Hyppää sisältöön

Mitä hoitajien työriidassa tapahtuu maanantaina?

Valtakunnansovittelija jatkaa neuvotteluja osapuolten kanssa ja eduskunta äänestää potilasturvallisuuslaista.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen (vas.) ja SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola vaativat hoitajille parempaa palkkaa viime viikon mielenosoituksessa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Valtakunnansovittelijan toimistossa jatkuvat maanantaina Kuntatyönantajien ja hoitajajärjestöjen Tehyn ja Superin väliset neuvottelut työriidan ratkaisemiseksi. Järjestöt ovat vaatineet korotuksia hoitajien palkkoihin ja sopimuksiin.

Superin ja Tehyn tavoitteena on viisivuotinen palkkaohjelma, jossa palkkoja nostettaisiin joka vuosi 3,6 prosenttiyksikköä yli yleisen tason.

Tähän mennessä neuvotteluista ei ole ollut kerrottavana tuloksia. Päinvastoin tilanne näyttää kärjistyvän, kun Helsingin käräjäoikeus esti päätöksellään uhkasakon uhalla teho-osastoille kohdennettujen työtaisteluiden alkamisen.

Lakot olivat kohdistumassa Turun yliopistolliseen keskussairaalaan, Oulun yliopistolliseen sairaalaan ja Kanta-Hämeen keskussairaalaan.

Käräjäoikeus määräsi väliaikaisen turvaamistoimen miljoonan euron uhkasakon uhalla kummallekin hoitajärjestölle erikseen kaikkien sairaanhoitopiirien osalta.

Hoitajajärjestöt peruivat myös itse nämä lakot käräjäoikeuden päätöksen jälkeen ja alkoivat valmistella joukkoirtisanomisia.

"Ei pakkotyölaille – #MeidänKaikkienAsia -mielenilmaus järjestettiin 16. syyskuuta 2022 Helsingin Kansalaistorilla ja eduskuntatalon edessä. Tehyn ja Superin järjestämä mielenosoitusi vastusti ns. pakkotyölakia. Paikalla oli poliisin mukaan noin 600 ihmistä. Kuva: Silja Viitala / Yle
Kuva: Silja Viitala / Yle

Potilasturvallisuuslaki etenee

Eduskunta käsittelee maanantaina potilasturvallisuuslakia. Lauantaina Ylen Ykkösaamussa vierailleen perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd.) mukaan, jos laki hyväksytään, se voisi tulla voimaan jo maanantai-iltana.

  • Voit katsoa koko Ykkösaamun lähetyksen tästä:
Aki Lindén.
Ykkösaamun vieraana perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén

Potilasturvallisuuslakia hoitajajärjestöt ovat kutsuneet pakkolaiksi, joka velvoittaa hoitajat tulemaan töihin mahdollisen työtaistelun aikana. Lakia voitaisiin käyttää myös hoitajien joukkoirtisanoutumistilanteessa.

Eduskunnan käsittelyssä hallitusrintamasta on irtautumassa ainakin kolme vasemmistoliiton kansanedustajaa, jotka ovat ilmoittaneet vastustavansa lakia.

Uusi laki testattaisiinkin heti tiistaina, jolloin uusi lakonuhka häämöttää. Perjantaina hoitajajärjestöt Tehy ja Super ilmoittivat, että neljän vuorokauden lakko alkaa Helsingin kaupungin eteläisen kotihoitoyksikössä tiistaina 20.9.

Yle Uutiset seuraa hoitajien työkiistan vaiheita tässä artikkelissa: Hoitajien työriidan liveseuranta

Lue myös

Ministeri Lindén: Terveydenhuollosta voisi olla lakossa 80 prosenttia ilman, että kukaan kuolee – kritisoi teho-osastojen lakkoja

Joukko entisiä järjestöjohtajia arvioi Ylelle hoitajakiistaa: “Työmarkkinoiden pyhä sääntö on rikottu – nyt pelataan venäläistä rulettia”

Kiistellyn potilasturvallisuuslain käsittely eduskunnassa loppusuoralla – perustuslakivaliokunnalta vihreää valoa esitykselle

Kotihoidon lakko vaarantaisi hauraiden vanhusten hengen ja terveyden Helsingissä, sanoo sote-pomo – "Sellaista oikeutta ei pitäisi olla"

Helsingin käräjäoikeus kielsi kaikki tuleviksi viikoiksi kaavaillut tehohoitajien lakot – uhkasakkoja yhteensä kuuden miljoonan euron edestä

Tehohoidon ylilääkäri kauhistui Tehyn lakosta: "Potilaita tulee kuolemaan, jos teho-osasto suljetaan"

Suosittelemme sinulle