiset tavoitetaan ja kuinka he saavat tarvitessaan apua.

– Olen esimerkiksi käynyt monessa tukiasunnossa jo ennen korona-aikaa. Kaikilla ei ole puhelimia. Korona-aikana sain erityisluvalla käydä heitä siellä tapaamassa.

Barometrista ilmenee, että esimerkiksi päihdeongelmaisia ihmisiä kohdattiin nyt vähemmän kuin kaksi vuotta sitten julkaistun barometrin tiedonkeruun aikana. Kalanti arvelee tämän johtuvan osaltaan siitä, ettei kaikilla päihdeongelmaisilla ole puhelinta käytössään, jolloin yhteydenpito heihin on ollut haastavaa.

– Voidaan oikeastaan todeta niin, että ne joilla on aiemminkin mennyt huonosti, on koronan aikana mennyt vielä huonommin, Kalanti sanoo.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 16.9.2022 klo 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle