Hyppää sisältöön

Energiaviraston hylkäys tuli Fortumille yllätyksenä – liiketoimintajohtaja: "Tarjouksemme oli asianmukaisesti tehty"

Fortum turvautuu kakkossuunnitelmaansa siirtää Meri-Porin voimala kaupalliseen käyttöön Energiaviraston hylättyä tarjouksen voimalan jatkamisesta tehoreservissä. Siirtyminen reservistä täyteen tuotantoon ei kuitenkaan ole ihan yksinkertainen juttu.

Fortum piti epätodennäköisenä, että tehoreserviin tarjottua Meri-Porin voimalaa torjuttaisiin. Kuvituskuva. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Energiayhtiö Fortumissa ollaan pettyneitä Energiaviraston päätökseen hylätä tarjous Meri-Porin kivihiilivoimalan jatkamisesta sähkön tehoreservissä.

Energiaviraston mukaan Fortum sisällytti tarjoukseen tasesähköriskin kustannuksia, jotka eivät ole tehoreservilain mukaan hyväksyttäviä.

Fortumille päätös tuli yllätyksenä.

– Tällaisia tarjouksia kun tehdään, niin ne tehdään aina tosimielessä. Olimme varsin pettyneitä tähän tilanteeseen. Meillä on vahva käsitys siitä, että tarjouksemme oli asianmukaisesti tehty, toteaa liiketoimintajohtaja Vesa Maso Fortumilta.

Fortum ilmoitti perjantaina aloittavansa Meri-Porin voimalan valmistelun kaupalliseen käyttöön. Maso ei uskonut yhtiön joutuvan turvautumaan kakkossuunnitelmaansa.

– Aina on varauduttava siihen, ettei tarjousta hyväksytä. Siinä suhteessa toki olimme varautuneet laitoksen käyttöönottoon. Pidimme sitä tosin epätodennäköisenä.

Kivihiili saattaa matkustaa Meri-Poriin maailman toiselta laidalta

Vuosikausia tehoreservissä odottaneen voimalan valmistautuminen kaupalliseen käyttöön on monen asian summa.

– Laitteiden käyntivaatimukset ovat aivan erilaiset. Toteutamme lokakuussa perusteellisen huollon. Valitettavasti maailmantilanteesta johtuen toimitusajat ovat kuitenkin hyvin pitkät, emmekä ehdi tehdä aivan kaikkea haluamaamme ennen täyttä toimintaa, Vesa Maso kertoo.

Polttoaineenaan voimalaitos käyttää kivihiiltä, mitä on aiemmin tuotu Suomeen muun muassa Venäjältä. Nyt toimitusmatka on huomattavasti pidempi.

– Tässä tilanteessa hiili tulee valitettavan kaukaa, mahdollisesti jopa Australiasta ja Kolumbiasta. Toimitus ehtii kuitenkin ajoissa Suomeen, ja meillä on myös varastossa jonkin verran hiiltä jo entuudestaan.

Täysi tuotanto vaatii myös enemmän henkilökuntaa pyörittämään voimalaa. Vesa Maso ei vielä osaa sanoa tarkkaa rekrytointimäärää, mutta kertoo, että uutta henkilökuntaa palkataan niin, että täysi viiden vuoron miehitys saadaan täyteen.

Lue lisää:

Meri-Porin hiilivoimalaitos takaisin kaupalliseen käyttöön

Fortum vastaa syytöksiin sähkömarkkinoiden manipuloimisesta: "Kyllähän se kohtuuton väite on"

Fortum on tarjonnut Meri-Porin hiilivoimalaa myös seuraavalle tehoreservikaudelle

Suosittelemme sinulle