Hyppää sisältöön

Essote hakee valtiolta apua palkkaharmonisoinnin kustannuksiin – 21,5 miljoonan kulut painoivat talousarvion 29 miljoonaa miinukselle

Essoten hallituksen puheenjohtaja Arto Seppälä (sd.) kertoo, että valtiovarainministeriö selvittää parhaillaan palkkaharmonisoinnin kustannuksia.

Anonyymi lääkäri, jolla kaulassa stetoskooppi.
Essoten henkilökunnalle maksetaan lisäkorvauksia noin puoli miljoonaa euroa kuukaudessa. Kuva: Esa Huuhko / Yle
Maria Bonnor

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä Essote hakee valtiolta apua palkkaharmonisoinnin kustannuksiin. Palkkaharmonisoinnin kustannukset ovat 21,5 miljoonaa euroa.

Essoten hallituksen puheenjohtaja Arto Seppälän (sd.) mukaan valtiovarainministeriö selvittää kustannuksia parhaillaan, mutta mahdollisista korvauksista ei ole vielä päätetty.

Palkkaharmonisointi rasittaa muitakin pitkään toimineita kuntayhtymiä, kuten Pohjois-Karjalan SiunSotea ja Etelä-Karjalan Eksotea. 

– Rasitettahan ei ole niillä kunnilla, jotka siirtyvät suoraan osaksi hyvinvointialuetta. Meillä entisillä tämä on, ja sehän meitä vähän närästää. Toivomme tietenkin, että valtio tulee auttamaan tässä tilanteessa, Seppälä sanoo.

Essoten talousarvio ylittyy 29 miljoonalla eurolla tänä vuonna. Seppälän mukaan reipas ylitys selittyy sillä, ettei talousarvioon kirjattu kaikkia tarvittavia kuluja, kuten palkkaharmonisointia. Taustalla oli omistajakuntien toive.

Kuntayhtymän taloutta ei voida kiristää tiukemmalle enää tänä syksynä. 

– Tältä se valitettavasti näyttää. Kustannukset ovat nousseet ja koronakulut päälle. Valtio on vielä esittänyt, ettei se korvaisi enää ollenkaan syksyn koronakuluja, Seppälä sanoo.

Kuntalaskutus arviolta 417 miljoonaa

Koska Essoten talousennuste on miinuksella, tulee sen omistajakunnille arvioitua enemmän maksettavaa. 

Ainoa valonpilkahdus on se, että Essote palauttaa kunnille 4,1 miljoonaa euroa, koska koronatestauksen hinta on laskenut. Palautus tosin on jo mukana vuoden talousennusteessa.

Alla oleva faktalaatikko kertoo, mitkä kustannukset arviolta ovat ja paljonko niissä on nousua talousarvioon verrattuna.

– Kuntien näkökulmasta näyttää pahalta. Mutta kulut ovat syntyneet siitä, että palveluilla on ollut käyttöä ja kustannukset ovat nousseet. Emme ole voineet sulkea ovea tai lomauttaa porukkaa. Asiakkaat ovat tarvinneet hoitoa, eikä ketään ole voitu jättää heitteille, Arto Seppälä sanoo.

Ukrainan sodan aiheuttama energian hintojen nousu näkyy kustannuksissa jo nyt, toteaa Essoten talousjohtaja Vesa Vestala tiedotteessa.

– Hinnat ovat nousseet esimerkiksi energiassa, ruuassa ja polttoaineissa. Hintojen nousu ei vaikuta vain suoraan Essoten omiin kuluihin, vaan nostaa myös käyttämiemme ostopalveluiden hintoja esimerkiksi palveluasumisessa, Vestala sanoo.

Kun kuntayhtymien toiminta lakkaa vuoden lopussa, hyvinvointialueet joutuvat kilpailuttamaan kaikki sopimukset. Tämä tuskin laskee kustannuksia. Seppälä muistuttaa, ettei hoitajien valtakunnalliset palkkaneuvottelutkin ovat kesken.

– Työntekijöistä on ollut pulaa. Työntekijöitä on jouduttu hankkimaan erilaisilla järjestelyillä, jotta ihmiset on saatu hoidettua. Ei ole ollut helppo vuosi.

Korjaus 24.11.2022 klo 17.04: Essote maksaa palkkoja takautuvasti 21,5 miljoonaa euroa, ei 13,1 miljoonaa, kuten jutussa aiemmin väitettiin. 13 miljoonaa euroa on erikoissairaanhoidon palkkaharmonisaation osuus.

Suosittelemme sinulle