Hyppää sisältöön

Ukraina: Izjumin joukkohaudassa 450 hautaa, suurin osa kuolleista siviilejä

Ukrainan sisäministeriön edustajan mukaan Izjumista on löydetty yhteensä ainakin 1 000 ruumista. Suurin osa joukkohautaan haudatuista on siviilejä, kertoo Ukrainan poliisi.

Uutistoimisto AP kertoo toimittajiensa nähneen hautapaikan metsässä Izjumin ulkopuolella torstaina. Kuvassa tutkijat eristävät löytöpaikkaa. Kuva: Evgeniy Maloletka / AP / Lehtikuva

Ukrainan itäosasta Izjumin kaupungista on löytynyt joukkohauta. Ukraina valtasi kaupungin takaisin Venäjän kuukausien miehityksen jälkeen viime viikonloppuna.

Ukrainan presidentin avustaja Mykhaylo Podolyakin mukaan Izjumista on löydetty hautausalue, jossa on noin 450 hautaa.

Hän ei täsmentänyt, onko haudoissa yksi vai useampia ruumiita. Aiemmin on kerrottu, että joukkohaudasta on löydetty noin 440 hautaa.

Uutiskanava Sky News (siirryt toiseen palveluun) haastatteli Harkovan alueen poliisin tutkintaviranomaista Serhii Bolvinovia, joka kertoi hautapaikalta löytyneen 440 yksittäistä hautaa.

– Noin 440 ruumista on haudattu yhteen paikkaan, Bolvinov sanoi.

Uutistoimisto AP kertoo toimittajiensa nähneen hautapaikan metsässä Izjumin ulkopuolella torstaina. Paikalla oli joukkohauta, johon oli merkinnän mukaan haudattu 17 ukrainalaissotilasta. Paikalla oli lisäksi satoja yksittäisiä hautoja, jotka oli merkitty vain risteillä.

Ukrainan poliisin mukaan valtaosa joukkohautaan haudatuista on siviilejä.

Raakuudet Izjumissa vasta paljastuvat

Ukrainan sisäministeriön edustaja Anton Geraštšenko sanoi torstaina BBC:lle (siirryt toiseen palveluun), että Izjumista on löydetty tähän mennessä noin 1 000 ruumista. Geraštšenkon haastattelusta ei selviä, sisältyykö tähän lukuun Izjumin joukkohauta.

Kuolleiden joukossa on ammutuksi tulleita, tykistötuleen kuolleita ja ilmaiskuissa kuolleita, Bolvinov kertoo. Kaikki ruumiit aiotaan kaivaa ylös oikeuslääketieteellistä tutkimusta varten.

– Tietojemme mukaan on paljon ruumiita, joita ei ole vielä tunnistettu. Kuolinsyyt varmistuvat tutkimusten aikana, Bolvinov sanoi.

Bolvinovin mukaan tiedossa myös muita hautapaikkoja.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi videopuheessaan (siirryt toiseen palveluun) torstaina Izjumista löytyneestä joukkohaudasta. Presidentti ei kertonut hautalöydöstä tarkempia tietoja.

Perjantaina paikalla on ukrainalaisia ja kansainvälisiä toimittajia.

– Haluamme maailman tietävän, mitä todella tapahtuu, mitä Venäjän miehitys on aiheuttanut, Zelenskyi sanoi.

– Butša, Mariupol, nyt valitettavasti Izjum.... Venäjä jättää kuolemaa taakseen kaikkialla. Se on laitettava vastuuseen, presidentti jatkoi.

Butšan kaupungista löydettiin keväällä Venäjän miehityksen jälkeen joukkohautoja ja satoja ruumiita. Mariupolin Venäjä tuhosi käytännössä täysin.

16.9. klo 13:33: Päivitetty tietoja joukkohaudasta löydetyistä.

Suosittelemme sinulle