Odotettu LNG-kaasua kuljettava tankkeri on saapunut Suomeen.
Hollannin lipun alla seilaava Coral Energy saapui Haminaan maanantaina aamuyhdeksän aikoihin. Tankkeri lähti Vysotskin, eli Uuraan satamasta Venäjältä. Tiedot selviävät Marine Traffic -palvelun kautta.
Gasumin viestintäjohtaja Olga Väisänen kertoo, että Haminan satamaan toimitettu kaasu on tilattu heiltä ja että kaasu on tullut Venäjältä. Väisäsen mukaan kaasun on tilannut Haminan LNG oy.
– Haminan terminaalissa alkaa nyt säiliön kylmennysoperaatio. Säiliö on kylmennettävä, jotta sinne voidaan toimittaa -162-asteista LNG:tä. Tämä kaasu on tarkoitettu siihen, Väisänen sanoo.
Myös Haminan LNG oy:n hallituksen puheenjohtaja ja Haminan Energian toimitusjohtajan sijainen Kalevi Mattila kertoo, että kaasu on sen ostamaa ja sitä käytetään LNG-terminaalin säiliön jäähdyttämiseen.
Mattilan mukaan peruste kaasuerän hankinnalle on se, että kyseinen alus on sellainen, että se voi olla terminaalissa päiviä, eli niin kauan, kuin jäähdyttäminen vie aikaa. Satamaan nyt toimitettu kaasu ei mene kaupalliseen käyttöön.
Hamina valmistautuu uuden terminaalin käyttöönottoon
Hamina valmistautuu parhaillaan ottamaan lokakuussa käyttöön LNG-terminaalin. Haminaan on valmistunut 30 000 kuutiometrin kokoinen varasto, mitä varten tankkeri on nyt saapunut satamaan.
LNG (liquefied natural gas) on nesteytettyä maakaasua. Kuljetusta ja varastointia varten kaasu on nesteytetty eli jäähdytetty nesteytymispisteeseen -162 celsiusasteeseen, jolloin sen tilavuus pienenee jopa 600-kertaisesti.
Terminaaleissa LNG voidaan palauttaa alkuperäiseen olomuotoonsa höyrystämällä.
Maakaasun tai nesteytetyn maakaasun toimittaminen Venäjältä ei ole tällä hetkellä EU:n pakotteiden alaisena.
LNG nousi tärkeään rooliin
Haminan uusi LNG-terminaali on ainoa LNG-terminaali Suomessa, joka on kytketty suoraan kansalliseen kaasun siirtoverkkoon. Käynnistyessään siitä pystytään syöttämään siirtoverkkoon kaasua noin 3 terawattituntia vuodessa.
Haminan LNG-terminaali ei itse omista tai myy kaasua, vaan varastoi ja esimerkiksi jakelee kaasua asiakkaan lukuun. Haminasta LNG-kaasua voidaan kuljettaa myös kuorma-autoilla muualle Suomeen tai tankata sitä satamassa poikkeaviin laivoihin.
Eurooppaan nousee lähivuosina useita LNG-terminaaleja, joista voidaan syöttää maakaasua kaasuverkkoon korvaamaan venäläistä kaasua. Suomi aikoo myös sijoittaa Inkooseen jättimäisen LNG-terminaalilaivan.
Alus seilasi Suomenlahdella
Marine Trafic -palvelun kautta on nähtävissä, että Coral Energy on kiertänyt Suomenlahdella rinkiä ennen saapumistaan Haminaan.
Väisäsen mukaan syynä on se, että alus on joutunut odottamaan uutta toimitusta.
– Säiliön pitää pysyä riittävän kylmänä eikä se saa lämmetä, jotta sinne voidaan ottaa uusi toimitus. Laivan täytyy olla liikkeessä, jotta säiliö pysyy tarpeeksi kylmänä.
Väisäsen mukaan kaasun ennätyksellisen korkea hinta on vaikuttanut siihen, että kaasun kysyntä on laskenut ja odotusajat ovat pidempiä.
– Pyrimme käyttämään kapasiteettiamme mahdollisimman optimaalisesti, mutta nyt kaasumarkkinan tilanne on poikkeuksellinen.
Korjattu ingressin virhe 19.9.2022 kello 13.19. Haminan LNG-terminaali ei ole Suomen ensimmäinen LNG-terminaali, vaan Suomen ensimmäinen kansalliseen kaasun siirtoverkkoon kytketty LNG-terminaali. Päivitetty 19.9. kello 15.21 Haminan LNG-terminaalia koskeva lause muotoon Haminaan on valmistunut 30 000 kuutiometrin kokoinen varasto, mitä varten tankkeri on nyt saapunut satamaan.