Potilasturvallisuuslaki aiheuttaa närää Lounais-Suomen vasemmistossa.
Varsinais-Suomen Vasemmistopiiri antoi tänään julkaisemassa kannanotossaan hoitajille täyden tukensa ja vaati niin kutsutusta pakkolaista luopumista. Hoitajien työtaistelu herättää myötätuntoa myös Satakunnan vasemmistopoliitikoissa.
– Haluamme asettua hoitajien puolelle. Paikallisesti olemme hankalassa tilanteessa, koska meillä ei ole valtuutta osoittaa rahoja hoitajille. Paine kääntyy valtakunnallisiin neuvottelupöytiin, joissa pitäisi löytää sellainen ratkaisu, että hoitajat haluavat tehdä työtään, sanoo Vasemmistoliiton Satakunnan aluevaltuutettu ja Porin kaupunginvaltuutettu Raisa Ranta.
Ristiriitainen tilanne
Hallitus on perjantaina päässyt sopuun potilasturvallisuuslaista.
Hallituksessa istuva Vasemmistoliitto ilmoitti aiemmin olevansa lakia vastaan.
Raisa Ranta kuvaa lakko-oikeuden rajoittamista ristiriitaiseksi.
– Lakko-oikeus on meille äärimmäisen tärkeä asia. Se on jokaisen perusoikeus. Toisaalta jokaisella on myös perusoikeus päästä elämää turvaavaan hoitoon.
Rannan mielestä on tärkeää, ettei lakko-oikeutta rajoiteta yhtään sen enempää, kuin on hengen ja elämän turvaamisen kannalta tarpeellista.
– Vasemmisto ei halua rajata lakko-oikeutta, jos se ei ole aivan välttämätöntä. On tärkeää, että tässä puututaan vain hengen turvaamiseen, eikä rajoiteta lakko-oikeutta vain varmuuden vuoksi, Ranta sanoo.
Resursseja pois itse tilanteesta
Hoitajat ovat tänään osoittaneet Helsingissä mieltään potilasturvallisuuslakia vastaan.
Hoitoalan järjestöt Tehy ja SuPer ovat myös ilmoittaneet alkavansa valmistella joukkoirtisanoutumisia työtaistelutoimena.
Raisa Rannan mielestä on surullista, että Suomessa ollaan tässä tilanteessa.
– Katson surullisena, miten olemme ajaneet hoitajat sellaiseen tilanteeseen, että joudutaan turvautumaan tällaisiin keinoihin. Ihmelääkettä tähän ei ole, vaan valtakunnallisissa neuvottelupöydissä pitää saada hoitajien työolot, -ehdot ja ennen kaikkea palkkaus sellaiselle tasolle, että töissä on mielekästä käydä.
Ranta pitää myös harmillisena sitä, että resursseja on jouduttu käyttämään akuutteihin lakiasioihin.
– Siinä mielessä tässä on ajauduttu sivupoluille, että kaikki resurssit ovat pois itse neuvottelutilanteesta. Pitäisi puhua itse ongelmasta.
Hyvinvointialueiden rahoitus iso kysymysmerkki
Raisa Ranta kuuluu myös Satakunnan aluevaltuustoon. Vuodenvaihteessa aloittavat hyvinvointialueet ovat heti hankalassa paikassa, sillä jo nyt näyttää siltä, etteivät rahat riitä.
– Tilanne on ollut koko valmisteluajan huolestuttava. Näyttää siltä, että meillä on merkittävvä rahoitusvaje. Riskinä on se, että jo olemassa olevista hyvistä käytännöistä joudutaan tinkimään, koska heti alkuun vaaditaan säästöjä.
Rannan mukaan aluevaltuusto voi paikallisesti vaikuttaa esimerkiksi työpaikkojen joustavuuteen, kuten työaikoihin. Tulopuoleen alueilla ei kuitenkaan ole vaikutusta.
– Siinä mielessä kädet ovat sidottuja, koska rahoitus tulee valtiolta. Sekin asia pitäisi ratkaista, että miten taataan riittävä rahoitus hyvinvointialueille.