Hyppää sisältöön

Republikaanipoliitikot kiihdyttävät siirtolaisten lennättämistä vauraille demokraattien tukialueille Yhdysvalloissa

Republikaanit ovat kuljettaneet jo tuhansia siirtolaisia etelästä Yhdysvaltojen pohjoisosiin. Demokraattipresidentti Joe Biden syyttää republikaaneja ihmisten käyttämisestä politiikan välineenä.

Venezuelalaisia siirtolaisia jotka lennätettiin Martha's Vineyardille Floridasta.
Martha's Vineyardiin lennätetyt venezuelalaiset oleskelevat paikallisessa kirkossa. Kuva: CJ Gunther / EPA
Sari Taussi
Avaa Yle-sovelluksessa

Venezuelalaisia siirtolaisia on tällä viikolla kuljetettu lentokoneilla Yhdysvaltojen pohjoisosassa sijaitsevaan vauraaseen Martha's Vineyardiin.

Saarelle tuotiin viitisenkymmentä siirtolaista Floridasta tilauslennoilla, kertoo paikallinen poliitikkoDylan Fernandes uutistoimisto AFP:n mukaan.

Martha's Vinyeard on Yhdysvaltojen koillisrannikolla sijaitseva saari, jossa muun muassa useat presidentit ovat viettäneet mielellään kesiä.

Fernandesin mukaan monet siirtolaisista eivät tiedä, minne he ovat joutuneet. Siirtolaisia on kuljetettu pohjoiseen etukäteen kohdeosavaltioille ilmoittamatta.

– Lentojen järjestäjät ovat luvanneet heille asuntoja ja työtä, Fernandes sanoo.

Floridan kuvernööri DeSantis: "Viemme teidät vehreämmille maille"

Uusimpien kuljetusten järjestäjäksi ilmoittautunut Floridan republikaaninen kuvernööri Ron DeSantis järjesti siirtolaisille tiedotustilaisuuden ennen lentoja.

Hän vakuutti osavaltion ottavan Yhdysvaltojen etelärajan tilanteen vakavasti, mutta sanoi samalla että "Florida ei ole turvapaikkaosavaltio".

–Viemme teidän vehreämmille maille, hän sanoi.

Floridan kuvernööri Ron DeSantis.
Floridan kuvernööri Ron DeSantis toivoo voivansa uusia kuvernöörin paikkansa. Kuva: Paul Hennessy/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

Muun muassa Washington ja New York ovat harjoittaneet sallivampaa maahanmuuttopolitiikkaa kuin monet Yhdysvaltojen etelän osavaltiot.

Venezuelalaisia siirtolaisia jotka lennätettiin Martha's Vineyardille Floridasta.
Martha's Vineyard -saarelle lennätetyille siirtolaisille on järjestetty ruokaa ja majapaikkoja. Kuva: CJ Gunther / EPA

Myös Kamala Harrisin talolle tuotiin siirtolaisia

Myös varapresidentti Kamala Harrisin asunnon eteen Washingtoniin on kuljetettu busseilla ihmisiä Texasista osavaltion republikaanikuvernöörin Greg Abbotin aloitteesta.

Republikaanit yrittävät tempauksilla arvostella demokraattien maahanmuuttopolitiikkaa, joka on edeltävän presidentin hallinnon politiikkaa sallivampaa.

– Lähetämme siirtolaisia hänen takapihalleen, jotta Bidenin hallinto tekisi työnsä ja varmistaisi rajaturvallisuuden, Abbot kirjoitti Twitterissä.

Jopa kymmenen tuhatta siirtolaista on kuljetettu viime kuukausina pääosin Washingtoniin, Chicagoon ja New Yorkiin.

Demokraattiedustaja: "DeSantis käy poliittista kampanjaa"

Floridassa DeSantisin kanssa Floridan kuvernööripaikasta kilpaileva Charlie Crist sanoo, että siirtolaisten siirto on puhtaasti poliittista peliä.

– Florida käyttää 12 miljoonaa dollaria viattomien siirtolaislasten lennättämiseen pois osavaltiosta sen sijaan, että rahat käytettäisiin floridalaisten auttamiseen, Crist kirjoitti Twitterissä.

Presidentti Joe Biden on tuominnut siirtolaisten kuljetukset ja syyttää tempausta "epäamerikkalaiseksi".

Suosittelemme