Hyppää sisältöön

Elisa Hepolaa, 22, paleltaa koko ajan, kun rasvaprosentti on pudonnut puoleen – pian hänen bikini fitness -matkansa huipentuu kisalavoille

Tänä viikonloppuna oululainen Elisa Hepola osallistuu tulokkaiden SM-kilpailuihin. Ensi kuun alkupuolella on vielä pääkilpailu Lahdessa. Hepolan bikini fitness -matka on ollut tunteiden vuoristorataa.

Elisa Hepola kuvailee bikini fitness -matkaansa vuoristoratamaiseksi, sillä se on sisältänyt sekä iloja että haasteita. Arkeenpaluuta hän odottaa silti jo innolla.
Elisa Hepola kuvailee bikini fitness -matkaansa vuoristoratamaiseksi, sillä se on sisältänyt sekä iloja että haasteita. Arkeenpaluuta hän odottaa silti jo innolla.
Emilia Pakkala

Työssäkäyntiä, ruuanlaittoa, kolmen tunnin kuntosalitreenejä ja nukkumista.

Tätä on ollut oululaisen bikini fitness -kilpailuihin valmistautuvan Elisa Hepolan, 22, arki jo pitkään. Suorittamista päivästä toiseen, kuten hän itse asian ilmaisee.

Tänään lauantaina hän osallistuu Vantaalla järjestettäviin tulokkaiden SM-kilpailuihin. Kyseinen fitness-kilpailu on Hepolalle ensimmäinen.

Ensi kuun alkupuolella hänellä on pääkilpailu Lahdessa Nordic Fitness Expossa. Molemmista kilpailuista hän lähtee tavoittelemaan kultamitaleja.

– Vaatimattomasti sanon aina, että sinne mennään voittamaan, eikä koittamaan, Hepola naurahtaa.

Elisa Hepola kuntosalilla.
Kilpailuihin valmistautumisesta Elisa Hepola jakaa tunnelmiaan Instagramissa @elisahepola -tilillään. Kuva: Elisa Hepola

Laji karsii muun elämän, ja se yllätti

Noin puoli vuotta kestäneen dieetin aikana rasvaprosentti on pudotettu kahdestakymmenestä kymmeneen. Tästä johtuen häntä paleltaa jatkuvasti.

Elämästä ovat myös karsiutuneet muut hänelle tärkeät harrastukset, kuten metsästys ja vaellus.

Viimeisen kuukauden ajan Hepola myöntää pohtineensa päivittäin, onko kilpailemisessa järkeä ja jaksaako hän jatkaa valmistautumista. Näissä hetkissä hän on kuitenkin saanut vertaistukea muilta bikini fitness -harrastajilta.

– Kun kamppailee perusasioiden kanssa eli miksi tätä tekee, tajuaa, että muutkin ajattelevat samoin. Kun saa kavereiden kanssa purettua ajatuksia, se auttaa jaksamaan.

Fitness-matkaansa Hepola kuvaileekin tunteiden vuoristoradaksi. Haasteista huolimatta laji antaa myös motivaatiopuuskia, jolloin tuntuu, että se on parasta maailmassa.

– Tällaista tämä elämä tällä hetkellä on. On raskasta, mutta myös antoisaa, Hepola summaa hymyillen.

Elisa Hepola ja hänen Usva-koira antavat toisilleen ylävitosen.
Kilpailuihin valmistautuessa Elisa Hepola on käynyt salilla viisi kertaa viikossa, ja yhteen treeniin saattaa vierähtää jopa kolme tuntia. Tämän lisäksi hän harrastaa aerobista liikuntaa aamuin illoin. Tuolloin hän lenkkeilee usein yhdessä Usva-koiransa kanssa. Kuva: Janne Körkkö / Yle

Aiemmin laji tuntui pinnalliselta, nyt sen kovuuden on kokenut itse

Hepola kävi viime keväänä katsomassa ensimmäistä kertaa bikini fitness -kilpailuja. Tuolloin hän yllättyi siitä, kuinka pinnallinen päivä on kyseessä kaikkine ulkonäköseikkoineen. Jopa hänellä kävi mielessä tuolloin, että laji on vain bikineissä keikistelyä.

Nyt, kun Hepola on kulkenut pitkän matkan kohti kisalavoja, hän on tajunnut, kuinka paljon taustatyötä tuo yksi päivä vaatii.

– Kilpailupäivä on ainoastaan yksi päivä kaiken tehdyn työn jälkeen. Monilla unohtuu, että kyseessä on fyysinen ja henkinen urheilulaji.

Lajissa myöskään arkeen palautuminen ei tapahdu aivan kädenkäänteessä. Kilpailujen jälkeen aloitetaan palauttava dieetti, jossa kalorimäärä palautellaan hiljalleen normaaliin.

Normaaleihin rasvaprosentteihin päästään Hepolan mukaan noin kuukaudessa. Mielelle näin äkillinen muutos kehossa saattaa olla rankka. Tukena tässä on kuitenkin valmentaja.

Kuuntele, kuinka paljon Elisa Hepola laittaa rahaa kisalavalla esiteltävään lookkiin:

Siniset bikinit ja koruja, joita Elisa Hepola aikoo käyttää bikini fitness -kilpailuissa.
Näyttävä meikki, kynnet, kampaus, korut ja korkokengät ovat kilpailupäivänä suuressa roolissa. Näiden lisäksi kustannuksia tulee muun muassa kuntosalijäsenyydestä ja valmentajan palkkioista. Kuva: Emilia Pakkala / Yle

Tulevaisuuden kisasuunnitelmat yhä auki

Tulevaisuudensuunnitelmat kilpailemisen suhteen ovat vielä avoimia. Syksyn kilpailut näyttävät suuntaa sille, tullaanko Hepola näkemään vielä kisalavoilla.

– Jos tulee hyvä tulos, niin kyllähän se kipinä varmasti iskee. Mutta mikäli kilpailen uudestaan, se tapahtuu todennäköisesti vasta muutaman vuoden päästä.

Nyt meneillään on loppusuora valmistautumisessa ja Hepolan mukaan se tuntuu hyvältä.

– Haluttaa käydä kotona Simossa ja olla perheen kanssa. Ylipäätään jaksaa tehdä asioita. Haluan, että normaali arki alkaa taas palaamaan.

Kilpailujen jälkeen Hepolalla onkin jo suunnitelma valmiina: hän soittaa mummolleen, joka on ollut hänen voinnistaan huolissaan ja kertoo tälle, että nyt hän voi leipoa mansikkakakun.

Lue lisää:

31-vuotias sahatyöläinen voitti ensimmäisissä kisoissaan fitnessin Suomen mestaruuden – nyt "Kuusamon Cyborg" tähtää maailman huipulle

Ykkössija fitness-kisoissa ei riittänyt Nora Yrjölälle, vaikka kroppa oli timanttisessa kunnossa – oma paikka löytyi pikkutalosta brasilialaisen vuoren rinteellä

Herkkuja rakastanut perheenäiti löysi bikini fitnessistä asennetta ja itseluottamusta – Liisa Ahtinen muistuttaa myös lajin raadollisuudesta

Missä iässä voit vielä treenata itsesi huippukuntoon? – Pernilla Böckerman on treenannut koko ikänsä, mutta sohvaperunakin ehtii vielä

Suosittelemme sinulle