Hyppää sisältöön

Greenpeacen aktivistien mielenilmaus Torniossa Röyttän satamassa päättyi

Ympäristöjärjestö kritisoi mielenilmauksellaan energiayhtiö Gasumia ja Suomen hallitusta venäläisen fossiilisen energian tuonnista Suomeen. Gasumin mukaan yhtiö toimii rajoitusten ja sitovan sopimuksen mukaisesti.

Greenpeacen välittämä kuva mielenosoituspaikalta Torniosta. Kuva: Greenpeace
Jaana Hevonoja,
Risto Koskinen

Ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit estivät lauantaina noin 12 tunnin ajan venäläisen nesteytetyn maakaasun eli LNG:n purkamisen Röyttän satamassa Torniossa.

– Loppupeleissä päätös lopettaa mielenilmaus perustui siihen, että sääolosuhteet olivat tuulen ja sateen vuoksi erittäin haastavat. Haluamme nyt siirtää pallon vastuuministereille, kertoi Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Olli Tiainen.

– Paikalla oli turvallisuuden vuoksi myös veneemme. Poliisin kanssa kanssa neuvottelimme poistumisehdoista, Tiainen sanoo.

Rajavartiosto ohjasi satama-alueella olleet mielenosoittajien veneet pois alueelta ja mielenosoittajien käyttämät kajakit on hinattu pois satamasta, Lapin poliisilaitos tiedottaa.

Mielenosoittajat nousivat terminaalin lastausvarsiin ja melojat estivät alusta kiinnittymästä laituriin

Kyseessä on Suomen valtion omistaman energiayhtiö Gasumin alus. Greenpeacen mielenosoittajat nousivat terminaalin lastausvarsiin, ja melojat estävät alusta kiinnittymästä laituriin lauanataina aamulla.

Alkuillasta Oulun poliisin johtokeskuksen yleisjohtaja Ilkka Reikola kuvaili tilannennetta satamassa rauhalliseksi STT:lle. Poliisi ei ollut aikeissa siirtää aktivisteja pois satamasta, vaan se kertoi seuraavansa tilannetta.

Gasumin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Olga Väisänen sanoi, että alus odottaa merellä, kunnes tilanne raukeaa.

– Oman tietoni mukaan kaikki on mennyt paikan päällä rauhallisesti, ja meidän aluksemme odottaa, kunnes on turvallista mennä satamaan, kertoo Väisänen.

Järjestö vaatii valtiota kieltämään fossiilisten polttoaineiden tuonnin Venäjältä

Greenpeacen aktivistit vaativat Suomen valtiota kieltämään välittömästi kaiken venäläisten fossiilisten polttoaineiden maahantuonnin.

– On käsittämätöntä, että Sanna Marinin (sd.) johtama hallitus yhä sallii sotakoneistoa rahoittavien fossiilisten maahantuonnin, vaikka Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on jatkunut jo yli puoli vuotta, sanoo Olli Tiainen, Greenpeace Nordenin ilmasto- ja energia-asiantuntija.

Olga Väisänen korostaa, että Gasum toimii rajoitusten mukaisesti.

– Tällä hetkellähän kaasun tuontiin ei ole mitään rajoituksia, ei EU:n alueella eikä muuallakaan, missä Gasum toimii. Me toki seuraamme tilannetta tarkasti ja noudatamme kaikkia mahdollisia rajoituksia mitä tulee, sanoo Väisänen.

Väisäsen mukaan Gasumilla on pitkäaikainen sopimus venäläisen Gazprom Exportin kanssa, ja tällä hetkellä he tuovat nesteytettyä maakaasua minimimäärän.

– Kyseessä on niin kutsuttu ”Take or pay”-sopimus. Eli joka tapauksessa meidän täytyy se minimimäärä hakea sieltä. Jos emme hae, niin meidän pitää se kuitenkin maksaa. Vastapuoli ei ole tehnyt mitään muutoksia tai vaatimuksia sopimukseen sodan alkamisen jälkeen, joten se on edelleen sitova.

Suurin osa nesteytetystä maakaasusta tulee muualta

Väisäsen mukaan suurin osa Gasumin nesteytetystä maakaasusta tulee muualta kuin Venäjältä.

– Meillä on pitkäaikainen sopimus esimerkiksi Norjassa sijaitsevan nesteytyslaitoksen tuotannosta, ja lisäksi haemme nesteytettyä maakaasua Keski-Euroopan terminaalien kautta, kertoo Väisänen.

Lue lisää:

Tornion LNG-terminaali on varautunut nesteytetyn maakaasun ehtymiseen – varmuusvarastot pidetään täynnä

Venäjän kaasuhanan sulkeutumisella ei ole vaikutuksia Tornion LNG-terminaaliin – esimerkiksi Outokumpu saa edelleen edullista energiaa

Suosittelemme sinulle