Hyppää sisältöön

KRP:n poliisien virkarikossyytteet nurin myös hovissa – rikollisryhmän jäsenyydestä kertominen oli vähäinen teko

Poliisit kertoivat Bandidoksen jäsenistä Helsingin kaupungille, joka oli vuokraamassa tonttia moottoripyöräjengiläisten hallinnoimille yhtiöille.

Bandidos moottoripyöräkerhon jäsen ajaa moottoripyörällä.
Kuvituskuva. Helsingin hovioikeus katsoo, että rikollisryhmään kuuluminen on salassa pidettävä tieto. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Tiina Salumäki

Helsingin hovioikeus on hylännyt kahdelle poliisille langenneen syytteen tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Rabbe von Hertzen ja hänen alaisenaan työskennellyt naispoliisi olivat syytteessä, koska he olivat kertoneet Bandidokseen kuuluvista jäsenistä Helsingin kaupungille.

Poliisien antama lausunto liittyi tontin vuokraamiseen.

Helsingin kaupunki oli vuokraamassa vuonna 2017 tonttia Helsingin Kyläsaaresta kolmelle yhtiölle. Kaupunki pyysi poliisilta tietoja yhtiöiden vastuuhenkilöistä.

Poliisien antamassa lausunnossa kerrottiin, että yhden yhtiön hallituksessa oli kaksi Bandidoksen jäsentä ja muillakin vastuuhenkilöillä oli kytköksiä rikollisryhmään. Lausunnossa myös todettiin, että oikeus on aiemmin katsonut Bandidoksen olevan vakavien rikosten tekemistä varten järjestäytynyt ryhmä.

Käräjäoikeuden tapaan nyt myös hovioikeus hylkäsi poliisien syytteet, tosin erilaisilla perusteilla.

Oikeudetonta tietojen paljastamista

Lain mukaan salassa pidettäviä viranomaisen asiakirjoja ovat muun muassa sellaiset, jotka sisältävät tietoja elintavoista, osallistumisesta yhdistystoimintaan tai vapaa-ajan harrastuksista sekä perhe-elämästä.

Oikeuden mukaan tulkinnan kannalta ei lähtökohtaisesti ole merkitystä sillä, minkälaisesta yhdistys- tai vapaa-ajan harrastustoiminnasta on kysymys.

Hovioikeus katsoi, että poliisien lausunto sisälsi asianomistajien yksityiselämää koskevia salassa pidettäviä tietoja.

Käräjäoikeus oli aiemmin päätynyt siihen, että kuuluminen rikollisjärjestöön ei ole salassa pidettävä asia.

Lisäksi hovioikeuden mukaan tietojen antamiselle ei ollut laissa säädettyä perustetta. Hovioikeus katsoi, että lausunnon antamisessa oli kysymys salassa pidettävän tiedon oikeudettomasta paljastamisesta.

Oikeus kuitenkin piti tekoa vähäisenä ja hylkäsi syytteet. Vähäisyyttä puolsi se, että salassapidettäviä tietoja ei luovutettu suurelle piirille tai jaettu esimerkiksi tiedotusvälineiden kautta.

Lisäksi ainakin osa tiedoista oli peräisin julkisista lähteistä. Poliisit myös pyrkivät varmistumaan siitä, onko tietojen antaminen sallittua vai ei. Hovioikeuden mukaan poliisit eivät suhtautuneet viranhoitoonsa välinpitämättömästi.

Suosittelemme sinulle