Hyppää sisältöön

Riistakamerakuva erikoisesta kissaeläimestä hämmentää Pohjois-Karjalassa – asiantuntija epäilee afrikkalaiseksi servaaliksi

Pasi Kinnusen riistakamera tallensi torstaina kuvan kissaeläimestä, joka ei näytä suomalaiseen luontoon kuuluvalta. Epätavallisesta havainnosta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Karjalainen.

Keltamustalaikukas kissaeläin vihreän, vettyneen pellon edustalla. Riistakameran kuva.
Pasi Kinnusen riistakameraan tallentuu tavallisesti kettuja. Torstaina kameran eteen tuli kuitenkin harvinaisempi, laikukas kissaeläin. Kuva: Pasi Kinnunen
Petri Karvinen

Joensuun Hammaslahdessa on nähty torstaina mitä ilmeisimmin afrikkalainen kissaeläin.

Paikkakunnalla asuvan Pasi Kinnusen riistakameraan tallentui puolilta päivin laikukas, hieman gepardia muistuttava otus. Korkeasaaren eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti arvioi Ylelle, että kyseessä on servaali.

– Kyllä se servaalilta näyttää. Havainto on erittäin harvinainen, mutta ilmeisesti näitä on joskus tuotu Suomeen lemmikeiksi, Trontti sanoo.

Servaali.
Servaali kuvattuna Serengetin kansallispuistossa Tansaniassa. Kuva: Harald Lange / AOP

Servaali on petoeläin, jota esiintyy luonnonvaraisena itäisessä ja keskisessä Afrikassa. Suomessa laji on luokiteltu vieraslajiksi vuonna 2016, minkä jälkeen sitä ei ole saanut tuoda maahan, pennuttaa, myydä tai päästää luontoon.

Toistaiseksi on arvoitus, kuinka servaali on päätynyt Joensuun Hammaslahteen.

– Servaaleita on myös risteytetty kissojen kanssa, ja risteytykset ovat tavallista kissaa isompia, Trontti kertoo.

Tuskin vaarallinen ihmiselle

Metsästystä harrastava Pasi Kinnunen ei ennen torstaita tiennyt, mikä servaali on. Hänen riistakameraansa tallentuu tavallisesti kettuja.

– Ensimmäisenä ajattelin, että kyseessä on oltava ilves. Mutta kun kuvaa katsoo tarkemmin, huomaa, että tämän häntä on pidempi, ruumiinrakenne toisenlainen ja värityskin jotain ihan muuta, Kinnunen ihmettelee.

Kinnunen ei osaa sanoa, mitä erikoiselle kissaeläimelle seuraavaksi tapahtuu. Koska kyseessä on ilmeisesti vieraslaji, sen voisi poistaa luonnosta ampumalla. Suurriistavirka-apua poliisille usein tarjonnut Kinnunen ei kuitenkaan hätäile.

– Seurataan rauhassa, tuleeko muitakin havaintoja. Aika erikoinen otushan tuo on, hän sanoo.

Nina Trontin mukaan Hammaslahden mahdollinen servaali ei ole ihmiselle sen vaarallisempi kuin muutkaan kissaeläimet. Talven yli se ei kuitenkaan luonnossa selvinne.

– Eläintä voisi yrittää pyydystää loukulla, kuten muitakin kissoja, Trontti toteaa.

Pasi Kinnusen erikoisesta riistakamerahavainnosta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Karjalainen (siirryt toiseen palveluun).

Juttua päivitetty klo 20.24: lisätty Korkeasaaren asiantuntijan arvio.

Juttua korjattu 16.9.2022 kello 14.49: Poistettu maininta, että servaalien pitäminen lemmikkinä olisi laitonta vuoden 2016 jälkeen. Ennen vuotta 2016 syntyneitä servaaleita saa pitää lemmikkeinä tietyin edellytyksin.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 16.9. klo 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle