Hyppää sisältöön

Satojen ihmisten kokoontumisajot työllistivät poliisia yöllä – "Joukossa tyhmyys tiivistyy"

Lounais-Suomen alueella järjestettiin sunnuntain vastaisena yönä laajoja kokoontumisajoja. Poliisi tarkasti noin 500 kuljettajan ajokunnon ja -oikeuden.

Mopoilevia poikia ja tyttöjä
Mopomiitit on monelle nuorelle tärkeä tapa viettää aikaa esimerkiksi kavereiden kanssa. Kuvituskuva. Kuva: Merja Siirilä / Yle
Rosa Lehtokari

Sunnuntain vastainen yö oli Lounais-Suomen poliisilla tavallista kiireisempi, sillä alueella järjestettiin ainakin kolme eri kokoontumisajoa.

Valvonnassaan poliisi tarkasti noin 500 kuljettajan ajokunnon ja -oikeuden. Useampi kuin joka kymmenes valvonnassa tavattu kuljettaja joutui erilaisten poliisitoimien kohteeksi.

– Liikennepoliisin kokeneen ryhmänjohtajan mukaan kokonaissaldo oli järjetön, kertoo poliisi tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Valvonnassa kirjattiin muun muassa parikymmentä ajokieltoa. Poliisin seulaan osui myös viisi ajo-oikeudetonta kuljettajaa.

Lisäksi noin 30 kuljettajaa sai sakot nopeuden, ajotavan, puuttuvan ajo-oikeuden tai kunnoltaan liikenteeseen sopimattoman ajoneuvon vuoksi.

Törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia etenee rikostutkintaan kolmessa tapauksessa, joista yksi liittyy poliisia 240 kilometrin tuntivauhtia paenneeseen, päihtyneeseen kuljettajaan. Poliisi sai kuljettajan lopulta kiinni.

Komisario Joni Saarimäki Lounais-Suomen poliisista kertoo, että poliisi on ottanut kokoontumisajot parin viime vuoden aikana aiempaa tehokkaammin valvontaansa. Siksi rikkomuksiakin tulee esiin aiempaa enemmän.

– Nämä miitit ovat muutaman vuoden aikana yleistyneet tämmöisessä laajuudessa. Kun on iso joukko osallistujia, niin sinne aina mahtuu monenlaista menijää. Joukossa tyhmyys tiivistyy, Saarimäki sanoo.

Poliisi tekee yhteistyötä kokoontumisajojen järjestäjien kanssa

Saarimäki kertoo, että kokoontumisajojen järjestäjien kanssa on onnistuttu tekemään hyvää yhteistyötä. Käytännössä järjestäjätahojen kanssa on sovittu yhteisiä pelisääntöjä.

– Näihin on viimeisen parin vuoden aikana panostettu ihan hyvässä hengessä, Saarimäki kertoo.

Hän mainitsee, että pääsääntöisesti kokoontumisajoihin osallistuva väki kuitenkin noudattaa sääntöjä ja käyttäytyy asiallisesti, vaikka tänä viikonloppuna rikkomuksia olikin yllättävän paljon.

Kokoontumisajoja järjestettiin sunnuntain vastaisena yönä Turun, Rauman, Liedon, Loimaan, Someron ja Kosken alueella.

Saarimäen mukaan Lounais-Suomessa kokoontui nuorta väkeä vetänyt mopomiitti sekä hieman laajemman ikähaitarin suosima cruising-ajelu, jossa ajetaan autoilla. Kolmatta, Raumalla ollutta kokoontumista ei ollut ennakkoon ilmoitettu Lounais-Suomen poliisille.

Rauman kokoontumisen järjestäjä oli ollut poliisiin sähköpostitse yhteydessä, mutta virallinen yleisötilaisuusilmoitus jäi täyttämättä poliisin pyynnöstä huolimatta.

Juttua täydennetty 20.09.2022 kello 16:02 Rauman kokoontumisen osalta, poliisilta saamien lisätietojen perusteella.

Lue myös:

Nuoria kuolee Suomen liikenteessä enemmän kuin muissa maissa – poliisi lisää valvontaa viikonloppuöihin

Suosittelemme sinulle