Hyppää sisältöön

Sahateollisuuden kannattavuus on laskemassa parin hyvän vuoden jälkeen

Sahojen käyttämä kotimainen tukkipuu on kallistunut, ja sahatuotteiden kysyntä on heikompaa kuin korona-aikana.

Saha syö tukkeja tasaisena virtana Koskisen sahalla. Linjaa seurataan pääasiassa ohjaamosta. Yksi tukki tekee kuitenkin tenän ja työntekijät käyvät siirtämässä puun pois. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Sahateollisuuden kannattavuus uhkaa laskea. Sahojen käyttämä kotimainen mänty- ja kuusitukki on kallistunut, ja sahatavaran kysyntä on notkahtanut koronavuosien innokkaan rakentamisen jälkeen.

Sahoilla on takana pari hyvää vuotta, mutta Sahateollisuus ry:n puheenjohtajan Tommi Sneckin mukaan kannattavuus saattaa pudota jälleen alemmalle tasolle.

– Taseita on saatu kuntoon ja investointeja käyntiin, mutta nyt on vaarana, että palaamme taas huonon kannattavuuden aikaan, koska raaka-ainekustannukset eivät tavallaan vastaa loppumarkkinatilannetta, hän kuvailee.

Sneckin mukaan markkinoita hallitsevat isot puunostajat ohjaava hintakehitystä niin, että paperi- ja selluteollisuuden tarvitseman kuitupuun hinta pysyy kohtuullisena, ja korotukset kohdistuvat tukkipuuhun.

Kilpailu kotimaisesta puusta kasvoi keväällä, kun kuitupuuta lakattiin tuomasta Venäjältä. Kuvassa Metsä Fibren Rengon saha. Kuva: Dani Branthin / Yle

Sahatuotteiden kysyntä on hiljentynyt joka puolella maailmaa.

– Siihen vaikuttaa inflaatio ja yleinen epävarmuus, joka johtuu muun muassa Ukrainan tilanteesta. Korona-aikana varmasti myös vähän ylirakennettiin, Tommi Sneck luettelee syitä.

Sahateollisuuden johtaja Tommi Sneck arvioi, että joidenkin sahojen tuotanto saattaa vähentyä loppuvuodesta samaan aikaan, kun niiden sivutuotteita tarvittaisiin kovasti paitsi paperiteollisuudessa myös energiantuotannossa. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Sneck on itse kärköläläisen Koskisen oy:n sahateollisuuden johtaja. Oman yhtiön tuotannon osalta hän on luottavainen.

– Toivomme, ettemme joudu supistamaan tuotantoa ja pystymme käymään normaalisti. Myyntimiehet hommiin, ja koitamme myydä tavarat markkinoille, vaikka siellä vähän hiljaista onkin.

Tulevaisuudessa sahatavaran kysyntä näyttää hyvältä, sillä puun suosion odotetaan kasvavan rakentamisessa.

– Ilmastosyytkin ajavat kohti puurakentamista enemmän. Siinä mielessä olemme positiivisella mielellä pitkällä tähtäimellä, Sahateollisuus ry:n puheenjohtaja Tommi Sneck toteaa.

Sahanjohtaja Jussi Lehtosalon mukaan tekeminen on tasaista ja pitkäjänteistä ja työt ovat sujuneet hyvin. Kuva: Dani Branthin / Yle

Myös sahanjohtaja Jussi Lehtosalo Metsä Fibren Rengon sahalta Hämeenlinnasta uskoo sahatavaralla riittävän kysyntää tulevaisuudessa.

– Varmaan markkina on hiljentynyt, mutta sinänsä se ei meidän päivittäisessä toiminnassa näy. Ehkä on vähän ennätyssuhdannetta rauhallisempaa, mutta sahatavara liikkuu koko ajan. Tulevaisuus ylipäätään näyttää hyvälle koko alalla.

Suosittelemme sinulle