Hyppää sisältöön

Yksi kaikkien aikojen urheilijoista lopettaa – Roger Federer on kaikkien rakastama supertähti

Roger Federer voitti 20 Grand Slam -turnausta, mutta hänen – samoin kuin hiljattain lopettaneen Serena Williamsin – merkitys on paljon suurempi kuin vain saavutukset.

Roger Federer.
Roger Federer pelaa vielä ensi viikolla Laver Cupissa. Kuva: EPA
Sakari Lund
Avaa Yle-sovelluksessa

Tennislegenda Roger Federer, 41, lopettaa uransa. Polvivammasta kärsinyt sveitsiläinen ei ole pelannut yli vuoteen.

Federer kertoi pelaavansa vielä ensi viikolla Euroopan ja muun maailman välisessä Laver Cupissa, mutta se on hänen viimeinen turnauksensa.

Federerin oli tarkoitus palata kentille vähitellen Laver Cupista lähtien, mutta nyt siitä tulee hänen viimeinen tapahtumansa.

– Kuten tiedätte, viimeiset kolme vuotta ovat olleet minulle vaikeita loukkaantumisten ja leikkausten vuoksi. Olen tehnyt paljon töitä palatakseni kilpailukuntoon. Mutta tunnen myös kehoni rajat, ja viesti on ollut selvä, Federer sanoi sosiaalisessa mediassa julkaisemassaan videossa.

– Olen pelannut yli 1 500 ottelua 24 vuoden aikana. Laver Cup ensi viikolla on viimeinen turnaukseni. Pelaan jatkossakin tietysti tennistä, mutta en Grand Slameissa enkä ATP-kiertueella.

Federer nousi maailman huipulle vuosituhannen alussa. Hän voitti ensimmäisen Grand Slam -turnauksensa Wimbledonissa 2003 ja nousi ensimmäisen kerran maailmanlistan ykköseksi vuoden 2004 alussa. Seuraavat vuodet hän hallitsi tennistä ylivoimaisesti, kunnes Rafael Nadal ja Novak Djokovic nousivat koviksi haastajiksi.

Roger Federer, Australian Open 2010
Federer voitti 20 Grand Slam -turnausta vuosina 2003–2018. Kuva: EPA

Federer, Nadal ja Djokovic muodostivat superkolmikon, joka hallitsi tennistä täysin vuosikaudet. Tenniksessä elettiin hienoa aikaa, kun kolme kaikkien aikojen parhaisiin kuuluvaa pelaajaa pelasivat yhtä aikaa ja taistelivat toisiaan vastaan.

Federerin ura huipulla on jatkunut tänne asti, vaikka sen päättymistä on ennakoitu moneen kertaan. Vuonna 2017 hän voitti lähes viiden vuoden tauon jälkeen Grand Slam -turnauksen Australiassa ja vielä sen jälkeen Wimbledonissa sekä seuraavana vuonna Australiassa.

Federer voitti huikealla urallaan 20 Grand Slam -turnausta. ATP-turnauksia hän voitti 103 ja oli maailmanlistan ykkösenä kaikkiaan 310 viikkoa. Palkintorahaa hän asaitsi runsaat 130 miljoonaa dollaria. Moni pitää häntä kaikkien aikojen pelaajana, vaikka Nadal ja Djokovic ovat menneet Grand Slam -voitoissa ohi.

Federeristä voi sanoa samalla lailla kuin myös juuri uransa lopettaneesta Serena Williamsista. Hänenkin merkityksensä on paljon isompi kuin vain tulokset. Federerin taitava ja elegantti pelityyli eroaa muista kärkipelaajista ja on tuonut lajille paljon uusia ystäviä. Federerin tietävät nekin, jotka eivät tennistä seuraa.

Yksityiskohtana nopea toiminta pallojen välissä tekee myös Federerin otteluiden katsomisesta miellyttävää. On vaikea löytää tennisfaneja, jotka eivät pitäisi Federerin otteluiden seuraamisesta.

Federer on hyvin pidetty myös kentän ulkopuolella. Hän on ystävällinen ja kärsivällinen fanien kanssa ja tulee hyvin toimeen muiden pelaajien kanssa.

Federerillä ja hänen vaimollaan, entisellä ammattilaispelaajalla Mirka Vavrinecilla on neljä lasta, kaksostytöt ja kaksospojat.

Monet pelaajat ehtivät jo kommentoida Federerin ilmoitusta.

Roddick myös vitsaili paluusta kentille, kun hänet monta kertaa Wimbledonissa ja muualla voittanut Federer ei olisi enää kiusana.

Korjattu 23.40: Laver Cup on Euroopan ja muun maailman välinen turnaus, ei Euroopan ja Yhdysvaltojen.

Lue myös:

Harri Heliövaaralta käsittämätön temppu – pystyi huippusuorituksiin, vaikka paha silmävamma häiritsi: "Näkö on edelleenkin aika sumea"

Tenniksessä on käynnissä sukupolvenvaihdos, jollaista ei ole nähty kahteen vuosikymmeneen – alkaako tästä Carlos Alcarazin, 19, valtakausi?

Suosittelemme