Hyppää sisältöön

Merkkivaatelöytöjä voi tehdä viikonloppuna ilmaiseksi – tamperelaisklubilla Suomen suurin vaihtotapahtuma

Laatuvaate kiinnostaa myös käytettynä. Tampereella järjestetään sunnuntaina vaatekierrätystapahtuma, joka oli viimeksi niin suosittu, etteivät kaikki halukkaat mahtuneet sisään.

Ekokumppaneiden projektipäällikkö Sanni Kouhi tutkii vaaterekin tarjontaa.
Ekokumppanit Oy:n projektipäällikkö Sanni Kouhi on tyytyväinen Moron Peräkonttikirppiksellä kerättyjen vaatteiden laatuun. Kuva: Maria Salovaara / Yle
Mikko Hirvonen

Nanso, Marimekko, Rukka – muun muassa näitä suomalaisia vaatemerkkejä roikkuu rekissä, joka on tulossa tarjolle tulevana sunnuntaina. Näihin vaatteisiin ei kuitenkaan pääse käsiksi rahalla, vaan toisella vaatteella.

Kyse on vaatteidenvaihtotapahtuma SWAPista, joka järjestetään sunnuntaina 18. syyskuuta Tullikamarin Pakkahuoneella. Tapahtumassa pääsee tekemään maksuttomia hankintoja omia tarpeettomaksi jääneitä vaatteita vastaan.

Maksuvälineenä käytetään SWAP!-seteliä, joita saa yhden per tuotu vaate, asuste tai kenkäpari. Vastaavasti yhdellä setelillä voi "ostaa" yhden tavaran.

Tapahtumassa voi tehdä löytöjä, vaikka vaatekaapista ei juuri nyt löytyisikään swapattavia vaatteita, sillä kaikki kävijät saavat maksutta käyttöönsä kolme SWAP!-seteliä.

Ekokumppaneiden projektipäällikkö Sanni Kouhi esittelee käsissään olevaa oranssia kauluspaitaa, jossa on vaaleita raitoja.
Kuluttajat haluavat ostaa laatuvaatteita myös käytettynä, Sanni Kouhi kertoo. Kuva: Maria Salovaara / Yle

Swap!-tapahtumaa alustettiin viime sunnuntaina Moron Peräkonttikirppiksellä, jossa kerättiin yhteensä 1600 kiloa hyväkuntoisia vaatteita.

Vaihtotapahtuman järjestelystä vastaava Ekokumppanien projektipäällikkö Sanni Kouhi on vaatetarjontaan tyytyväinen.

– Laatumerkkejä, vintagea on tullut paljon. Erittäin hyvässä kunnossa, näyttää lähes käyttämättömältä, Kouhi toteaa.

Hänen mukaansa second hand -trendi on kasvanut selvästi viime vuosina. Siksi paikalle odotetaan myös ihmisiä, jotka tavallisesti eivät kirpputoreilla käy.

Suuretkin toimijat ottavat käytettyjä vaatteita valikoimaan

Ekokumppanit järjesti ensimmäisen SWAP!-vaatteidenvaihtotapahtuman yhteistyössä Pirkanmaan Jätehuollon kanssa syksyllä 2019, jolloin tapahtuma keräsi väkeä tungokseksi asti. Tuolloin tapahtumassa kiersi kaikkiaan yli 2 700 kiloa ihmisten tuomia hyväkuntoisia vaatteita.

Sanni Kouhi uskoo tapahtuman saavan jälleen ihmiset liikkeelle.

– Second hand on nyt arvossaan, mistä osoituksena se, että myös suuret kaupan toimijat ottavat käytettyjä vaatteita valikoimiinsa. Kuluttajat haluavat ostaa laatuvaatteita myös käytettynä, Kouhi kertoo.

Vaihtotapahtuman valikoima vaihtuu pitkin päivää sitä mukaa, kun asiakkaat tuovat vaatteita mukanaan. Tämän vuoksi paikalla kannattaa poiketa päivän mittaan vaikka useamman kerran.

Pöydällä muutama tumma kortti, joissa lukee teksti Swap!
Vaatekierrätystapahtuman maksuvälineenä toimii eurojen sijaan SWAP!-seteli, joita saa yhden per tuotu vaate, asuste tai kenkäpari. Kuva: Maria Salovaara / Yle

Vaatteita otetaan vastaan koko tapahtuman ajan Pakkahuoneen rautatieaseman puoleisella pääsisäänkäynnillä. Mukaan kelpaavat vaatteet, jotka ovat hyväkuntoisia, puhtaita ja ehjiä. Hyvä nyrkkisääntö on, että ne voisi sellaisenaan lahjoittaa vaikka parhaalle ystävälle.

Ne vaatteet, jotka eivät löydä tapahtuman kautta uutta omistajaa, toimitetaan Pirkanmaan kierrätys- ja työtoiminta ry:n kierrätyskeskuksiin Lentolaan, Lielahteen ja Nekalaan.

Herättikö juttu ajatuksia? Voit keskustella aiheesta 17. syyskuuta kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle