Hyppää sisältöön

Kemi ja Savonlinna ovat vedonneet jälleen kahden sairaalan puolesta – tavoitteena ympärivuorokautinen päivystys ja kustannusten kompensaatio

Kaupungit vaativat, että hyvinvointialueet on velvoitettava toistaiseksi ylläpitämään kaupungeissa ympärivuorokautinen päivystyssairaala, jossa leikkaustoiminta on mahdollista.

Savonlinnan ja Kemin kaupungin edustajat vierailevat eduskunnassa ministeri Aki Lindénin luona. Kuvassa seisotaan kokoussalin pöydän ympärillä ja katsotaan kameraan.
Savonlinnan ja Kemin kaupunkien edustajat tapasivat torstaina Helsingissä perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin sekä Etelä-Savon ja Lapin alueiden kansanedustajia. Kuva: Savonlinnan kaupunki
Jarno Tiihonen

Kemin ja Savonlinnan kaupungit ovat jälleen vedonneet kahden sairaalan mallin puolesta.

Kaupunkien edustajat ovat torstaina tavanneet Helsingissä perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd.) sekä Etelä-Savon ja Lapin alueiden kansanedustajia.

Kaupungit vaativat, että hyvinvointialueille on kirjattava toistaiseksi voimassa oleva velvoite ylläpitää kaupungeissa ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyssairaala, jossa yleisanestesiassa tapahtuva leikkaustoiminta on mahdollista.

Lisäksi kaupungit esittävät rahoituslakiin kahden sairaalan mallin kustannuksia kompensoivaa mallia. Malli aiheuttaa sairaalaa kohden noin 5–6 miljoonan euron kustannukset, joita nykyinen rahoituslaki ei ota huomioon.

Perusteena esimerkiksi hoitajien koulutus

Kaupunkien mukaan kahden sairaalan malli takaa palvelujen tasapuolisen saatavuuden eri puolilla maata, mikä on ollut sote-uudistuksen tavoite.

Sairaaloiden tarvetta perustellaan pitkillä etäisyyksillä, teollisuudella, vapaa-ajan asukkaiden ja matkailijoiden määrällä sekä kuntien elinvoimavaikutuksella.

Kunnat kiinnittävät huomiota myös siihen, että sairaaloiden mahdollinen määräaikaisuus heikentää lääkäreiden ja hoitajien rekrytointeja ja niiden pysyvyyttä.

Lisäksi sairaaloiden pysyvyys on olennaista alueiden terveydenhoitoalan koulutuspaikkojen kannalta.

Lue myös: Kemin ja Savonlinnan kaupungit tekevät yhteisen kannanoton keskussairaaloiden ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen turvaamisesta

Meri-Lappi ja Savonlinna vaativat kahden sairaalan mallia hyvinvointialueelleen – perusteena Lapin iso koko ja Etelä-Savossa Saimaa

Suosittelemme sinulle