Hyppää sisältöön

Energia-asiantuntijan mielestä Suomen sähkömarkkinat pitäisi jakaa kahtia – sähkön hinta voisi puolittua pohjoisessa

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) sanoo, että kahden hinta-alueen luominen kannattaa selvittää. Nykyiseen hintakriisin se ei ehtisi avuksi.

Kuvassa ministeri Mika Lintilä Rovaniemellä Arktikumissa 2022.
Ministeri Mika Lintilä pohtii pitäisikö Suomen sähkömarkkinat jakaa kahtia, jotta vetyinvestointeja odottavan pohjoisen sähkö halpenisi.
Annu Passoja

Suomi pitäisi jakaa kahteen sähkömarkkina-alueeseen, jotta sähkön hinta putoaisi vesi- ja tuulivoiman äärellä Pohjois-Suomessa. Tätä mieltä on Aalto-yliopiston professori Peter Lund, joka perustelee näkemystään sekä pohjoisen kilpailukyvyllä että oikeudenmukaisuudella.

Ruotsi on jaettu neljään alueeseen, kun Suomi on kokonaisuudessaan yhtä hinta-aluetta.

– Elinkeinoelämän vireys on Pohjois-Ruotsissa paljon Pohjois-Suomea parempi, mutta sähkön hinta onkin siellä suurin piirtein kolmannes siitä, mitä meillä. Joskus jopa vain kymmenesosa Suomen hinnasta.

Kahtiajaon myötä sähkön hinta voisi Lundin mukaan pudota pohjoisessa jopa puoleen. Se hyödyttäisi nykyistä metalli- ja kaivosteollisuutta, mutta päällimmäisenä Lundin mielessä ovat tulevaisuuden vetyhankkeet. Vedyn tuotanto edellyttää paljon sähköä.

– Jos meillä olisi kaksi hinta-aluetta, kilpailu suhteessa Ruotsiin tasoittuisi. Olisimme samalla viivalla, kun puhutaan suurista puhtaan energian ja vedyn investoinneista, joita Euroopassa tarvitaan.

Perämeren ympärille on suunniteltu suomalais-ruotsalaista vetyputkea ja vedyn tuotannon mahdollisuuksia selvitetään niin Raahen seudulla kuin Meri-Lapissa.

Lintilä ei ole huolissaan vetyinvestoinneista

Vedyn puolesta paljon puhunut elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ei ole huolissaan investoinneista, mutta sähkömarkkinoiden aluejakoa hän pitää kyllä selvittämisen arvoisena. Asiasta on Lintilän mukaan keskusteltu.

– Varmasti on syytä selvittää tuo asia vielä läpi. Se on seuraavalle hallitukselle yksi asia, jota kannattaa lähteä ajamaan eteenpäin.

Ministerin mukaan sähkömarkkinoiden kahtiajako on siinä määrin työtä vaativa ponnistus, ettei se mitenkään ehtisi helpottamaan nykyistä energiakriisiä.

Lintilän mukaan Suomi on Ruotsin kanssa hyvin kisassa mukana, koska tuulivoimaa rakennetaan Suomessa nyt ennennäkemättömän paljon. Suunnitteillakin on useita tuhansia voimaloita.

– Vetyinvestointeja suunnittelevien ensimmäinen kysymys on, voitteko te toimittaa meille tuulivoimaa. Se on tällä hetkellä ehdottomasti ratkaiseva kysymys, Lintilä sanoo.

Tuulivoimaa voidaan ylituotannon hetkellä varastoida vedyn muodossa.

Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund sanoo, että Suomi on liian iso maa ollakseen yksi markkina-alue. Lundin mukaan myös norjalaiset energia-asiantuntijat ovat ihmetelleet asiaa. Norja on jaettu viiteen hinta-alueeseen. Kuva: Ilkka Klemola / Yle

“Tärkeää, ettei hyöty valuisi ulkopuolelle”

Sähkömarkkinoiden aluejako olisi Lundin mielestä myös oikeudenmukaisuuskysymys. Pohjoisen asukkaiden ja teollisuuden pitäisi hyötyä nykyistä enemmän niin Etelä-Suomen tarpeisiin aikoinaan rakennetusta vesivoimasta kuin nyt rakennettavasta Perämeren tuulivoimasta.

– Olisi tärkeää, että hyöty ei valuisi alueen ulkopuolelle vaan alue saisi pitää sen itse, Lund sanoo.

Jos Suomi laitettaisiin poikki Oulun eteläpuolelta, kuten Lund tekisi, sähkön hinta nousisi eteläisellä alueella. Ei mitään hurjia nousuja kuitenkaan, professori toteaa.

– On selvää, että Fortumin voitto jonkin verran tippuisi. En tiedä, onko valtio pääomistajana siitäkään syystä niin kiinnostunut tästä (kahtiajaosta), mutta kyllä tästä joka tapauksessa kannattaisi keskustelu käydä.

Ruotsissa ja Norjassa aluejaon taustalla ovat riittämättömät siirtoyhteydet pohjoisten ja eteläisten alueiden välillä. Suomessakin joudutaan tuulivoimahankkeiden myötä vahvistamaan kantaverkkoa.

Lue lisää:

Suomessa pörssisähkö on ajoittain jopa sata kertaa kalliimpaa kuin Pohjois-Ruotsissa – syynä hinnoitteluperiaate, jota Suomi ei halua

Visiot ovat muuttumassa todeksi juuri nyt: Vihreä vety on tuomassa ennennäkemätöntä mullistusta Suomen teollisuuteen ja energian tuotantoon

Meri-Lapissa aletaan selvittää vedyn mahdollisuuksia – tavoitteena on luoda mahdollisuuksia erityisesti alueen pk-yrityksille

Keskustele aiheesta 17.9. klo 23 saakka:

Suosittelemme sinulle